Мисия без успех: Прогони ли Facebook екстремистите?

Поне дузина терористични групи имат присъствие в социалната мрежа
20 май 2018 12:15, Елена Кирилова
2
Мисия без успех: Прогони ли Facebook екстремистите?
Снимка: архив Reuters

През последния месец Марк Зукърбърг се похвали на Конгреса на САЩ и на инвеститорите, че програмите за изкуствен интелект на Facebook се борят успешно с екстремизма в неговия уебсайт. "Едно от нещата, с които се гордея, са нашите инструменти с изкуствен интелект, които ни помогнат да сваляме свързано с "Ислямска държава" и Ал-кайда терористично съдържание, като 99% от това съдържание е премахвано преди някой да ни сигнализира за него", коментира главният изпълнителен директор при обявяването на финансовите резултати на компанията през април.

Но това не се отнася само до публикациите на тези две групировки. Много други изглежда имат възможност да набират хора, възползвайки се от потребителската база от над 2,2 млрд. души, пише Bloomberg в свой анализ.

Поне дузина терористични групи имат присъствие във Facebook, показва проверка на Bloomberg Businessweek. Сред тях се нареждат Хамас и Хизбула от Близкия Изток, Боко Харам от Западна Африка и Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Терористичните групи събират привърженици, използвайки всичко – от плашещи снимки на смърт, причинена от враговете им, до новини за социалните услуги, които предлагат.

Част от тези организации могат да бъдат открити просто с изписване на имената им в търсачката на Facebook на английски език, а в някои случаи на арабски или испански. Други гордо свързват страниците си във Facebook с уебсайтовете си.

"Няма място за терористи или съдържание, което промотира тероризъм, във Facebook и ние го премахване веднага след като станем наясно с него", обяви компанията в изявление. "Знаем, че можем да направим повече и правим големи инвестиции".

Facebook изглежда е спряла няколко страници, след като е била запитана за тях, включително теаи на Бригадата на мъчениците от Ал-Акса.

Телевизия Al-Manar на Хизбула "която е забранена в САЩ, използва редовно Facebook, за да предава истории от страниците на Хизбула, които в последствие социалната мрежа изтрива. През март Al-Manar се хвалеше, че представителите на Хизбула бързо са създали нова страница във Facebook след като предишната е била изтрита.

От години Facebook се опитва да сваля страници, асоциирани с терористични групи. През 2014 г. в рамките на часове след запитване от страна на Bloomberg Businessweek за страниците на Хизбула, Facebook премахна тези на Al-manar, на уебсайта на организацията Al-Ahed, на Ислямската съпротива в Ливан, благотворителна организация, свързана с Хизбула. Въпреки това и трите бързо възстановиха страниците си. В края на април уебсайтът на Al-Ahed водеше до с арабска Facebook страница с над 33 хил. последователи. Съдържанието на страницата включваше маскирани снайперисти, насочили оръжия към израелски войници. Друга, свързана с Al-Ahed страница е достигнала 47 хил. последователи, а трета на английски език – 5000.

Целият анализ прочетете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам двама хубавци са събрали днес следобед не искам да си мисля за играта която но за това ли ми пада сигнала ми то аиде да хлапе ми на 50 години верно с акъл на 5