New Dacia Duster

Германските градове могат да забраняват старите дизели в чертите си незабавно!

Германските градове могат да забраняват старите дизели в чертите си незабавно!

Германските градове могат да забраняват старите дизели в чертите си незабавно!

Реклама Opel Stock
Върховният административен съд в петък даде право на немските градове да забранят незабавно движението на старите дизелови автомобили по улиците си. Такава мярка се предприема за да се приведе нивото на вредности във въздуха на градовете на Федералната република към това определено от правилата на Еврокомисията.

Tова решение засилва напрежението сред водещите немски автопроизводители, които по предварителни преценки ще трябва да се бръкнат с 14.5 милиарда евро за да изпълнят новите изисквания за чистотата на европейските градове. Процесът по забраната на дизелите в градовете стартира през февруари тази година, когато природозащитни организации в Германия заведоха дела срещу кемтства които не прилагат новите правила за чист въздух на Евросъюза. Десетки германски градове сред които големите Хамбург, Мюнхен и Щутгард надхвърлят евронормите за наличните във въздуха азотни окиси.

В публикуваното в петък съдебно решение от 30 страници се казва нещо много важно – няма гратисен период за прилагането му – т.е. немските кметства могат да приложат рестриктивната мярка незабавно.

Eвропейските автопроизводители и в частност немските са инвестирали огромни средства за развитието и производството на дизелови мотори, които да изхвърлят по-малко въглерод и производните му окиси, които са в основата на глобалното затопляне, но дизелите емитират и други вредности за които се твърди че предизвикват заболявания.

Съдебното решение ще има огромно врияние върху автомобилната промишленост и финансовото й състояние. В същото време е и удар върху немската канцлерка Ангела Меркел, чието правителство търпи от години сериозна критика за топлите си връзки с автопроизводителите и лобирането в тяхна полза.

"Tова решение е голям проблем за правителството, което едностранно застава на страната на производителите и техните печалби, като оставя все още свободно да се движат дори и 10 милиона манипулирани дизелови автомобили” - сподели Юрген Реш, управляващ директор на природозащитното лоби в Германия - DUH.

Съдебното решение обхваща милиони дизелови автомобили, които отговарят на Евростандартите по-ниски от последните наложени с норматива Euro 6. От 15 милиона дизелови автомобили по пътищата на Федералната република едва 2.7 милиона имат сертификата Euro 6 задействан през 2014-а година. За големите градове със създадени зони в които влизат главни пътища и странични за тях улици съдът допуска постепенно прилагане на забраните, тръгвайки с по-старите автомобили отговарящи на изискванията на стандарта Euro 4. Този стандарт беше заместен от следващия - Euro 5 през 2009-а година.

Автомобилния лобистки съюз на германската автомобилна индустрия VDA призовава градските управи да се придължат към разумни пропорции на забраните, когато ги приемат, като отбелязва че нивата на азотните окиси ще бъдат намалени значително с навлизането на все повече нови дизелови автомобили с Euro 6 и с коригирането на техните софтуери, за които беше разкрито че са манипулирани. Съдът в Лайпциг обяви през февруари, че автомобилите Euro 5 не трябва да бъдат с ограничения в движението до 1-и септември 2019-а.

Последното съдебно решение е поредната регулационна стъпка, предприета на вълната на обществено недеволство след избухването на скандала Дизелгейт, създаден от нелегалната парктика за манипулиране на емисиите на дизеловите автомобили от Volkswagen Group през 2015-а. Назад


Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Тестове Техника /Technics Безопасност | Safety

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Апр 19, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety Електромобили Tesla

Tesla намали двойно цената на системата си за автономно управление

Апр 14, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Безопасност | Safety Honda

5-звездна безопасност за Honda CR-V!

Апр 12, 2024