Opel Stock

Bosch ще спасява мотоциклетисти с помощта на космически технологии - видео

Bosch ще спасява мотоциклетисти с помощта на космически технологии - видео

Bosch ще спасява мотоциклетисти с помощта на космически технологии - видео

Реклама Skoda Stock
Инженерите на компанията са разработили уникална система за стабилизация, която осигурява устойчивост на мотоциклета дори тогава, когато колелата му са загубили сцеплението с пътното покритие.

Една от най-честите причини за падане с мотоциклет е загубването на сцепление в завой и в такава ситуация е почти невъзможно за някакво противодействие след като процесът е започнал. Просто колелата губят сцеплението в завоя и се плъзгат навън под вас – катастрофата е готова!

Новата технология се нарича "skid mitigation research project" и е на Bosch. Същината й е че в момента когато мотоциклетът загубва сцепление с пътя, независимо дали покритието е асфалт, мокро или зацапано с масло и гумите не могат да осигурят достатъчно странична сила за да се идправи моторът, това се усеща от сензори, които задействат странична реактивна дюза. През нея се изстрелва под налягане компресиран въздух , който осигурява допълнителна странична сила подкрепяща машината и тя се изправя.

Ето как изглежда това на практика:








През дюзите минава същият газ, който се използва при надуването на предпазните въздушни възглавници в автомобилите. На този етап, за съжаление, действието на дюзата е еднократно, както при автомобилните въздушни възглавници. Независимо от това такава еднократна помощ е добре дошла в момента когато е нужно подобно спасително действие.

Засега не се говори за серийно внедряване на технологията за тази нова и необикновенна система за стабилизация, защото се необходими още доста доработки и допълнителни тестове за отстраняване на различни странични ефекти. Такъв е например необходимоста от повторно зареждане на системата, не е ясен и въпросът колко ще струва това презареждане.

Но работата продължава, което значи, че рано или късно байкърите ще могат да разчитатхна поява на сериен вариант на системата, която в един момент може да спаси живота им. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Техника /Technics Дизайн / Design Екология /Ecology BMW

BMW Vision New Class X - видео

Мар 28, 2024
Авто Новини Спорт Техника /Technics Peugeot

Peugeot 9X8 2024: с яко задно крило и модифицирани гуми - видео

Мар 27, 2024
Авто Новини Мотоциклети Техника /Technics

Системите за подпомагане на мотоциклетите осигуряват безопасност

Мар 25, 2024