Opel Stock

Електромобилите влияят по-благотворно върху човешката психика

Електромобилите влияят по-благотворно върху човешката психика

Електромобилите влияят по-благотворно върху човешката психика

Реклама Skoda Stock
Електрическите транспортни средства имат редица преимущества в сравнение с класическите ДВГ автомобили. Електричеството е по-евтино, електромобилите са далеч по-чисти, ремонтът е по-рядък по време на експлоатацията им и много по-евтин.

Ново изследване доказва, че към тези преимущества се добавя още едно – зад волана на електромобил човек се чуства по-спокоен и по-малко се уморява. Това означава, че електромобилите са по-полезни за доброто психическо състояние на човека и оказват много по-малко негативно въздействие на мозъка.

Това изследване е проведено от от д-р Дънкан Уилямс от университета на Йорк, Великобритания и доказва че при отсъствието на бръмченето на класическия автомобил, психиката на човека не се подлага на въздействието на натрапчив шум и затова издържа на по-високи натоварвания.

Това е установено с помоща на енцефалографи, монтирани върху главите на водачи на лондонски таксита. В продължение на целия работен ден са били записвани електроенцефалограми на електрическите импулси на мозъка. Водачите в продължение на няколко дни са сменяли автомобилите – ту електрически, ту дизелови.

В крайна сметка е установено, че водачите на електромобили били повече концентрирани върху движението, били по-спокойни и съсредоточени, по-малко се изморявали и нервирали. В същото време шофьорите на дизеловите таксита показали доста по-лоши резултати. Особено силно се виждала разликата на оживените кръстовища, в задръстванията и в очакване на зеленото на светофарите. Пулсът на шофьорите на електротакситата бил практически постоянен, докато при дизеловите шофьори ту намалявал, ту рязко скачал.

При допитването изпитваните водачи също потвърждавали, че зад волана на електромобила се чуствали по-добре физически и психически, били повече съсредоточени, не усещали агресивност и се наслаждавали на тихата работа на машините.

Доктор Уилямс отбелязва, че медицинското оборудване фиксира при водачите на електромобили показатели на висока умствена активност и повишенно внимание. Това означава, че отсътвието на шум на дизела позволява на шофьорите по-добре де се съсредоточават върху пътната обстановка и да работят по-спокойно. А това е огромно преимущество в условията на градския транспорт. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Тестове Техника /Technics Безопасност | Safety

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Апр 19, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety Електромобили Tesla

Tesla намали двойно цената на системата си за автономно управление

Апр 14, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Безопасност | Safety Honda

5-звездна безопасност за Honda CR-V!

Апр 12, 2024