30 на един адрес? Вече може – само за "нови" българи

Новите правила са само за тези, които ще получат гражданство
22 май 2018 17:45,
18
30 на един адрес? Вече може – само за "нови" българи
Снимка: Булфото, архив

Парламентът облекчи ограничението за брой на хората, регистрирани на един адрес.

Депутатите решиха забраната да не важи за онези, които са придобили българско гражданство и правят първата си адресна регистрация у нас. 

Вносители на промяната в закона за гражданската регистрация са ВМРО. В мотивите си за изменението те са записали, че хората, които придобиват българско гражданство по произход най-често са с починали близки у нас и нямат адрес. Те търсят имоти по границата с Македония, а по закон, ако не могат да посочат постоянен адрес у нас, те се регистрират служебно в община "Средец" в София.  

Това създава притеснения на тези нови български граждани, които трябва да пътуват и да отделят допълнителни разходи за това, се казва в мотивите.  

От опозицията обвиниха ВМРО, че създава промените, за да улесни само гражданите от определена страна, но воеводите отрекоха това.  

Ограничението за брой жители на един адрес бе въведено преди години като мярка срещу изборния туризъм.

Причината бе, че в малки къщи и бараки се регистрираха, че живеят по 50 души и повече, които се намесваха в изборния процес.  

Сега от ВМРО отричат, че промените са свързани с изборния туризъм, защото на местните избори има 6-месечна уседналост. До кметския вот обаче остава повече от година, а за парламентарните избори уседналост изобщо няма.  

Депутатите не приеха предложението на ДПС да се прави служебна регистрация на един адрес на представителите на малцинствата. Мотивите на вносителя Рамадан Аталай бяха, че това ще даде възможност на властите да знаят къде са и да ги търсят при нужда. Освен това ще улесни интеграцията им, образованието и здравеопазването им.  

Мнозинството от депутатите обаче гласуваха против.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Rucifer преди 5 години
Хубава къщурка. Но какво общо има?
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туй що ще рече,по колко подови плочки на човек,че и от кои размери като квадрат в такъв бърдак.
9
0
 
1
 
! Отговори
:) ??? преди 5 години
Значи не сте съгласни с факта, че някои спят по 20 на креват и им е весело?И вярват, че безгрижен живот им е осигурил навремето чичко Димитров?Ами идете в съответните махали и поразпитайте, вместо да заличавате тук текстовете на песни от градския фолклор от близкото минало.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички, които сега се чувстват силни и които са се поклонили на звяра, ще бъдат хвърлени в огненото езеро за вечни времена при идването на Иисус на Земята да съди живи и мъртви.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ислямската зараза пълзи навсякъде в Европа от дупките си и трови и задушава всичко добро, защото то й пречи.Това е битката на доброто и злото. Това е звяра и неговия печат 666.
6
12
 
1
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
До Анонимен 5Ти кои беше ва зайчо?
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уседналост за гласуване на парламентарни избори. Никакво гражданство за анадолските сатрапи. Вън от България.
4
9
 
1
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
Йехехехехехехехеееее
3
1
 
31
 
! Отговори
Йордан преди 5 години
Кой дава така гражданство бе ужас.В Испания се дава право на гражданство при брак с Испанец.Иначе за какво идват.не плащат.Крадът.че и гражданство им дават...............
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
---------------- ако няма пари, насочва се към такива длъжности, на каквито у нас назначават неуки жени, предимно от малцинствата - чистач, мияч на съдове в ресторант, санитар, помощник в ателие за химическо чистене и други подобни.Цялото му 10-15-членно семейство смуче социални помощи, надбавки, бонуси и каквото още се сетите. повтаря се огромната грешка, която стори Митеран преди повече от 30 години и частично унищожи Франция!Заради такива променят и нашите закони! Ще го допуснем ли?!?!?!
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, отново погазване на закона в интерес на екзотични персони, които презират християнския свят и идват в Европа, гледайки на социалните й фондове като на лесна плячка, която сама пада в ръцете им.Какво се чува от Германия за онези пришълци, чийто интеграционен период е преминал и те щат не щат трябва да започнат работа? Ами при тях започва работа само един човек от семейството - това обикновено е бащата или най-големия син. Ако има заделени парички, отваря дюнерджийница. Ако няма-----------