Радев поиска руски газ по... "Български поток" през Черно море

Никакви санкции не са вечни, заяви президентът пред руско издание
Обновена: 21 май 2018 14:14 | 21 май 2018 10:15, Елка Василева
377
Радев поиска руски газ по... "Български поток" през Черно море
Румен Радев. Снимка: архив, БТА

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант".

Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз.

Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум.

"Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава.

България не може да купи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС, заяви също така президентът.

Това изискване е логично от гледна точка на съюзническите задължения на България, "така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна", посочва Радев.

Още по темата

Президентът подчертава, че въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да охранява въздушното си пространство с изтребители Миг-29 и във връзка с това е необходимо да се осигури своевременната им техническа поддръжка.

В интервюто си Радев уверява, че санкциите срещу Русия не са повод за замразяване на отношенията. Той обаче предупреди Москва да не се намесва в българската вътрешна политика.

"Моето отношение към санкциите е известно - казва Радев. - Те не са повод за замразяване на отношенията. Никакви санкции не са вечни. Санкциите нанасят щети на всички страни и са неефективен инструмент", посочва държавният глава.

Предстоящата утре в Сочи среща на Радев с руския държавен глава Владимир Путин е първата от десет години насам.

"Толкова дълга липса на диалог на най-високо равнище не отговаря на интересите на нашите народи, обединени от многовековни духовни и културни връзки", казва Радев, като обаче отбелязва, че "народната дипломация", общуването между туристи, артисти, професионалисти, журналисти, културният обмен и прочее никога не са прекъсвали.

"Липсата на политическа воля и смелост винаги са били компенсирани от историческата и човешката близост", заявява държавният глава, като посочва, че днес е важно да бъде възстановено доверието и да се пристъпи към конкретни действия.

Радев обаче припомня, че ограничителните мерки на ЕС срещу Русия имат за цел да бъде разрешена кризата в Украйна.

"Отмяната на санкциите е свързана с пълното изпълнение на Минските споразумения от всички страни. Реализацията им ще позволи да бъде възстановено доверието между ЕС и Русия", посочва президентът.

Радев припомня, че България вече предприема мерки за опростяване на визовите изисквания за руските граждани, като те вече дават резултати. Той отбелязва, че над 450 000 граждани на Русия са купили недвижими имоти в България, основно в морските курорти.

Запитан дали според него е обосновано изявлението на президента Росен Плевнелиев, че Русия финансира политически партии и се намесва във вътрешните работи на България, Радев казва, че в страна, в която към Русия исторически се отнасят със симпатия, подобни действия могат само да й навредят.

В интервюто Радев съобщава, че отново ще покани руския президент Владимир Путин да посети България през 2018 г.

Днес президентът Радев започва двудневно работно посещение в Русия. През първия ден е планирана среща с руския премиер Дмитрий Медведев, а утре са разговорите на българския държавен глава с руския му домакин Владимир Путин в Сочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да,ама неВ България няма независими политици, за съжаление............
325
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато нашият подмазвач русофил се лигaви на Путни и Русия, китайците окончателно отсвириха руските газови мераци и потоци. Китай подписа договор със САЩ за доставка на 30 милиарда куб.м. газ за 2018 и 60 милиарда куб.м. за 2019. Предстои подписване на дългосрочно споразумение за 10 години напред гарантиращо на Китай отмяната на американските мита за желязо и алуминий.
324
2
 
5
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
Защо не стоя да си кара ЕРЕопланите, ами се натресе в политкята ! Кат те гледам направо си за ожалване !
323
1
 
3
 
! Отговори
да,ама не преди 5 години
Не разбирам защо президентът повдига този въпрос,при това в този аспект!?Влакът е заминал и тръбопровод през България няма да мине!?С приключването на Южен поток загубихме по 400-500 млн.евро годишно от такси,както и възможността да имаме някакво влияние в региона!Някои руски авторитети даже казват,че никога на са предполагали,че българите ще се откажат от такъв изгоден проект!?Газпром си е опекъл вече баницата и едва ли ще има желание да се занимава с такива като нас!?
322
8
 
5
 
! Отговори
е да де преди 5 години
До Fallschirmspringer77Нима СССР не беше НАЧАЛНИК на СИВ?Ама се провали.А страните, чийто началник е САЩ процъфтяват.
321
1
 
3
 
! Отговори
ццц преди 5 години
До Затова бягам !Ама де бягаш?В Русия ли?
320
6
 
5
 
! Отговори
есо преди 5 години
До А 337От Южен поток - 70 милиона годишно и то след 10 години евентуално.Това беше келепира.В момента има огромен излишък от ток дори и без белене. Излишък значи излишък на целия балкански полуостров. Заради това единия блок на Козлодуй е изключен. И ти разправяш към излишъка да вържем още едни 2000 МВт.
319
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Fallschirmspringer77Викаш друго си е да се кланяш на Путин.
318
9
 
6
 
! Отговори
А преди 5 години
АКО МОЖЕ ИЗВЪН ПРОТОКОЛА ДА ПИТА ЗА КУЧЕТО ДЕТО ББ ПОДАРИ НА ПУТИН ЗА ЖЕН ПОТОК ДЕТО ИЗТЪРВАХМЕ 600 МЛН ГОДИШНИ ТАКСИ,ОТ БЕЛЕНЕ ТОЛКОВА ОТ БУРГАС 160, А ПЛАЧЕМ ЧЕ НЯМАМЕ ПАРИ,НЕ НЯМАМЕ ПАРИ,А НЯМАМЕ ГЛАВИ.ББ СЕГА ЩЕШЕ ДА ПРЕДЛАГА ГАЗ,ТОК И НЕФТ НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ.ПАРИ БОЛ,А *** НЯМАШ СТРАТЕГИЯ.НЕ СТАВА САМО С ЦЕЛУВКИ И ПРЕГРЪДКИ.
317
5
 
12
 
! Отговори
Fallschirmspringer77 преди 5 години
В геополитически план САЩ са в ролята на началник за Стария континент именно американските атлантици са старши в рамките на единния Запад и НАТО. След Втората световна война САЩ направляват Германия, Италия, Франция и други страни от Западна, а по-късно и от Източна Европа чрез различни форми на контрол. Като техен партньор в задачата за установяване на доминация над Европа влиза Великобритания. Независимо от разногласията, възникнали между двата бряга на Атлантическия океан, Европа, дори и под формата на Европейски съюз, като цяло остава подчинена
316
5
 
8
 
! Отговори
историята ще забрави преди 5 години
Как при толкова натягане и целувки пре европрецедателството,немците ГО наричат безсилният портиер на ес.
315
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
доставките през украина и турция са наи несигурния начин наи добре е директнопрез черно море без посредник никакви потоци повече
314
16
 
21
 
! Отговори
историята ще помни преди 5 години
Историята ще помни Радев, поне с едно нещо: Как допусна агента-поп да унизи него, а с това и България, защото е наш президент, и после отиде да им целува......ръката. Това го показва ,като човек без достойнство. Жалко и за него и за България. Този срам няма как да го измие. А мълчанието по този въпрос , също не го крие.....
313
16
 
12
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Над 50% от българите споделят идеите на Радев,а около 35% са против(гербаджии+люспи от СДС).Останалите нямат мнение.Обаче да не забравяме,че по конституция българският президент не може да формира външната политика и да сключва договори.На практика докато Боковите началници не разрешат,няма да дръпнем и милиметър напред.В момента върви някаква пропаганда,че преките доставки на газ(не през Румъния и Украйна) щели да го оскъпят(!?)Докъде стига наглостта!Ние за Украйна ли живеем или за себе си????
312
5
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Спокойно няма няма място за безпокойство.Всички знаят,че от туземната администрация нищо не зависи ,независимо колко е изгоден за България.Германия чудо "сторва",но си уреди втори поток,ама при нас даже и да има възможност ,ние ще го провалим в угода на чужди сили и ще мечтаем за хъб и енергиен център на Балканите ,ама някой с една мозъчна клетка.Така ,че *** и десните да не се напъват ,че ще им изскочат хемороиди, да са спокойни-проекти няма да има.
311
13
 
14
 
! Отговори
Лари преди 5 години
И това ми било български офицер, че и Генерал, а на всичкото отгоре и Президент на суверенна страна.Егати резила! Продажник и половина!
310
11
 
9
 
! Отговори
Затова бягам ! преди 5 години
Трябват ни хора, които не мислята като "русофили, русофоби, американофоби, ес-еко-фили" и прочие, а такива, които мислят за доброто на България. НАТО си направиха базите - Ами можеше да им кажем - Дайте десетина F16ки и два-три F22 Raptor-ки, или поне дайте-сериозно намалени ! А после, можеше да купим и малко от руснаците, с уговорка, че ще има части и ще се обучат хора, за подръжката ... Ама неее, ние трябва да се правим на ударени. Ем честито. Само българофоби останаха ...
309
9
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
А с КГБ попа няма ли да се видят? Пак да му набие чемберите :))))))))))))
308
21
 
19
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До антисоциалист. Радев е говорил точно от името на българския народ,защото по въпроса на АЕЦ Белене се проведе референдум и българския народ каза "ДА". Това,че на тебе не ти оттърва и плюеш по форумите си е твоя работа,но си много малък да кажеш,кой ще кара влака...
307
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното проруско ***