Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Таско Ерменков и Галиче – новият политико-прокурорски фронт между ГЕРБ и БСП

7 коментара
Таско Ерменков, сн. БГНЕС

Ден след създадената от депутата от БСП Таско Ерменков истерия, че в София водата е отровена, ГЕРБ поиска оставката на народния избраник и внесе в прокуратурата сигнал срещу него за тероризъм.

Социалистите пък върнаха жеста като сезираха държавното обвинение за изборни нарушения на частичния вот в Галиче.

В петък социалистът публикува във Фейсбук ″информация″, че водата в София е отровена, а институциите крият това от гражданите. Фалшивата новина на Ерменков предизвика реакция дори от контраразузнаването, а в последствие той съобщи, че ДАНС са го успокоили, че няма опасност, с което опита да ″успокои″ гражданите.

Депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Тома Биков внесоха в понеделник в прокуратурата сигнал до главния прокурор срещу депутата от БСП, причина за който, по думите им, са "неверни" и "заблуждаващи" изявления на Ерменков в социалната мрежа, което е довело до страх и смут в населението.


Народните представители искат главният прокурор да разпореди проверка, за да се установи дали Таско Ерменков е извършил престъпление. Те са посочили два члена от наказателния кодекс, по които може да му се търси отговорност - единият е за "предаване чрез средства за комуникация на неверни повиквания и заблуждаващи знаци за злополука и тревога". Другият е за "престъплението тероризъм, при извършване на действие за създаване на страх и смут в населението".

Тома Биков настоя от БСП да се разграничат от действията на Ерменков и, ако той не подаде оставка, да бъде изключен от парламентарната група на партията.

"Надяваме се акцията на Таско Ерменков да не е координирана с БСП, но за да имаме доказателства, призоваваме опозицията да поиска оставката му", каза Биков и определи действията на Ерменков като провокация за националната сигурност.

"Като народен представител г-н Ерменков, ако е бил загрижен, е имал възможност да провери. За нас неговото поведение е продиктувано или от тотална неадекватност, която е недопустима за народен представител, или от злоумишлени действия в нарушаване на националната сигурност на България. В този смисъл ние сме озадачени и от бившия кмет на Шумен, който в същия период от време публикува във Фейсбук информация, че Шумен е облъчен от радиоактивни вещества. Надяваме се, че това не е координирана акция на БСП", каза Биков.

Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов пък обясни, че главният прокурор би могъл да поиска снемане на депутатския имунитет на Ерменков, защото престъпленията, за които е внесен сигналът, са тежки.

"Имаме предположение, че той се е опитал да маскира специалната цел, посещавайки председателя на ДАНС, твърдейки, че институциите разполагали с данни за слухове през последната седмица", каза Кирилов.

Според него това е началото на една бъдеща защитна стратегия с цел оневиняване на Ерменков.

Малко след това от БСП реагираха на обвиненията. Заместник-председателят на партията Кирил Добрев обяви, че социалистите нямат обща съгласувана позиция по казуса, но пък той лично е говорил с Ерменков.

"Прочетох и написаното в социалните мрежи. В него има само въпроси, г-н Ерменков ме увери, че е бил сезиран от служители в Столичната община и РИОСВ. В ДАНС и в полицията също има сигнали за водата в София. Работата на един народен представител е да пита - ако нямаше въпроси нямаше да разберем за проблемите с водата в Хасково, например", каза Добрев, с което защити депутата.

Все пак групата на БСП щяла да обсъди ситуацията на редовното си заседание във вторник, ден преди началото на пленарната седмица в парламента.

Според Добрев обаче чрез скандала около Ерменков от ГЕРБ се опитвали да ″запушат″ друга ситуация – предсрочните избори в Галиче. ″Ще обявят и извънредно положение, за да се прикрият изборните резултати″, каза заместник-председателят на БСП.

По думите му партията вече е сезирала прокуратурата за казуса, а ″Галиче е олицетворение на това как ГЕРБ печелят избори 10 години, но вече с нови иновативни политики, както казва Мария Габриел″.

Той обясни, че сигналът в държавното обвинение е срещу бащата на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев, който е председател на Секционна избирателна комисия. Въпросният човек като от ″голямото добрутро″ решил, че към 17.30 часа, изборният процес е приключил.

″Отваря урната, преброява бюлетините и записват гласовете. Естествено че на протокола, където трябва да бъде записан час – се записва 20.00 часа. Това е грубо нарушение на Изборния кодекс. Какви мислите, че са резултатите в тази изборна секция – от 52 гласували – 4 невалидни бюлетини, 44 гласа за ГЕРБ, 1 глас за патриотите и 3 гласа за БСП“, разказа Добрев.

″Няма да коментирам как тази секция е влияла на изборния процес“, добави той и поясни, че понякога е озадачен от ГЕРБ и им „сваля шапка“. ″Това е една подвижна секция, в която едни хора обикалят други хора уж с основанието по-лесно да упражнят правото си на глас. Виждате какъв е крайният резултат – 52-ма участници в подвижна избирателна секция. Само за сравнение да кажа, че в областен град като Силистра са 12 до 20 човека, Гоце Делчев – 8-9. Тук са 52-ма“, коментира Добрев и заяви, че явно иновативните методи стартират от Галиче.

Подвижните урни са предвидена опция в Изборния кодекс за хора, които са трудно подвижни, инвалидизирани или тежко болни, но искат да упражнят правото си на глас.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. edin.drug
    #7
  2. Bлaдo
    #6
  3. edin.drug
    #5

    БСП разбира се отново имат по-голям размах, ама и гербаджиите ги бива в наглостта. Не че резултатите щяха да бъдат фатално различни - от опит знам, че комундерите гласуват първи. Червените бабички утъпкват входа на секциите половин час преди започване на избирателния ден. Най-много някой лежерен демократ да не е успял да гласува.

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #4
  5. Bлaдo
    #3

    тука няма "се равняват на тероризъм"... - ачик-ачик си Е! ТЕРОРИЗЪМ - за 10 години пандела е тая работа. Това е все едно да идеш на летището и да зяеш на висок глас, че ... на всеки самолет има качена по една бомба. ... ама и шaшaв комунар...

  6. [email protected]
    #2

    И Кирил Добрев,ще ми сравнява приключването по рано на изборния ден в една секция в Галиче, със "сигнала" на Т.Ерменков,че водата в София е отровена?!??!?! Ако някой не знае,действията на Ерменков,се равняват на тероризъм,всяване на страх и паника на население над милион и половина човека. Иде ли му на акъла на някой от тези червени дебили,ако наистина хората бяха взели насериозно написаното от Ерменков,какво щеше да настъане в столицата?

  7. Лизи Гугуткова
    #1

    Интернет за Таско Ерменков: поразен с "Тъпичок"

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.