Европа се заканва на измамите със стари коли

Всяка втора кола се продава с пренавит километраж
25 апр 2018 21:21, Екип на Dnes.bg
35
Европа се заканва на измамите със стари коли
Снимка: архив, Булфото

Транспортната комисия в Европейския парламент поиска днес да се сложи край на измамите със стари автомобили. Евродепутатите настояват за въвеждането на европейско законодателство, което да обезсмисли широко прилаганата практика за пренавиване на километражите на автомобилите.

Средно в ЕС всяка втора кола втора ръка се продава с нередовен километраж, но цифрата е много по-висока в Източна Европа, която е основният потребител на стари автомобили, камиони и автобуси. По някои данни в Полша, където се търгуват най-много коли от този тип, измамите са около 90 на сто.

Според евродепутатите проблемът има лесно решение, което вече работи успешно в Белгия и Холандия. Там освен различни технически данни всеки път, когато колата влезе в сервиз или преминава технически преглед, се събира информация и за изминатите километри. Тя се събира в национална база данни, която се контролира от властите. Така, когато собственикът реши да се раздели с автомобила си, купувачът може да получи извадка от данните на километража и да се убеди дали е имало външна намеса в неговите показатели. По този начин измамите са паднали до 0,24%, сочи проучване на пазара на стари коли в Европа.

Европарламентът настоява Еврокомисията, която единствена има право на законодателна инициатива в ЕС, да действа бързо, така че новата система за отчитане да може да бъде приета преди края на 2019 г.

Показанието на километража е вторият по важност фактор при купуване на кола на старо след цената и преди марката на автомобила, показва проучване на Европейската комисия. Всеки трети решава дали ще купи или не, водейки се от цифрите върху одометъра.

По данни на същото проучване в България годишно се внасят около 22 500 стари коли от други европейски държави. Процентът на измамите при препродажбата им варира между 20 и 80%.

Освен че искат да сложат край на измамите, инициаторите на резолюцията, която се подготвя за гласуване от Европарламента, смятат, че слагането на край на злоупотребите с километража ще намали и разходите на шофьорите на стари коли за тяхната поддръжка, защото те предварително ще са наясно какво купуват. Според тях разходите за въвеждането на новата система ще са незначителна част от парите, които сега се харчат за ремонти на "изкуствено подмладени" возила.

"Този вид измами са просто криминални и могат да застрашат живота на купувачите, както и да подложат на риск останалите участници в движението", каза люксембургският евродепутат Георг Бах, който е един от инициаторите за промяната.

Европарламентът е изготвил изследване по въпроса, от което става ясно, че около 6 на сто от катастрофите са пряко последствие от пренавити километражи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
гасете фаровете преди 5 години
експерти да ползват сателити за да регистрират тежките увеждания на земята причинявани от новите и други автомобили с инсталирани тежко вредни РАДИОАКТИВНИ скенери вместо доказано безвредни традиционни фарове..Ползвайте и безпилотни самолети..Облъчванията са видими уврежданията вкл на милиони жертви също.. от МВР ползващи камери също могат да проверят уврежданията от белите скенери вкл xenon led laser i halogen..
34
0
 
0
 
! Отговори
забранете новите преди 5 години
Nowite автомобили са опасни.. Снабдени са с контролирани от извънземни масови убиици скенери вместо доказано безвредни фарове.Проверка на нов модел FW PASAT показва че само един такъв автомобил уврежда по тежко земята и въздушния океан/само за 1000км/ отколкото цяла дивизия танкове за целия период на ползване..
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко дето се продава като нов внос у нас, преди това е било бракувано веднъж в Германия, след това продадено в Италия и там бракувано и чак тогава се внася в БГ. Няма нов внос у нас, който да не е претърпял ПТП в Западна Европа
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 години ни мамят със старите коли, сега се сетиха да се занимават с това...
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това деяние и сега е наказуемо в България. А самом за 10 секунди намерих 6 сервиза които връщат километряжа.
30
3
 
4
 
! Отговори
Сп??нс преди 5 години
Благодарение на мрежата , няма нужда да сме много умни , за да влезеш и да напишеш "коли втора употреба" и да пуснеш в търсачката да ти го преведе на немски, френски, италиански, испански и да разгледаш тамошни сайтове с цени, години, и километри и да видиш че една 15-годишна Х5-ца в испания са 6-8000? с 240-300 хил.км, а в бг е наполовин цена и километри.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Щом те влече, купувай каквото искаш. Аз веднъж купих кола за 18к от български джамбаз и след 9 месеца беше за двигател и турбо. И нямаше двигатели за 2 бона, дето мен да чакат...може би нямам твоите връзки.Колата замина директно в кофата и повече грешка да купувам стари коли от България няма да правя. Или нова или от първа ръка в чужбина.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 26когато цената е на половина и всичко останало е същото изобщо не ми дреме на колко километра е , ако трябва за 2 бона ще сменя двигателя и пак ще ми е по изгодно
27
1
 
1
 
! Отговори
до 23 от смешко преди 5 години
Е няма как да стане. Аз го написах това като ирония за оправяне на автопарка, но пък тогава търговеца ще внася коли на 180 хиляди от UK, а ще ги продава на 80k. :)
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато една и съща кола е по-евтина в България, отколкото в Германия...Не ти ли светва някаква лампа, че купуваш накакъв полу скрап?
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най добре е да утидете сами да си купите кола в чужбина и да видите цени , аз веднъж го направих и съжалявам хиляди пъти , защото колата която си купих в България струваше 12 000 лв а в Австрия за същата ми искаха 13 500 евро , пробвайте и ще се уверите , изобщо не ми дреме на колко километра е , карам я вече 4 год даже два пъти я ударих и пак върви , остана ми разходката само и едни 1 500 евро разход по пътищата за глупости
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато на пазара се продават свободно кабели-техника за пипане на километражите няма как да спре това, а някои от колите им "връткат" километрите още в Италия, а в Бг второ връткане и от 500 хиляди става на 200, а после на 120. Общо взето е "кауза пердута" това.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Прочетох го, ама колко милиарда трябва да се профукат за промяна на пътната инфраструктура за да тръгнем отляво?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам кой е тариката...Идеята тук е да се забрани маниполирането на километражи. Клиентът да си купува каквото прецени. Явно толкова си свикнал да мамиш хората, че даже и не можеш да си представиш как така изобщо е възможно да се продават употребяеани коли без пренавит километраж.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до анонимния 20ами ако даде 20 бона за кола която е на реални 50 км и до нея има същата 5 бона но на 200 км според теб коя ще купи бе тарикат , я да те видим сега , и ако купи тая за 20 бона и тя се окаже че е на реални 200 или 300 ето това е измама
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До търговеца на коли разбирач: Това, че някой има 5 хиляди и е с големи претенции, не е основание да бъде умишлено мамен.Колкото и пари да имаш, трябва да си запознат какво купуваш и да си правиш сметката. Надявам се скоро хората да се замогнат достатъчно, за да започнат да карат нови коли и вдички пишман търгаши-скрападжии да разберат закона на търсенето и предлагането
19
1
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
да могат , но го правят заради просташки изисквания на клиента , аз лично не съм го правил никога макар че вече 7 год не се занимавам с коли , това се прави за скъпи автомобили който струват от 20 хил нагоре а тия за дребните суми който се превъртат те не са търговци а кокушкари който вкарват по 2 коли на седмица , аз зареждах по 5 автовоза на седмица и се кръстя че никога не съм го правил
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15чети какво съм написал.
17
2
 
6
 
! Отговори
до бившия автотъргов преди 5 години
Километражите се въртят, зашото търговците купуват буквално скрапа на Италия, а после го "тампонират" малко и продават, а не защото бг потребителя има 5 бона в джоба. СПокойно могат да врътнат километража и на кола за 15 бона.
16
1
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
напълно си прав но нали българина е все черноглед и трябва другия да му е виновен