Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сирийската армия обяви, че има пълен контрол над Дамаск за първи път от 2012-та

2 коментара
Сирийската армия обяви, че има пълен контрол над Дамаск за първи път от 2012-та

Сирийската армия обяви в понеделник, че е установила пълен контрол над столицата Дамаск и нейните околности, за първи път от началото на конфликта в страната преди повече от седем години, предадоха световните агенции.

В изявление, прочетено по държавната телевизия, армията обяви, че е превзела изцяло след едномесечна кампания палестинския бежански лагер Ярмук и квартал Хаджар ал Асуад, в Южен Дамаск, части от които бяха държани от джихадистката групировка "Ислямска държава".

"(Сирийската столица) и нейните околности са в пълна безопасност", увери армията, цитирана от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че и сирийските правителствени сили, и джихадистите са дали много жертви в сраженията, които са нанесли и сериозни щети на лагера Ярмук и околните жилищни квартали.

Евакуацията на бойците от "Ислямска държава" и техните семейства от последния им бастион в Южен Дамаск приключи днес, предаде по-рано Франс прес, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман каза пред агенцията, че тази нощ с 32 автобуса са били евакуирани около 1600 бойци и цивилни, които са били откарани към пустинните райони в Източна Сирия.

Абдел Рахман посочи още, че сирийските правителствени сили са влезли в лагера Ярмук, след като освободиха кварталите Тадамун, Кадам и Хаджар ал Асуад.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права евакуацията е започнала тази нощ, по-малко от 24 часа след като режимът на Асад и "Ислямска държава" се споразумяха за примирие след месец на ожесточени сражения. Сирийското правителство не потвърждава информациите за това споразумение за евакуация, но цитиран от агенция САНА военен източник заяви, че в южната част на столицата е имало евакуации на жени и деца преди военните действия да бъдат възобновени след краткото прекратяване на огъня.

На 19 април сирийският режим започна масирана акция срещу "Ислямска държава" в Южен Дамаск, по време на която загинаха повече от 60 цивилни, 250 правителствени войници и 233-ма джихадисти.

След превземането на Ярмук и съседните на него квартали, режимът на Асад контролира целия Дамаск за първи път от 2012 г.

Информацията за изтласкването на екстремистите от Хаджар ал Асуад и от Ярмук беше потвърдена и от сирийски държавни медии и от агенция ТАСС, позоваваща се на сирийския новинарски сайт "Ал Масдар".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Лизи Гугуткова
    #2

    Кой разчиства иранския ТЕРОРИЗЪМ….Израел!? „18 май. В резултат на експлозии в иранската военна база в близост до летището в сирийския град Хама, според Sky News и SOHR, убити 57-иранци и 11 сирийци 21 май. Експлозии на иранската база, разположена в областта Naja, на юг от Дамаск. Седалището на Ислямската революционна гвардия и сградата на Училището за държавна сигурност са сериозно повредени. Генералният секретар на ООН призовава за оказване на натиск върху Хизбула да се разоръжи!

  2. Преслав
    #1

    Страхотна новина!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.