Да го бъде или не: АЕЦ "Белене" – катастрофа или независимост?

Какъв ще бъде удачният вариант за рестарт на проекта?
Обновена: 23 май 2018 11:07 | 23 май 2018 10:30,
115

 

Съживяването на идеята за втора ядрена централа и АЕЦ "Белене" разбуди политическите страсти. Два протеста "За" и "Против" рестартирането на проекта се проведоха вчера на метри един от друг. Удачен вариант, свързан с икономическа изгода или "милиарди левове, излети в корупция"?

"Възстановяването на "Белене" ще бъде икономическа и екологична бомба. Електроцентралата ще трябва да продава години наред няколко пъти по-скъп ток от пазарния. Или частна фирма, или държавата трябва да обезпечава това. Кой ще плаща загубите между пазарната и производствената стойност?", изтъкна бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" лидерът на партия АБВ Румен Петков отхвърли аргументите за екологична криза и подчерта, че АБВ подкрепя не само "Белене", но и "Източен поток".

"Българската държава обяви намерение да привлече чуждестранни стратегически инвеститори без да се ангажира с изкупуване на тока. Те ще плащат тази разлика. Няма как да са се намерили инвеститори, които да не са проверили опасността от екологична катастрофа. Ако отидем към реализацията на газопровода и атомната централа, говорим за 40-50 хиляди работни места. Северна България е смазана и ако там се направи един такъв проект, то ще върнем хората в този регион", заяви Петков.

Според Трайков рестартирането на проекта е условие за реализиране на газовите амбиции на Русия.

"Уклонът на това правителство е към Кремъл. Това е късогледа политика. Рисковете за атомна централа са изключително големи. Това не е нов ход от руска страна, но не е в полза на България", поясни бившият енергиен министър пред Bulgaria ON AIR

"От АБВ искаме в Европа да няма двоен стандарт. Когато Меркел казва, че "Северен поток" е икономически проект, нека не ни обясняват, че "Източен поток" е зависимост. Как може за Германия да е икономически, а за нас зависимост? Двойните стандарти са недопустими", посочи Румен Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
31
 
! Отговори
Alex London преди 5 години
До Т.ЖивковНе сме загубили пазарите.Загубили сме производството. А и можеби си забравил как БРАТСКА РУСИЯ ни плащаше с дьрва от Коми,които ние трябваше да си ***
101
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, другари от *** агенцията:1/ от дйека тез 20 м'лярда бря? кой ке го плати туз начинание, м? масква ли? 2/от къв *** да се наливат денги в нещо, дет ще върнье инвестиция след 40 години гачим?
100
1
 
37
 
! Отговори
Т.Живков преди 5 години
Пазар за ток винаги ще имаме при една нова АЕЦ. Населението на Турция, за разлика от нас, расте с бързи темпове. 70 % от населението на Турция е под 35 години - млада и бързоразвиваща се нация, за наше съжаление. А що се отнася за износът ни към Русия - сами сме си виновни. Изгубихме необятния руски пазар, за да угодим на ЕС. За Русия изнасяхме от паста за зъби до последната крива огурочка. Само 10 милионна Москва не можехме да задоволим с българский перец.
99
0
 
37
 
! Отговори
аз преди 5 години
В САЩ има около 100 работещи реактора. Хич не е изгодно да знаете
98
1
 
35
 
! Отговори
Миньор преди 5 години
От рудник "Бялата вода" над Костенец и още 2-3 такива добивахме уран /баща ми работеше там до ликвидацията и закриването на рудника от разни европейски еколози/ за АЕЦ. Уранът изнасяхме за Русия и ни го връщаха преработен за АЕЦ-а. Отпадъците също отиваха за преработка в Русия. Резултатът беше: 9 ст. дневна и 2 ст. нощна енергия за хората. Дори изнасяхме за Турция, Албания и т.н.
97
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе подарихте на Хамерикански Мунь0вци Вецовете ни, какво сте се закачили за Аеца? От къде ще идва суровината за работата му? Колко ще ни струва един киловат час ел. енергия? Колко ще ни струва преди това да се приведе отново в експлоатация тоя АЕЦ... Ако мислите действително за хората и бъдещето вкарайте фотоволтаици на разумни цени и други алтернативни енергоизточници за домакинството. Какво ни баламосвате още с врели- нeкипели...
96
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кунева ни спаси от 4 ядрени блока. Затвори ги за благото на България. Светица е тя за всички евролунатици. Да има сега един патриот да ни спаси от двата останали енергоблока... Да ги спре за благото на България... Няма вече такива патриоти. Удължават, удължават старата технология. А още утре иде новата технология - новият смартфон на епъл от Китай. Той ще топли реформаторите, когато бъдат изхвърлени от държавните сгради.
95
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срокът за експлоатация на АЕЦ Козлодуй изтича, а тецовете на въглища ги затваряме един по един защото не отговарят на екологичните изискавания. АЕЦ не се строи от днес за утре, а трябват доста години. Вятърните и слънчевите електроцентарли са помощен източник на ток, който няма как да бъде основа на енергетиката, Изхода е повече от очевиден - АЕЦ Белене колкото се може по-скоро. Всяко забавяане на строежа носи милиони загиби за България.
94
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои така и не разбраха, че заради затварянето на първите четири блока на АЕЦ Козлодуй и заради непострояването на АЕЦ Белене, България загуби пазарите си за износ на електричество и продължава да губи и малкото, което е останало. Второ, нямаше нужда да се строят толкова много ВЕИ-та по най-скъпите цени, които сега плащаме от джоба си, вместо значително по-евтиния ток от АЕЦ Белене.
93
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От строителството ще има делавера за ББ , но за българският народ ще има един по голям .....
92
3
 
34
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Всички държави от региона започват ударно изграждане на нови електро-генериращи мощности. Скоро няма да има на кого да продадеш ток и по тази причина енергомафията иска за последно да открадне колкото се може повече от АЕЦ Белене. В доклад на министъра на енергетиката, развитието и опазването на околната среда на Сърбия, Зорана Михайлович, са изброени подробно всички предстоящи обекти за електропроизводство на Балканския полуостров.
91
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ha ha Много, много си прав но как ще те разберат Вятърно-соларните утрепкикато пари за тях няма да има.
90
3
 
33
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Има няколко варианта освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат.
89
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Симои да приемем че централата беше построена още през 2012 година както планираше Първанов, пита се в задачата какво щяхме да правим тия 2000 мегавата ? освен че щяхме да сме олекнали с още 15 млрд, нямаше какво да ги правим тия мощности, но на всичкото отгоре щяхме да плащаме и по едни 5-600 млн лихви
88
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ???Виж една от най-важните страни за нашия износ на ток е Гърция, защото там пика е лятото, когато пристигат над 20 млн туристи и потреблението дръстично нараства, в същото време ние имаме огромен излишък на ел.енергия и на практика няма какво да я правим, но ако погледнеме даните ще видим че износа ни към Гърция в последните 10 години постоянно спада, защото цената на ВЕИ-тата спадна драстично, в момента по островите масово почват да ползват фотоволтаици, което намалява потреблението от мре
87
1
 
36
 
! Отговори
haha преди 5 години
Ами ние се развиваме бе, и света се развива, огледай се около теб***********************************************************Електомобилите ще са масовия транспорт само след 10 години... Те са на ел ток дами и господа не на *** или газ.Тецовете дето са на въглища ще трябва да се закриват заради вредните емисии. Тогава как ще се произвежда ел ток???
86
3
 
33
 
! Отговори
123 преди 5 години
Как беше лафа: милиционер-АЕЦ, милиционер-АЕЦ ..
85
2
 
32
 
! Отговори
??? преди 5 години
Мисля, че е по-добре за следващите десетина години да инсталираме 2 гигавата соларни централи_____________________________________________________________________________Слънчо грее само неколко часа през зимата... А и да грееше 12 часа какво правим другите 12 ??? Батерии не става тогава как ?
84
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене - подобрия Чернобил!Аз си заминавам.
83
4
 
42
 
! Отговори
Симо преди 5 години
Аз съм за Белене със двете ръце и ако управляващите не бяха такива *** през годините на външни "фактори" досега щеше да работи и да няма излишни дискусии...жалка работа сме