Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

София търси сделка по казуса с небостъргача в "Стрелбище"

Главният архитект Здравков разбрал от медиите, че прокуратурата го разследва

2 коментара
София търси сделка по казуса с небостъргача в "Стрелбище"

Главният архитект на София Здравко Здравков разбрал от медиите, че прокуратурата е започнала разследване срещу него. То е заради отказа му да изпълни съдебно решение, с което да даде зелена светлина за изграждането на небостъргач кв. "Стрелбище". Инвеститор в проекта и компанията НИКМИ, която спечели едно от делата си срещу общината.

В съдебното решение е записано, че Здравков трябва да издаде подробен устройствен план за имота, който ще позволи застрояването му. Това обаче не е направено и главният архитект беше глобен на два пъти заради неизпълнение на съдебно решение - веднъж с 1000 лева и веднъж с 13 000 лева. Главният архитект за пореден път каза, че ако изпълни съдебното решение, ще извърши един куп други закононарушения.

"Това, което знам за разследването, го знам от медиите", коментира в понеделник Здравков.

Той припомни, че общинските съветници събраха сумата за плащането на втората му глоба и че е подадено искане за обявяване на съдебното решение за нищожно. В същото време текат и други дела с инвеститора.

Преговори

Здравков каза още, че е възможно да се постигне някакво споразумение с НИКМИ по въпроса. Инициативата за преговори с инвеститорите била на кмета Йорданка Фандъкова и на общинския съвет. Миналата седмица е била първата среща с компанията. На разговора бил обсъждан вариант да се намери друг терен за застрояване.

На главния архитект било възложено да се изчисли каква би била разгърнатата застроена площ, която може да се построи на терена край бул. "България". След това ще се търси общински терен с подобни параметри. Здравков обаче отново уточни, че общината не е брокер на имоти и не разполага с безкрайно много възможности.

Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 г. Фирмата го придобива след замяна. По това време на него е позволено застрояване, но до 20 метра. В Общия устройствен план от 2009 г. имотът е отреден за озеленяване. През 2014 г. с решение на общинския съвет е приет подробен устройствен план на кв. "Стрелбище".

Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обхват, тъй като компанията е започнала процедура по изготвянето на самостоятелен план за терена. Вратички в закона позволяват в този план да се предвиди строителството на 150-метрова сграда. Този подробен устройствен план не е придвижен от бившия вече архитект на София Петър Диков. Компанията обжалва и печели делото, което задължава настоящия главен архитект да задейства плана.

Здравков формално стартира процедурата, но с решение на екокомисията в общинския съвет то е спряно. Мотивът е, че в имота има 61 дървета.

Отпор срещу правилата за рекламата

Другата "битка" на главния архитект се очертава отново с бизнеса, но този път с рекламния. И рекламодатели и фирми, предоставящи рекламни услуги, имат забележки към измененията в наредбата за рекламата и преместваемите обекти. Според Здравков тя цели да въведе ред в града, който в момента приличал на битпазар. Затова се предлага изчистването на рекламата от историческия център на града, както и по-малки размери и по-големи отстояния между билбордовете в останалите части на столицата.

Здравков очаква сериозен отпор и прогнозира много тежко обсъждане на текстовете в общинския съвет. "Ако не проявим воля сега, ще се радваме на този визуален шум дълго", коментира архитектът.

Планове

Общината е задвижила и промяна на Общия устройствен план, свързана с бъдещото развитие на мрежата на метрото. Става въпрос за продължението на линията, която в момента стига до "Младост 4", към Околовръстния път при "София ринг мол".

Там метрото трябва да се свърже със Симеоновския лифт, който също ще бъде удължен. Трасето му ще стига северно от Околовръстното шосе, преминавайки над търговския център в района. Сегашната първа станция на лифта, ще стане междинна, обясни Здравков.

Плановете за това разширение на метрото обаче все още са далеч от осъществяване. По същия начин стои и идеята втората линия на метрото, която стига до бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", да бъде продължена в посока Студентски град.

За все още далечното бъдеще е и отклонението на непостроената още трета линия към кв. "Слатина", а от там към бул. "Цариградско шосе" и търговския център The Mall.

Най-реалистично към този момент е удължаването на първата линия на метрото в "Люлин". Идеята е тя да стигне до Околовръстното шосе, където да бъде направен голям буферен паркинг.

Конкурси

Тази година общината започна или предстои да открие и няколко архитектурни конкурса, за да се промени обликът на ключови места в града. Вече върви конкурсът за пространството около Централна гара. Според Здравков този район има голям потенциал за развитие и има предимства пред предпочитаните от инвеститорите южни територии. Сред плюсовете на мястото са, че е на 15 минути пеша от историческия център на града, а в същото време цените на имотите около гарата са много по-ниски.

Предстои и обявяването на конкурса за пространството около "Св. Неделя". Основната цел е то да бъде изчистено от коли и да прави връзка с Ларгото и Градската градина.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Baraev
    #2

    Адмирации за г-н Здравков за това което прави, но строителната мафия с крупната подкрепа на бойковците ще го разкарат като Иванчева.

  2. Дядо ми Петър
    #1

    Предвиждам, че и г-н Здравков скоро ще се окаже на улицата с белезници, докато качулките броят белязани пари. Строителната мафия не бива да се подценява. Я как предшественикът му си живееше спокойно, макар че много отдавна трябваше да бъде вкаран в Софийския централен. Ако бяхме нормална държава, естествено. А не мафиотско блато.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.