Розовият цвят – 2 лв./кг. Прозводители чакат фалити

Те ще протестират срещу ниските цени и в следващите дни
22
Розовият цвят – 2 лв./кг. Прозводители чакат фалити
Снимка: БТА

Розопроизводители се събраха на спонтанен протест срещу ниските изкупни цени на розовия цвят.

Те блокираха трафика по подбалканския път в района на карловското село Розино. Протест имаше и в град Баня, предаде БНР.

В разгара на кампанията цената на суровината е между 1,60 лева и 2,20 лева, което, според стопаните, ги обрича на фалит.

Протестиращите твърдят, че има договорка между големите фирми - преработватели за ниските изкупни цени.

"Това е за сметка на нереално високите цени от предходните години", коментира Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично маслени култури. 

По думите й протестите ще продължат и в следващите дни.

"Има големи количества застояли масла, непродадени от миналата година. Това е една от причините. Тази година е обратно обаче и колкото може - надолу свалят цената, за да могат съответно загубите да си ги покрият, но за това вина няма розопроизводителят. Държавата, ако не може да помогне с държавна помощ на отрасъла, да сезира Брюксел, за да се предприемат такива плащания на производителите", коментира Клисурова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Az преди 5 години
Време е да не са само производители на този,а да се обединят в кооперации и да произвеждат розово масло. За разлика от розите, може да остане годно дълго време.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 99Те китайците може да садят маслодайни рози,те и турците садят рози,но са с ниско качество,за разлика от българската.Ако нашите са си патентовали традиционната маслодайна роза,защото тя е български продукт,ще трябва да им плащат за патент.Rosa damascena (роза дамасцена),казънлъшка розаRosa centifolia (столистна роза)Rosa gallica (стамболска роза)Rosa alba (бяла маслодайна роза)
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е, както каза един от основателите на компанията, която продава протобиотик базиран на щам от LB в Щатите, "да купим" един от експертите на големите парфюмерийнии компании, а именно т.нар "носове", който дава оценка за качеството, а от там и за цената. Иначе на ниско ниво ще става експлоотация базирана на разпределението на по-малки печалби. Целта е по-малко прекупвачи и директна работа с най-платежоспособния от "големите консуматори". Толкова ли е трудно да се покани един от тях?
17
1
 
8
 
! Отговори
99 преди 5 години
Неприятностите сега започват!Още преди 10 години ги предупреждаваха,че Китай сее огромни количества рози за масло!Китайците вече произвеждат повече масло от целия останал свят взет заедно!И европейските пари няма да помогнат!Ще има яки фалити!
16
3
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Ако прекупвачите са тези които спекулират с цената.Тогава собствениците на Розови масиви да отидат директно в заводите на Българска Роза в Карлово и Казанлък и да продават директно на тях!Не става само с хамалогия.Иска се и Акъл!Ако обаче и от заводите дават ниска цена,тогава на никой нямат право да се сърдят.Това си е пазарна икономика и цената се определя от търсенето!Подобни глупости като блокиране на пътя и протести са напълно излишни!
15
1
 
15
 
! Отговори
12333 преди 5 години
То всички малки бизнеси извън обръчите фалират. Ще продадат земята и ще заминат..Това е визията за развитие на боко
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Производители МЕНТЕ са.!ЩЕ ЧАКА НЕКОЙ ОТ ТЪМНОТО ДА ИЗКОЧИ И ДА МУ КУПИ ПРОДУКТА!!!¡¡¡КАТО ТИЯ "ПРЕВОЗВАЧИ" ОБИКАЛЯТ КАНЦЕЛАРИИ И КАБИНЕТИ. А ВОДАЧА НА ТИР- а, спи на паркинга.Шашми, шалвари, шамари и беднотия.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като им евтино да не продават. Да видим тогава какви ще са цените.
12
0
 
11
 
! Отговори
Yoan преди 5 години
Така е, след търговците като купуват по-евтино розово масло от вън, а го продават като българско!
11
1
 
4
 
! Отговори
бг роза преди 5 години
.....какъв цвят - супер
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакъв килограм те гони?Ти имаш ли представа колко килограма розови листа се използва за един грам масло?От 2 3 тона цвят се получава 1 килограм розово масло.Затова е скъпо.По-евтини са розовата вода,мускал,сaпун,парфюмите за които се използва оригинално розово масло са по-скъпи,но и много трайни,с години.Ако поставиш розово масло няколко дни в гардероб,ще мирише с години на рози.
9
0
 
27
 
! Отговори
шматка преди 5 години
А защо не се съберат по няколко производитела и да си направят дестилерия.Маслото се съхранява лесно и ще могат да търсят пазар по дълго време.Не вярвам да е трудно щом като са го правили преди стотици години с дървени качета
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Ми така са свикнали от едно време, държавата да ги дундурка.
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за производители са ! Да чакат на държавата. Нещо не е наред? Щом можеш да провеждащ намери си пазар. От османско присъствие до Ламанша се знае , че в България се прави розово масло.
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От килограм рози се получава розово масло за 5,30 лв. по сегашната цена.И се очаква цената да пада. Който има да продава на 2 лв че да не продава на 1.
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Апропо, не знам за какви цени от 1.60 до 2.20 говорите, като цените са от 1.10 до 1.20(Казанлък). Миналата година бяха от 0.70 до 0.90 пък протести нямаше. Доколкото чух, в карловско е същото.
4
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много маймунки се наредиха на хляба на мекото и сега ще ядат какалашката. И да протестират, и да не протестират - все тая. Някой да им е обещавал високи изкупни цени като са садили? Не.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ползвам козметика предимно със съдържание на нашето българско розово масло, сапуните и шампоаните са невероятни продто и с прекрасен аромат! И цената е напълно достъпна за козметика с толкова високо качество.
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има 3-4 вида маслодайни рози,но доколкото знам,нашето розово масло е най-качествено и розите от които се произвежда - също.Трябва повече реклама и извън България.Не всеки може да си позволи да купува розово масло,то е скъпо.
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да изнасят в други страни тогава, за да не остане нищо за нашите алчни преработватели, да видим после как ще купуват на всяка цена, която дадат производителите!