За солариума и тенорексията – модерната обсесия

Солариумът крие опасни тайни
19 май 2018 11:50,
4
За солариума и тенорексията – модерната обсесия
Източник: Reuters

Че продължителното излагане на пряка слънчева светлина е вредна за кожата става все по-ясно през последните години. Негативни данни продължават да се събират и за ефекта от солариума, но той все още се предпочита като много удобно средство за целогодишно събиране на тен. Масовото навлизане на солариумите е повод експертите да подложат на съмнение здравословността на съвременните течения в разкрасителните процедури. 

Те дори посочват няколко скрити ефекта на солариумите, които рядко се изтъкват, но задължително трябва да се имат предвид.
 
Събирането на тен на закрито е много по-опасно, отколкото на открито
 
Едно от изтъкваните предимства на солариумите е възможността за точно дозиране на облъчването с ултравиолетови лъчи. Истина е, че силата на ултравиолетовата радиация на слънцето се мени непрекъснато и не можем да преценим какво облъчване ще получим на открито, но в това отношение солариумът има един съществен и опасен недостатък. Изчислено е, че ултравиолетовото облъчване в солариума носи голямо количество UVA лъчи, които най-силно и дълбоко увреждат кожата. Според експертите хората, които често посещават солариум, получават 12 пъти по-голямо облъчване с UVA лъчи в сравнение с тези, които събират естествен тен на открито. В дългосрочен план това им носи около 75% по-висок риск от поява на злокачествени образувания по кожата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: слънцесолариумтен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Солариум, тенорексия, обсесия, UVA лъчи ...И аз съм конфюзнат от БГ- езика. Тези тайтъли трябва да ги банват. :)Вопиюща неграморност ... беден български речник, липса на познания и терминология в областта ... Това не се прикрива с папагалско побългаряване на чужди думи!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конфюзнахте ме с тая обсесия. Пипъли, ни са тонирайте вери много, че има разни кенсъри и други дизийзове.
1
0
 
20
 
! Отговори
:) преди 5 години
"Събирането" на тен в солариуми е голяма глупост измислена за за кухолейки от двата (все още)пола.