Пропада Братската могила в Русе!?

Паметникът се е наклонил, облицовката му пада
25 апр 2018 20:39, Анисия Иванова
5

Братската могила в Русе пропада. Паметникът вече се е наклонил видимо на една страна, а плочите от облицовката му са се отлепили и падат.

Разтревожени общински съветници са алармирали местната администрация, която трябва да извърши обследване на терена и да вземе спешни мерки за спасяване на знаковия русенски паметник.

Пропадането около Братската могила е започнало още преди година, но след зимата процесите са се активизирали значително.

Общинските съветници настояват за незабавна експертна проверка на терена, за да се установи дали слягането се дължи на течове или на характерната за града льосова основа, която е нестабилна, съобщава Bulgaria ON AIR.

Тъй като става дума за паметник, общината трябва да съгласува действията си с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Архитектите в Русе обаче не са оптимисти, въпреки обещанията на министерството сроковете да се съкратят от четири на един месец.

Пропадането на Братската могила ще бъде част от дневния ред на следващото заседание на Общинския съвет в Русе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЙ ЦЕЛИЯТ ГРАД БАВНО И НЕОТКЛОННО СЕ СВЛИЧА В ДУНАВА, ТЕ ЗА БРАТСКАТА МОГИЛА МИ ПРИКАЗВАТ.КОЛКО БЛОКОВЕ ВЕЧЕ СЕ НАПУКАХА И НАКЛОНИХА.
2
3
 
4
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
Пак изкара по-дълго от "братството", слава на бога за което!
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне ще спестим парите за разрушаването й