Две от три сделки с имоти в София – на цени под ?100 хил.

Най-продаваните жилrща са с цена между 50 хил. и 70 хил. евро
18 май 2018 17:00, Бойчо Попов
14
Две от три сделки с имоти в София – на цени под ?100 хил.
снимка: Pixabay

72% от имотните сделки в София се сключват на цена до 100 хил. евро. През първото тримесечие на 2018 г. най-голям процент от сделките са се сключвали при средна цена между 50 хил. и 70 хил. евро. Това показват данни на "Адрес Недвижими имоти", представени от нейния изпълнителен директор Георги Павлов по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според Георги Шопов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, за да бъдат жилищата в София толкова достъпни, колкото преди 1989 г., като съотношение между равнище на работната заплата и стойност на имота, то средната цена на квадратен метър трябва да е около 620 евро на кв. м, а сега тя надхвърля 1000 евро за кв. м.

Той очерта три вида купувачи на жилищни имоти в София. Първите са предимно млади хора на възраст между 30 и 40 години, които имат реална нужда от жилище (около 80% от клиентите), вторият тип са хора, които продават жилището си, за да се сдобият с по-голямо, а третият – клиенти, които купуват имот с цел инвестиция (около 18%). Според Шопов това означава, че поне още десет години в София и големите градове ще има реална необходимост от закупуване на жилище.

Такива са и очакванията на Стефан Карпузов, инвестиционен мениджър Galaxy Investment Group, който изтъкна като причина за запазване на засиленото търсене и факта, че голяма част от сградния фонд е остарял, панелните жилища вече са на близо 50 години, така че собствениците им вероятно ще пожелаят да се преместят в ново жилище. Карпузов посочи и че в последните години се появява нова ниша на пазара, свързана с живеещи в чужбина българи, които се завръщат в страната през юли и август и искат да вложат парите си в имоти в родината. В повечето случаи впоследствие те ги отдават под наем или купуват жилище за родителите си.

Продължението на материала вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Софияимотиинвестиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Ще чакам и вие от Недвижими имоти да изревете,че българите не купуват жилища,а все повече чужденци !!! Или някой стреснал се вече политик да изреве с някоя статия ,че във България ще живеят чужденци,а българите намаляват !!! Ревете СЕГА, че утре ще е късно !!! Нищо никой не прави за българите СЕГА, утре ВЕЧЕ ще е късно !!!!
10
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Уж цървулани, а я какви пари плащате за тези маломерни апартаментчета!?
9
0
 
6
 
! Отговори
С дом, но без покрив преди 5 години
инвеститорска одисея оставя семейство на улицата" е заглавието на материал, който беше качен в този сайт преди три седмици. В него е обобщена информация, дадена от в."Монитор" и от предаване на ВТV.Можете да си го преговорите, за да понаучите нещо за хватките на мошеници. Безскрупулна брокерка омотава в мрежите си наивен строителен предприемач, присвоява фирмата му "Вегастрой" и парите от жилища, продадени на зелено, организира некачествена довършителна работа. "София нов дом" е нейната фирма.
8
1
 
12
 
! Отговори
Адам преди 5 години
Малеее балона май се пука:) башибозуците и платените слуги риват на умрело:)
7
0
 
19
 
! Отговори
:):) преди 5 години
с цената на труда и строит материали, печалбите са от 250% не 25, а 250. Банките щедри, след 7,8 гидини ще колекционират апартаменти
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Чуваш дрискащият защото е пестени матриал за да печелят повече измамниците строители.В Бг всичко е МЕНТЕ!!!Стойте си там и гласувайте за Тиквите...
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е вие какви сделки искате от берачи на ягоди, маслини, портокали и т.н.????По половин милион ли???Е НЕМА....*** е беден.Мие тоалетни и чинии по Европата.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за тези 100 хилки я вземат чисти 42 квадрата ново строителство, я не. Като търсехме апартамент гледахме някаква гробница на Парчевич, според брокерката отговарял на нашите изисквания. И аз казвам - не знам кое смятате, че е подходящо според критериите ни, и тя - еееми трябва някои компромиси да се направят. Цената беше нещо безумно, но не я помня вече. И на фона на това компромис до компромиса. Сега сме в ново строителство и чувам как дришка този над нас.. Просто не е за живот в София, наистин
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И със заплата 700 лв го изплащаш за 100 години.
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама как звучи само-"на цени под 100 хиляди евро".Направо евтинджос.Даже и 200 бона не плащаш.
1
5
 
30
 
! Отговори
бл.134 Зап. парк преди 5 години
Колкотл по малко ставаме толкова повече растат цените ....до следващия катаклизъм .....в половон България е необитема .Младите , колкото и да са останали тръгват за чужбина .Дъртите инвестират в имоти в очакване на новите българи - виетнамци ,молдовци и др.