Хванаха мъж, рушал джамията "Фатих Мехмед" в Кюстендил

Заловили го, докато се опитвал да вади камъни от сградата
22 май 2018 11:23,
23
Хванаха мъж, рушал джамията "Фатих Мехмед" в Кюстендил
Снимка: Архив, Булфото

Досъдебно производство е започнато срещу 50-годишен мъж от село Слокощица, община Кюстендил, за разрушаване на културно-исторически обект, съобщиха от полицията.

Униформените са заловили мъжа в района на джамията "Фатих Мехмед", на главната улица "Цар Освободител" в Кюстендил, докато опитвал да вади камъни от сградата. За случая е уведомен дежурен прокурор.

Джамията "Фатих Мехмед" е построена от Хараджи Кара Мехмед бин Али, един от известните строители на обществени сгради в Кюстендил. Предполага се, че е построена към средата на XV в.

Тя не е действаща и е архитектурно-строителен паметник на културата с категория "национално значение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Откъде взе камъни преди 5 години
Хараджи Кара Мехмед бин Али, за да строи джамия? Строил е в средата на 15-и век, около 1450 г., 50-ина години след падането на Търновското царство. Точно тогава - строителен материал колкото щеш. Защото султанът не отнема титлите на българските боляри, а само налага османските закони - няма значение какъв е баща ти, ти самият си рая докато не заслужиш със собствените си деяния правото да станеш големец. И няма как да бъдат поддържани фамилните замъци, граби гольо наготово скъпи дялани камъни!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не се окаже, че човекът е взел камъни, използвани за градежа на църква преди повече от 600-700 години?
12
0
 
5
 
! Отговори
Османските новодошли преди 5 години
по нашите земи, в продължение на векове си строят къщите, пътищата, джамиите, медресетата, хамамите, мостовете и чешмите с камъни от българските дворци, феодални замъци, крепости, манастири и църкви, а също и от оцелелите стени, статуи и мозайки на римските вили и градежите на траките. Крепостните стени на Велики Преслав са си били цели дори и през 19-и век, но ги натрошават за чакъл за Хиршовата железница.Сега вдигат врява за няколко камъка!Поне изясни ли се върху какво е построена джамията?
11
0
 
2
 
! Отговори
dдфсф преди 5 години
До Съ нами БогъПроблема е, че едните от много време го възхваляват основно мирно, а другите са останали в средновековието и продължавата да избиват и да се взривяват, въпреки, че сме ги приели по нашите земи и ги третираме като равни. Е не става така, търпението си има граници.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се разследват полицаите, които са го заловили за родоотстъпничество
9
3
 
6
 
! Отговори
Съ нами Богъ преди 5 години
То затова сме на това дередже Балканите. Като най си искаме и да разрушаваме сградите където се възхвалява името на онзи горе..Бог за някои Аллах за някои....той ни учи на друго..ние напук на него все искаме да правим точно обратното. Той дори е много милостив..
8
4
 
17
 
! Отговори
всъщност- преди 5 години
последователите та тая терористична секта "ислям" , които се самовзривяват в името на един измислен и несъществуващ "мохамед", още навремето като са строили т.нар. джамии са ползвали дялан камък от съборените и обругани църкви, защото не са имали мозък и възможности така добре да го обработят и е било по лесно да го вземат наготово откраднат както само те си знаят
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо нередно не виждам. Пуснете го!
6
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този Българин в Кюстендил трябва да му издигнат паметник
5
9
 
20
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Тоя е крал строителен материал ,да не мислите ,че е новия Левски.
4
17
 
35
 
! Отговори
dдфсф преди 5 години
До КюстендилецАми а дано да се срути наистина, ама без жертви. Колкото по-малко джамии, толкова по-добре!
3
17
 
30
 
! Отговори
Фератум преди 5 години
Ако питате мен трябва да го поздравят и да му платят , че върши това добро дело. Не е далеч времето, когато тази порутина ще утрепе някой и тогава ще я питам аз общ. адимистрация.
2
7
 
25
 
! Отговори
Кюстендилец преди 5 години
Самата джамия е в окаяно състояние и е въпрос на време минарето и да се срути и да вземе жертви...
1
18
 
39
 
! Отговори
dдфсф преди 5 години
Как една джамия може да е паметник на културата и обект с национално значение? Имайки предвид колко са ни клали, тормозили и насилствено ислямизирали, смятам че е срамота пред паметта на загиналите ни предци да задаваме такъв статут на поробителските символи. Разбира се не трябва да ги рушим, защото не сме дивaци като тях. Просто да оставим времето да си свърши работата.