Ремонтите и смяната на маслото на колата пред блока – незаконни!

Нова идея: Вписват в стикера за ГТП навъртяните на колата километри
22 май 2018 07:10, Александър Попов
142
Ремонтите и смяната на маслото на колата пред блока – незаконни!
Снимка: Булфото

Ремонтите на автомобилите, освен дребните, ще бъдат забранени след приемането на новия Закон за пътните превозни средства. Така вече смяната на маслото по тротоарите, подмяна на ходова част и спирачки от "приятели" или нерегистрирани сервизи ще бъдат незаконни, стана ясно по време на кръгла маса, на която беше обсъден новия нормативен акт.

Още по темата

"Говорим за нерегламентираните ремонти, които застрашават безопасността и екологията", каза пред "Монитор" зам.-министърът на транспорта Ангел Попов и допълни, че идеята не е да се забранят дребните ремонти, записани в упътванията на всеки един автомобил, като смяна на крушки и други.

Част от неправителствените организации не смятат, че транспортното министерство и по-точно Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) ще успее да контролира сервизната дейност. Между 15 и 17 хиляди сервиза работят у нас законно, по данни на министерството, но от браншът смятат, че броят им е двойно повече, а цифрата на нелегалните все още не е ясна.

За да контролират ремонтите по автомобилите от бившето ДАИ са готови да назначат допълнително персонал на работа, които по сигнали на граждани, както и на легалните сервизи да правят проверка, коментира по време на срещата Дамян Войновски, главен секретар на ИА "Автомобилна администрация".

Чрез новият закон се цели да бъде регламентирана работата на сервизите, те ще минат на регистрационен режим към ИААА, а в допълнителна наредба ще пише на какво трябва да отговорят – квалификация на служителите им, оборудване и др.

Проблемът е, че работилниците в момента се регистрират единствено по Търговския закон, коментира собственикът на сервиз от Стара Загора Красимир Петров. По думите му сега се прави проверка само на регистрираните търговци, но не и на тези, които работят по гаражи нелегално. От браншът смятат и че целта на закона е по-скоро събиране на повече данъци, отколкото реални мерки и попитаха коя е дефиницията на редовен сервиз.

"Въртим, сучем и всичко се върти около сервизите, които не си плащат данъците", възропта един от присъстващите. Войновски контрира, че фискът е важен и проверките се правят заедно с данъчни инспектори, като допълни, че само от последната акция на ИААА и НАП в пунктовете за технически прегледи, са установени 19 млн. лева неплатени налози. "Но по-скоро идеята е защита на правата потребителите, качеството на ремонти и безопасността", каза още той.

По думите на Татяна Груева, изп.дир. на Асоциация на автомобилните производители, регламентацията на автосервизите е закъсняла и трябва да се акцентира върху квалификацията на служителите в сервизите, както и произхода на авточастите, които се влагат при ремонтите. Сред обсъжданите теми бяха регистрите, които ще заработят след приемането на новия закон.

Ангел Попов коментира още, че се готви нова промяна, която да ограничи измамите с превъртането на километражи от търговците. Освен в електронния регистър на автомобилите се обмисля вариант да бъдат видими километрите и на стикера за технически преглед. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
ЗАКОННИ - хахахха, моля да ми кажете , кога за последен път ви дадоха фактура и касов бон след посещението на ЗАКОНЕН автосервиз.Тези истории с ремонтите пред блока бяха на мо.да през соца, когато се чакаше със седмици да те приемат в "Мототехника"
116
0
 
6
 
! Отговори
Брадчед преди 5 години
С всички тези закони искат да покажат, че в тази държава нещо се прави. Налива се от пусто в празно. Прилича на приказката за султана и вдигането на данъците. Има ли още наивници, които да вярват в нищоправенето? Всичко това води до отклоняване на вниманието от големите проблеми.
115
2
 
13
 
! Отговори
Герман преди 5 години
***, какво ми говорите за Германия , тука никой не ти забранява да си ремонтираш колата сам .Като имаш гараж си правиш каквото искаш по нея.Затова има ТЮФ ,да контролират техническото състояние на автомобила.Още един супер *** закон на наще слабоумни управници.
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкТи ме разбиваш, казах ти онлайн магазин ама май не четеш само пишеш на контра. Не пиша просто така, точно това масло Х съм си купувал от магазин цената е ХХ - с думите: сервиза ни е ето там ще ви го сменим безплатно, супер !! Отваряш няколко известни сайта предлагащи масла и ти става ясно, че тези 30-40 процента са само приказки за вярващи! Гледаш си масалцето наполовина. Но стига с тези масла, че много се отнесохме от темата. Ако има контрол над "майсторите" и сервизите съм съгласен !
113
1
 
0
 
! Отговори
Техник преди 5 години
То маслото криво-ляво бай киро ще го смени пред блока...ама те автомобилите се променят с времето. След 5 години, ще се карат масово коли 2010 година производство. Искам тогава да видя как сменя агренаж на Ауди примерно или бензинова помпа на Опел. Малко-по-малко ще стане невъзможно да ремонтираш каквото и да е без необходимата техника и апаратура. А пропо, как правят диагностиката пред блока? Че то диагностиката е 80% от ремонта. Другото е само винтчета и гайки.
112
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
живея в затворен комплекс Варна Сити Парк един съсед ремонтира автомобили и мотори пред гаража си на алеята,замърсява с масла и други.***,стари изгнили и мръсни автомобили с отворени капаци,сякаш се намира всред мегдана на селото от където е дошъл!
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предполагам че закона ще се отнася за живеещите в блокове.*** закони не се спазват.а да правя ремонт в двора си или в гаража дали ще може?
110
2
 
5
 
! Отговори
Майстора преди 5 години
Сервизите хванете.да си плащат всичко.те най много укриват данъци и повечето нищо не разбират
109
0
 
17
 
! Отговори
гост преди 5 години
егати демокрацията скоро гербажиите ще ни назначат и инспектори да следят по време на секс да не се контузим
108
2
 
6
 
! Отговори
Мани Бегай преди 5 години
Шматка, много одавна не съм виждал сервиз с безплатна смяна, независимо дали маслото е от тях или не. А когато е от тях си прибират и отстъпката.
107
0
 
10
 
! Отговори
кибик преди 5 години
измислен закон.Ако се запише, че обслужване и ремонт срещу заплащане се извършват само и единствено от лица регистрирани по Търговския закон в търговски обекти този закон е излишен. Прочетете проекта - сбироток от текстове на съществуващи закони, недомислици писани от необразовани хора, неработили в автомобилни сервизи, незапознати с правната материя.
106
4
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До до шматкаТи наистина ли си толкова захлюпен.Сервизите ползват 30-40-50%отстъпки.На 70лв те печелят (40%) 28 лв за 15 мин.Не е малкоАко аз си купя маслото и филтъра от магазина ще платя пак 70лв защото не ползвам отстъпка.По ясно от това не мога да ти го обясня
105
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкаИ сервизът няма нищо общо с магазина хах. Както и да е ти си машина!
104
5
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До до шматкаМаслото е от туба а не от варел и аз съм там защото го сменят за 15мин.За цената какво да говоря.На магазина е 65лв и в сервиза е толкова +филтър 5лв -70лв.Толкова ми струва и в сервиза.Защо да се цапам.
103
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ремонтите и смяната на маслото на колата пред блока незаконни!"---Обаче, пък хвърлянето на *** през балкона, пред блока остава!
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 103 . 97 и още, и още... Ти си като извън "мизерията" за много преуспял ли се имаш или за герой хаха. Нима не съм свободен да избера да остана тук в "мизерията", или трябва да следвам своите желания и мечти и аз да напусна - май тогава ще стана овца като се водя по теб и други. Не, не съм патриот, живея тук и се старая да постигна нещо макар и трудностите. Намирисва ми, че те засегнах нещо, май и там не ти е леко, защо ли ?? Където и да си, винаги ще има и къде да избягаш споко! ...
101
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса не е кой прави ремонта а как е направен и дали автомобила после ще може да покрие изискванията при преглед.
100
5
 
19
 
! Отговори
S преди 5 години
Не съм чувал за държава в света, в която DIY (do it yourself) да е забранено. Който може си поправя колата сам.
99
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хубаво да ида на сервиз ама то само мошеници, гледат само как да ти приберат парите, а отношението им е едно такова все едно си им длъжен с нещо.
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
98-ми, ти като остана в България каква я свърши бе ? Помагаш на червените престъпници да се бетонират в Парламент и Управление, толкова ти е мозъчето нали, ограничено само в приемането на манипулациите като истина и да усъвършенстваш злоба и завист към хора свободни да избират пътя си към цивилизованите и бели страни ? Като си стоиш в обора и блееш нима помагаш на държавата си да излезе от мизерията, нима се смяташ за патриот и герой, че търпиш лошотията ? Търпението е мизерия - запомни това !