Проф. Данов: Българските хирурзи са едни от най-добрите

"Сърцето на българина е болно от преяждане, алкохол, пушене"
Обновена: 18 май 2018 23:16 | 18 май 2018 22:55, Анисия Иванова
23

Има много кадърни лекари в България, но доста от тях напускат страната и заминават към Западна Европа заради обстановката и парите. Има случаи, в които лекарите не получават заплати с месеци. България винаги има и ще има една от най-добрите хирургии в Европа и света. На световно ниво сме.

Това каза в студиото на "Денят ON AIR" кардиохирургът проф. Владимир Данов по повод състоянието на здравната система у нас.

Професорът е трупал опит цели 16 години във водещи клиники в Германия и се завръща в България, за да го предаде на млади български медици. На Националните медицински награди Данов получава приза "доктор на годината". Лечебното му заведение в Плевен - Университетска болница "Сърце и мозък" пък завоюва втора статуетка.

"В Германия, когато един пациент дойде в болницата, ти му лекуваш всички болести, не само една. Въобще разликата между германския и българския пациент е много голяма. Сърцето на българина е болно по много причини - преяждане, алкохол, пушене и стрес", подчерта лекарят.

Според него НЗОК е направила промени, които са поставили болниците на колене, а някои ги грози фалит.

"Около 300-400 лв. са парите, които не се покриват от НЗОК за една сърдечна клапа. По-скъпите такива пък разликата достига до 10 000 лв. Ако болниците трябва да поемат разликата, те отиват към фалит. Аз не виждам един нормален български труженик, които да може да извади спокойно 30 000 лв.", категоричен е медикът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му младите лекари ще останат в България, ако има кой да ги обучава на световно ниво, ако работят със световна технология и получават добро заплащане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърцето на българина е болно от постоянни нерви и, несигурност. Алкохолът, цигарите и преяждането са следствие, а не причина
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е важно самите доктори да не знаят как да се грижат за себе си, за да не дадат пример и на пациентите си. Вземе да се съсипе бизнеса.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
OTKOGA VECE I PROFESOR,NA TOZI NE MU VYARVAM,CE E DOBAR HIRURG,A DALI E VAOBSHTE HIRURG.
12
0
 
13
 
! Отговори
2222 преди 5 години
Добре, че сами се хвалят! Защо, като са много добри политици, богаташи не се лекуват в Бг., а в чужбина. И този е доста охранен. поне 50 кг. е над норма. Дебелак, ама му меле устата за другите.
11
4
 
17
 
! Отговори
препатил преди 5 години
България и лекари !!! у нас върлува бялата мафия, а пациентите са банкомати за източване и, ако имаш късмет да попаднеш на все пак на някой останал специалист ще живееш иначе те чака отвъдното.
10
1
 
21
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
Като гледам професора ,и той с 30=40 кг наднормено тегло. Всички лекари са като поповете,мотото им е - " Не ме гледай какво правя,слушай ме какво ти говоря".
9
2
 
16
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Анонимен 8: "Сърцето на българина е болно по много причини - преяждане, алкохол, пушене и стрес" Затова пък германците и германките са стройни като фиданки. Че имат проблеми българите - имат. И първия проблем е липсата на превенция. Повечето българи чакат да получат инфаркт, за да отидат да на лекар и да почнат да вземат лекарство за високо кръвно и холестерол. Да не говорим, че познавам лекар, който твърди че холестиролът е измислен от американците проблем за да печелят пари от пациентите.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професорчето се е нагълтало яко с щампи и сега бълва ли бълва.
7
5
 
4
 
! Отговори
питанка преди 5 години
До Анонимен 2А как ще установят австрийските здравно-осигурителни власти, че точно аз НЕ пуша?! След като под, над и до мен в блока пушат, пред, до и зад мен на улицата пушат, на спирката до мен, ама съвсем, пушат, а ако ги погледна косо, идват и духат в лицето ми миязмите от разядените си дробове ... та въпросът ми е чисто технически - КАТО КАК ЩЕ СТАНЕ? Иначе, все ни корят, че ние сме отговорни за здравето си, а на Запад се чакало месеци да те вземат за преглед, а ние тук сме направо рахат!
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хахахахаАбе, ти ходил ли си на профилактичен преглед, и изобщо знаеш ли що е то, на какъв период се провежда, и какво съдържа. Толкова е формален, че наистина не си струва отпуската. Съвсем както и "диспансеризирането", където най-много да ти вземат кръв, след което "ОПЛ"-то, той и "личният ти лекар"(страхотно "вярно" название), той и "семеен лекар"(това пък с "пълно покритие"), поглежда листчето и ти казва "за възрастта ти е нормално", въпреки двойно и тройно различие с нормата. Тъй...
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германските лекари са индийци, африканци или араби. Както и пациентите им.
4
14
 
15
 
! Отговори
не,от друго е преди 5 години
от алчност е болно сърцето на българите,ако изобщо имат сърце,май по-скоро имат по един калкулатор в гърдите,с който само изчисляват от кого и колко да откраднат,не разбирам как е възможно да са толкова лакоми и ненаситни,за какво трупат тия пари и имоти,предполагам,че ще си ги земат на оня свят иначе е безсмислено това ламтене
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като го гледам този само един път на ден си хапва по една постна супа, а по празници пости.
2
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Австрия ако не отидеш на задължителният контролен преглед, всяка година, има яка глоба, а после и проблем със застраховката и с работодателя. Те така. Ако пушиш здравната застраховка ти скача, ако пиеш също - докторите те хващат ако пиеш а лъжеш че не пиеш. Та така коравия БГ мъжага на 55 го тресва инфаркта и вече не е коравото к...ле и вика че държавата е виновна щото лекарите искали кинти....
1
14
 
17
 
! Отговори
хахахаха преди 5 години
И от прocтотия, че не ходи на профилактични прегледи, да не би докторите "да му намерят някоя болест" и да "му вземат парите".