73% от ресурса на ОП "Региони в растеж" е договорен

163 млн. лв. ще бъдат насочени към Спешната помощ, обясни Нанков
Обновена: 15 май 2018 22:25 | 15 май 2018 22:13, Екип на Investor.bg
3
73% от ресурса на ОП "Региони в растеж" е договорен
Снимка: Архив, БТА

Имаме значим напредък по изпълнението на Оперативна програма „Региони в растеж“ от гледна точка на нашите бенефициенти и европейските ни партньори. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция в Слънчев бряг, където се проведе заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма.

Имаме 73% договорен ресурс по програмата и 100% отворен ресурс – всички средства, налични за бенефициентите, са отворени за кандидатстване, каза Нанков. Разплатеният ресурс е 30%, а до края на годината ще бъдат реализирани 163 проекта от общо 495 сключени договора. Нанков допълни, че през настоящия програмен период ще се толерират добрите бенефициенти и ще се санкционират слабите, като ресурсите от тях ще бъдат пренасочвани към бенефициентите, които изпълняват качествано и в срок своите проекти.

„На 12 май кандидатства най-големият ни бенефициент – министерството на здравеопазването. Това са единствените европейски пари в настоящия програмен период, които са насочени пряко и директно към здравната ни система и свързаната с нея инфраструктура“, каза още Нанков. Ресурсът от 163 млн. лв. е насочен към подобряване на Спешната помощ, която обхваща 37 филиала, 24 болнични заведения и 37 центъра за Спешна медицинска помощ. Със средствата ще бъдат закупени над 400 линейки с пълното им оборудване, уточни министърът.

Заместник-министър Деница Николова, която също присъства на пресконференцията, каза от своя страна, че ще бъдат прехвърлени европейски средства по ОП „Региони в растеж“ от енергийна ефективност към образователна инфраструктура. Решението за пренасочването на ресурсите в размер на 209 млн. лв. трябва да бъде одобрено на заседанието на Комитета за наблюдение на оперативната програма.

Министър Нанков каза, че по-рано днес е инспектирал ремонта на участъка от автомагистрала „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. Той допълни, че целта е ремонтът в участъка между 134-и и 156-и километър в двете посоки да бъде завършен до края на юни, преди да започне активният туристически сезон.

Инж. Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), коментира пред Investor.bg, че пътните ремонти вървят с изпреварващи темпове. „Днес инспектирахме най-важния обект преди летния сезон – пътя Поморие-Ахелой-Равда, и се надявам в близките дни да зарадваме цяла България и почиващите на Слънчев бряг с нов път, който хората чакат десетки години“, каза Атанасов.

„Това беше едно строително чудо. Ще приключим обхода на Ахелой около шест месеца по-рано“, допълни той, уточнявайки, че бързото строителство не е било за сметка на качеството.

Във връзка с подготвяната от АПИ програма за пътна безопасност Атанасов посочи, че тя е за новия програмен период и изрази надежда,  когато стане ясно какви ще са политиките в тази област, да бъде представена една много добра програма. „Пътната безопасност струва много пари. Това, разбира се, не е отговорност само на АПИ, целият комплекс от войната по пътищата трябва да се промени. На много места успяваме да подобрим пътната безопасност чрез най-нови и съвременни методи, включително ограничителни системи, маркировки, знаци. Това обаче не намалява отговорността на водачите на превозни средства“, допълни Атанасов.

По отношение на трасето на АМ „Струма“ той заяви, че очаква комитетът от специалисти да се произнесе. „Изменение на трасето ще струва на България много скъпо. Но каквото и да е решението на комитета, ние ще го изпълним. По-лошото е, ако спре изцяло строителството на магистралата“, посочи Атанасов.

По време на събитието в Слънчев бряг министър Нанков даде старт на образователно-патриотичната кампания за деца „Моят дом е моята крепост“. Той съобщи, че програмата е финансирана със средства от ОП „Региони в растеж“ и цели да накара децата да се гордеят с родните си места. „Чрез нея те ще открият предимствата на градовете, в които растат. Убеден съм, че ще оставим приятен спомен у децата за цял живот. Ще наблегнем на думата „благоустройство“ с образователни игри и задачи“, каза Нанков.

Водещи на кампанията ще бъдат Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков, а министерството на образованието и науката ще бъде основен партньор по проекта. Негови представители ще селектират отлични ученици по история и география, като всяка от 28-те административни области в страната ще има отбор с по двама участници. Ще бъдат проведени два полуфинала преди лятната ваканция в Кюстендил и Шумен, а след лятната ваканция – в Стара Загора и Габрово. Големият финал ще е в края на годината в София.
 

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
куката преди 5 години
"Водещи на кампанията ще бъдат Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков, а министерството на образованието и науката ще бъде основен партньор по проекта." Е няма що, два кретена водещи на образователна програма, при това за деца! Толчо Таксов най-добре да ходи да си полива минзухарите!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак щр падне папкане за герберастките крадци.
1
0
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 5 години
Тези Пари за Спешна Помощ са насочени към Частна Спешна Помощ , а не към Държавната .Това са Частни Фирми с Линейки и без договор със Здравната Каса .