Според Ройтерс Драги ще ни спре по пътя за еврото

В черновите на докладите се съдържат особено негативни обвинения към управляващите
23 май 2018 11:22, Бойчо Попов
17
Според Ройтерс Драги ще ни спре по пътя за еврото
снимка: Ройтерс

 Негативни послания, които ще попарят надеждите на България за скорошно влизане в ERM II, ще публикуват по-късно днес Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Ройтерс, позовавайки са на собствени източници в комисията и ЕЦБ.

Днес предстои да бъдат представени конвергентните доклади на двете институции, които се публикуват веднъж на всеки две години. В черновите им обаче се съдържат особено негативни обвинения към управляващите в България, сред които липса на независимост на централната банка и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор.

"С оглед на оценката си относно правната съвместимост и изпълняването на критериите за конвергенция и взимайки предвид допълнителни релевантни фактори, Комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото", се казва в оценката на Комисията, с която Ройтерс разполага.

Споменаването на критерия за конвергенция означава, че според ЕК няма устойчиво нарастване на доходите.

Припомня се също, че, за да се откаже тактично на българското правителство, отскоро като условие за ERM II бе поставено и членството в европейския банков съюз, което означава да се започне с така нареченото „тясно сътрудничество“ с еврозоната.

България посочи, че съгласно законодателството на ЕС членството в банковия съюз не е критерий за членство в еврозоната, нито за влизане в ERM II. Но решението за приемане на дадена страна в ERM II е в ръцете на правителствата на страните от еврозоната и на Европейската централна банка.

Според Ройтерс представители на еврозоната, ЕК, ЕЦБ и други органи ще проведат разговори в София за членството на страната в ERM II в сряда.

Продължението на материала четете в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Е чакай де кво стана сега? Нали властта се бори с корупцията и твърди че е намаляла драстично, или всичко е храна за електората. Особено след закона Пеевски, очаквайте тотално преборване на корупцията.
15
0
 
1
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
е как бе?нали всички го хвалят пък после критикиабе тия от ЕС да не са с раздвоени личности
14
1
 
4
 
! Отговори
хахахахахах преди 5 години
Леле паго съботират Вожда. Той толкова се старае, западните балкани на гръб ще ги вкара е Европата. Газ с кофи носи от Катар и Азербейджан, а тия му играят немци в тила хахахахахаха
13
0
 
13
 
! Отговори
A Имотния балон ? преди 5 години
Првао куме в очи ни го казаха- корумпирани управляващи и бедна държава.Еврото е за богатите и когато доходите ни са най ниски няма как да сме сред нах богатите държави.Веднага обаче започна да се спекулира със страховете на хората по стар български обичай-почна се едно говорене за поскъпване ,на имоти,на стоки на всичко.В Бълграия и без това се наду нов имотен балон от банките,имотните агенции и строителите.Но още и още искат алчни мафиоти !
12
1
 
17
 
! Отговори
българин преди 5 години
Когато фалираха КТБ , абсолютно всички финансови специалисти по радиа , телевизии , вестници , форуми , навсякъде коментираха , че трябва да влезем в банковия съюз , а сега мълчат и се крият като лалугери !!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега да видим цените на имотите балон ли са или много голям балон.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с негативните доклади, критиките, и проблемите с управляващите и корупцията не е нищо ново. Изглежда баниците с трюфели и мазните слугински усмивки и поклони до земи на нашите управници, нямат ефект. Много много сме далеч да бъдем европейска страна, имайки предвид африканските заплати( там са по високи) пълната деградация и простотия плюс голяма доза абсурди, корупция, престъпност итн, много отдавна са отдалечили тази страна до каквото и да е европейско
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една хубава новина! Попариха надеждите на някои да харчат, а на други да девалвират лева за да изчистят вътрешната задлъжнялост.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борбата всъщност е, след приемане на еврото кой да изхарчи резерва от 42 млрд лева, които ще се освободят за харчлък
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Западните Балкани как са?Нали мутрата тях гледа да"оправи"!Тука кучета ни яли
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе страна от третия свят!Даже и банановите републики са по добре ,че там бананите им растат ро дърветата а тука и такова няма и трябва от магазина да ги купуваме!Тиквена ***
5
1
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Мечтата на Суджука-евтини кредити в евро(за крадене).Да не мислите,че банките доброволно ще свалят лихвите за народеца,като влезем в еврозоната?То и сега не е проблем да стане,ама се опъват.Само конкуренция и строги правила,иначе трай коньо за зелена трева.Впрочем дрането с такси за щяло и нещяло бърка здраво в джоба....
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха!Казаха ли ви го,безмозъчни ***?!Не че въобще ни е затрябвало това вечно люлеещо се като морков на хоризонта "евро",но въпроса е за поредната гавра с ТуземЛандия!Естественото състояние с поробеното туземно население,което вечно изпълнява някакви "критерии",аха-аха да ги стигне и вечно го попарват до пълно пропадане и почване отначало!***,наказани от "боговете",като Сизиф...ама никой не е виновен на ***,А САМО И ЕДИНСТВЕНО ТЕ,С ГЕНЕТИЧНО ВРОДЕНОТО СИ МАЛЛЛОУМИЕ!
3
9
 
20
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Всичко е точно...и без това селяните си искат лева да не им стане ляба на двойна цена....
2
4
 
16
 
! Отговори
А бе преди 5 години
То еврото въобще не ни трябва(поне засега),но защо да не протестираме че ни го отказват и да искаме нещо за компенсация?Само че няма кой да го направи....
1
2
 
23
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Негативните обвинения към управляващите дали ще ги прочетем или "независимите" ни медии ще ги покрият?

Спонсорирани публикации