Лятото идва, а с него и гръмотевиците! Как да се пазим?

EVN България със съвети за безопасност към своите клиенти
22 май 2018 21:28, Красимир Ангелов
1
Лятото идва, а с него и гръмотевиците! Как да се пазим?
Снимка: Булфото

С наближаването на лятото все по-често ставаме свидетели на случаи на гръмотевични бури. В тази връзка EVN България публикува ценни съвети за безопасност към своите клиенти в подобни случаи.
 
Ако се намирате в дома или на работното място, когато започне гръмотевична буря, изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди.

С цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.

За по-добра защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация пък е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Ако пък бурята ги завари на открито, сред природата, по възможност се отдалечете от електропроводи и самотни дървета, не хващайте и не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Ако сте отседнали на каравана или палатка за вашата почивка, и тя влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група. Ако проводникът е паднал на земята - не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Затова е най-добре да стоите далеч – на минимум на 8 метра разстояние от проводника.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
9
 
! Отговори
атомчо преди 5 години
Тази мярка за безопастност е най занемарената в България абсолютно никой не обръща внимание на гръмоотводи - пилони въжета земни съединения - като стане поразия тогава се сещаме на много места са откраднати и предадени на вторични суровини чак пък периодично да се проверяват - то ги няма какво да проверяват а и коя инстанция и дреме за това