Китай изстреля спътника за връзка с лунната мисия "Чанъе-4"

"Цюецяо" ще е на разстояние 64 000 км от обратната страна на Луната
Обновена: 21 май 2018 11:19 | 21 май 2018 11:18, Елка Василева
9
Китай изстреля спътника за връзка с лунната мисия "Чанъе-4"
Снимка: БТА

Китай изстреля успешно спътника "Цюецяо" с ракета-носител "Чанчжън-4С" ("Великият поход - 4С") от космодрума Сичан в провинция Съчуан, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на Синхуа.

Слънчевите панели и антени на апарата се разгърнаха успешно, след като застана на преходна орбита с перигей 200 км и апогей 400 км.

Спътникът, чието име означава "Сврачешки мост", ще осъществява връзката с лунния роувър "Чанъе-4", който трябва да кацне на обратната страна на Луната.

"Изстрелването е ключова стъпка за Китай в реализирането на целта да стане първата държава, изпратила сонда, която да кацне меко и да се движи на обратната страна на Луната" - каза Чжан Лихуа, мениджър на проекта за ретранслиращия спътник.

"Цюецяо" ще бъде установен в точката на гравитационно равновесие на Земята и Луната L2, която е една от точките на Лагранж. Това е на разстояние около 455 000 км от земната повърхност. Той ще е първият комуникационен спътник, работещ оттам.

"Цюецяо" ще е на разстояние 64 000 км от обратната страна на Луната и ще се използва и при следващите китайски лунни мисии.

На "Цюецяо" е инсталиран нискочестотен детектор, разработен съвместно с Холандия. Неговото предназначение е да улавя сигнали, "които носят информация за времето няколкостотин милиона години след Големия взрив, когато облаците водород са образували първите звезди във Вселената", съобщи сайтът Спейс. Земната атмосфера блокира тези честоти, обясни Холандският институт по радиоастрономия, построил детектора.

Освен нискочестотния детектор "Цюецяо" носи два допълнителни спътника "Лунцзян-1" и "Лунцзян-2" за китайски експерименти в областта на нискочестотната радиоастрономия. Апаратите ще летят заедно и ще наблюдават небето над Луната на дълги вълни, което съответства на крайно ниския честотен диапазон.

Космическият апаратът "Чанъе-4" няма да има пряк контакт със Земята от обратната страна на Луната. За тази цел ще бъде използван ретранслаторът.

Лунната мисия "Чанъе-4" със спускаемия й модул е един от най-амбициозните космически проекти за тази година. В състава й ще влязат автоматична лунна станция и роувърът, който ще бъде използван за геоложки изследвания. Досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната и данните за нея са сравнително малко.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето това е истинска космическа програма за наука. Не онази спеис х тъпня на американците дето я величаят навсякъде.
8
3
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Между другото китайците са едни от най-големите нацисти ! Мразят всичко що не е дръпнато.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3Ех ама като почнете да се правите на вещи в нещя от които си нямат никаква идея... имате ли идея колко много апарата има около Луната които от години картографират и снимката цялата и повърхност от сравнително ниска орбита и всичката техника оставена от Аполо там се вижда? И не... НАСА не държат всички светочни космически агенции...
6
1
 
4
 
! Отговори
мег преди 5 години
Докато "умните капиталисти" умуват, "лошите комунисти" ще направят откритие. А, ние три месеца мислим за етикетите на сиренето и кашкавала и накрая - нищо!!!Ей, това е про'ст народ. Кво като опишете калориите? Депутатите пак ще ядат био храна за 300 лв килото, а б'улг***р ще брои калориите на течния шоколад с палмово масло.
5
1
 
5
 
! Отговори
т@ преди 5 години
"А така ! Сега ще лъсне измамата на краварите с кацането върху Луната!"Ти *** ли си? Не само, че кацнаха на луната, но и поставиха леща, която и до днес се ползва от учените. Така например измериха скоростта на светлината.Направо ме е срам, че съм българин като чета, колко г'л'упави българи има. Като за капак Кубрик направи филм и си избиха парите за целия проект, който беше 100% успешен!!!
4
2
 
3
 
! Отговори
Оптимист шегаджия преди 5 години
Дано да не падне към Земята или ако,, да е в кошницата на Ан-2, да има кяр поне и за БГ, хаха:)
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А така ! Сега ще лъсне измамата на краварите с кацането върху Луната!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай тихомълком си плете кошницата - както на Земята, така и в Космоса !Докато американци и руснаци се ръфат кой е по-велик Китай осъществява бляновете на ЧОВЕЧЕСТВОТО, а не просто задоволяването комплексите на шепа ексхибиционисти от Русия или Америка !И добре ПРАВИ !
1
1
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
....небето над Луната...ИииииХората ще изследват Луната а ние една статия не можем да стъкмим