Бум на бързите кредити, само за година скочиха с 12%

Скачат и кредитите от банките, но едва с 2 на сто
14
Бум на бързите кредити, само за година скочиха с 12%
Снимка: Булфото, архив

Бързите кредити нараснаха с 9,8%, или с 254,8 млн. лв. за година и в края на март са в размер на 2,848 млрд. лв. Това сочат данните на БНБ за дружествата, специализирани в кредитиране, които нямат лиценз за банки.

Над 81% от бързите кредити са взети от граждани. В края на март отпуснатите бързи заеми на домакинствата са в размер на 2,294 млрд. лв., като за година нарастват с 12,3%, или 252 млн. лв. Явно тази форма на финансиране става все по-популярна, въпреки падащите лихви по банковите кредити. Увеличението на бързите заеми е доста по-бързо от годишния ръст на банковите кредити, който към края на март е 2,1%.

Дружествата, специализирани в кредитиране, са отпуснали на предприятия 460,3 млн. лв. Общата сума на предоставените кредити на фирми намалява за година с 0,5%, или 2,1 млн. лв. Така делът на бързите заеми за фирми намалява до 16,4%. Явно бизнесът предпочита да не взима кредити или да потърси финансиране от банка.

Близо 40% от бързите заеми са със срок над 5 години. Тези заеми нарастват със 17,4% до 1,124 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това значи че народа е беден. И пак гласувайте за Бойко.
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От година време ползвам кредитна карта и е голямо удобство, когато имаш малко ум в главата и харчиш само от там, сложил съм лимит от 600? и плащането става на 1-во число , като при нужда покупки над 40? можеш да ги разсрочиш за няколко месеца с лихва от 1%/месец , и ако разсрочиш 300? , за следващият месец ще имаш само 300 за харчене, та е един вид контрол на разходи , защото не можеш да надвишиш границата от 600
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДЪРЖАВАТА е разрешила на едни анонимни бандаити други завличат други.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богата държава. Благодарение на Боко Тиквата.
9
0
 
20
 
! Отговори
Причина и решение преди 5 години
Причината е, че масово работотдателите осигуряват служителите си на минимална работна заплата. Така те нямат шанс да изтеглят кредит от нормалните кредитни институции - банките.След като явно държавата е безсилна по друг начин да накара тарикатите работодатели да осигуряват служителите си на реално полученото възнаграждение, то решението е само едно - увеличение на минималната работна заплата поне до 1000 лв.
8
11
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 5 години
Ей, голям вой, голямо чудо. Това да сте извън власта ви прави неспокойни и всячески се мъчите да се докопате пак. Свърши ви времето дрогари. А Тиквата че няма нищо общо със Суджука е факт и колкото и да се опирате на кутевите точки, не го променя. Жалки сте, извън властта сте и пяна ви излиза от устата. Вчера една партия излезна от парламента заради Батак, с тази партия вашия лидер се целуваше по митингите. Не го забравяйте!!! Цъкайте минусчета и си чакайте стотинките! Това нищо не променя!
7
3
 
25
 
! Отговори
национал лотар преди 5 години
Аз да сепохваля вчера взех бърз кредит 2000 лв само за петнайсе минути и днес ще взема билети от националната лотария. Пожелайте ми късмет
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банките като са алчни и не могат да покрият търсенето така става.Пазарна икономика.
5
0
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Понеже сме милионери - затова взимаме бързи кредити - ХМ !
4
0
 
9
 
! Отговори
Шекел преди 5 години
БУУУУУУМ
3
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 5 години
Какво няма да скочат. Фирми за БК отвориха под път и над път. Отделно се рекламират (законно!) все едно рекламират марка сладолед...
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално - крадливите приятелчета на Тиквата вече открито се рекламират по телевизията. Не без благоволението на Суджука.
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бързите кредити и талончета за търкане от лотариите са най-голямата кражба на пари от бедните българи, не бъдете глупави!