Lasurit

TRIUMPH BONNEVILLE BOBBER BLACK И НАЙ-ЧЕРНОТО ЧЕРНО - видео

TRIUMPH BONNEVILLE BOBBER BLACK И НАЙ-ЧЕРНОТО ЧЕРНО - видео

TRIUMPH BONNEVILLE BOBBER BLACK И НАЙ-ЧЕРНОТО ЧЕРНО - видео

Реклама Honda ZR-V
Triumph Bonneville Bobber Black е последното допълнение към гамата на Bobber. Той комбинира класическата ДНК на Bonneville и хот род стила с още по-бунтарско поведение и най-високо ниво на спецификации. Освен това идва в черно, а това само подчертава злия му характер и го прави един от най-агресивно изглеждащите модели в гамата на британската марка. Но какво значи черното и защо Triumph избраха точно този цвят? Попитахме един човек, който наистина познава цвета – неговата компания стои зад изобретението, наречено Вантаблек. Той ни разказва за психологията на цветовете и какво говори цветът на мотоциклета за характера на собственика му.

Тъмен, мистериозен, мощен, внушителен, независим, със силна воля и под контрол. Всичко това важи за Triumph Bobber – модела, който разтресе custom bike сцената, защото бе първият истински naked заводски мотор. Следващата стъпка бе подобрението, но в каква посока? Отговорът беше черен.







Според психологията на цветовете черното провокира у хората интензивна емоция, идваща от страха, изпитван от първобитните ни предшественици, които живеели в мрачни пещери. „Тогава тъмните нощи, в които нямало друга светлина освен звездите на небето, са били свързани със страх, защото отвън се скитали диви животни. С времето човешката раса се развила и тази негативна емоция се променила. Днес изпитваме страхопочитание към черното”, обяснява Бен Дженсен, главен технически директор в “Surrey Nanosystems”.

Бен определено е от хората, които поназнайват за цвета черно. Неговата компания е известна с това, че е създала Вантаблек (Vantablack): най-черната черна субстанция на планетата. Нейният суперчерен горен слой абсорбира цялата светлина от повърхността, а това я прави най-близкото нещо до черна дупка, което някога ще видим. Тя има силата да превръща 3D в 2D.

„Ние изпитваме силна емоционална привързаност към черното, което е и причината да правим коли, мотоциклети, мобилни телефони и всякакви други видове технологии в този цвят. Всяко черно, независимо дали е матово или не, събужда нещо в нас, заложено от десетки хиляди години, защото е първично и истинско, и по отношение на дизайна това определено ни въздейства”, казва Бен.

Новият Triumph Bobber Black стъпва на тази основа и идва с черна изпускателна система, черна крачна спирачка и стъпенки, черен скоростен лост, ръкохватки, основа на седалката и главини на колелата, както и черен фар.

„Връзката с черното е интересна, защото начинът, по който се е приемал този цвят през вековете, е еволюирал. Той е бил смятан за цвят на злото, за нещо опасно, но в края на Средновековието, когато започнало едно движение към по-светли и ярки червени и оранжеви цветове, а то продължило и през Викторианската епоха с напредъка на синтетичните багрила, черното постепенно променило статуса си. Холандските майстори били първите, които започнали да използват по-тъмни нюанси”, разказва още Бен.

Според него успехът на Bobber Black ще засенчи този на предшественика си, защото при него цветът и дизайнът се допълват взаимно: „Черното и без това казва: „Не ме ядосвай”, а когато е върху брутално изглеждащ мотоциклет, какъвто е Bobber, заплахата е двойна. Върху мотор черното казва „стилен, мощен, агресивен и зъл”, а като към това добавиш наследството и опита на Triumph като марка, получаваш много готино предложение, което привлича всички сетива”.

На въпроса дали някой ден няма да видим Вантаблек Triumph, Бен отговори: „От естетическа гледна точка би било невероятно – черен 2D мотоциклет определено ще хваща окото, но за момента е малко вероятно, защото основното предназначение на Вантаблек е за космоса. Но никога не казвай никога”. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии