Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК и частният сектор ще инвестират над 20 млрд. евро в изкуствен интелект до 2020 г.

Повече средства за обучение в цифрови технологии и изкуствен интелект след 2020 г.

2 коментара
ЕК и частният сектор ще инвестират над 20 млрд. евро в изкуствен интелект до 2020 г.

Европейската комисия ще увеличи инвестициите си в изкуствени интелект с още 1.5 млрд. евро за периода 2018 - 2020 г., като се надява това да доведе до привличането на допълнително частно финансиране в размер на 2.5 млрд. евро.

Целта е публично-частният сектор да инвестира в научни изследвания и иновации в областта на изкуствения интелект и да постигнат заедно повече от 20 милиарда евро до края на 2020 г., съобщи Европейската комисия.

Средствата за разработки за изкуствен интелект се отпускат чрез програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020".

Освен увеличаване на публичните и частните инвестиции в областта на изкуствения интелект, ЕК ще подготви социално-икономическите промени свързани с обучението на бъдещите кадри и ще подсигури подходяща етична и правна рамка.

"Изкуственият интелект преобразява нашия свят също както парната машина или електричеството в миналото. Той представя нови предизвикателства, с които Европа следва да се справи, за да може изкуственият интелект да бъде успешен и да работи в полза на всички", каза зам.-председателят по въпросите на цифровия единен пазар Андрус Ансип.

В областта на изкуствения интелект Европа разполага с научни изследователи, лаборатории и стартиращи предприятия на световно равнище. ЕС също така има силни позиции в областта на роботиката и е на водещо място в света в областта на транспорта, здравеопазването и производствените сектори, които следва да въведат изкуствен интелект, за да останат конкурентоспособни.

Силната международна конкуренция обаче изисква координирани действия, за да може ЕС да бъде в авангарда на въвеждането на изкуствения интелект.

Увеличаване на финансовата подкрепа и насърчаване на използването в публичния и частния сектор ЕС (публичният и частният сектор) следва да се стремят да увеличат инвестициите в научни изследвания и иновации в областта на изкуствения интелект и да постигнат заедно повече от 20 милиарда евро до края на 2020 г., се казва в съобщението на ЕК.

Разработване на нова платформа "при поискване"

Увеличаването на средствата с още 1.5 млрд. евро, които се очаква да прилекат още 2.5 млрд. евро от частния сектор, ще свърже и укрепи европейските научноизследователски центрове в областта на изкуствения интелект и ще насърчи изпитването и експериментирането.

Еврокомисията ще подпомага разработването на платформа за изкуствен интелект "при поискване", която ще осигури достъп до съответните ресурси от изкуствен интелект в ЕС за всички потребители, се казва в съобщението.

Освен това ще бъдат привлечени средства от Европейския фонд за стратегически инвестиции за допълнителна подкрепа на инвестициите на дружествата и стартиращите предприятия в изкуствен интелект.

С помощта на Европейския фонд за стратегически инвестиции се цели мобилизирането на повече от 500 милиона евро инвестиции до 2020 г. в редица ключови сектори.

ЕК също така ще продължи усилията си по изграждане на благоприятна инвестиционна среда. Тъй като данните са "суровината" за повечето технологии на изкуствения интелект, ЕК предлага законодателство в подкрепа на повторното използване на данни, както и мерки за улесняване на обмена на данни. Тук спадат данни за обществените услуги и околната среда, както и научноизследователски и здравни данни.

Социално-икономическите промени с изкуствения интелект

Със зараждането на изкуствения интелект ще бъдат създадени нови работни места, но други ще бъдат закрити, а повечето преобразувани. По тази причина ЕК ще насърчи държавите да модернизират системите си за образование и обучение и да подкрепят прехода на пазара на труда с помощта на Европейския стълб на социалните права.

ЕК ще подкрепя партньорствата между бизнеса и образователните институции, за да бъдат привлечени и да останат в Европа повече талантливи специалисти в областта на изкуствения интелект.

ЕК ще създаде с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд специални схеми за обучение на професионалните профили и ще подпомага цифровите умения, компетентностите в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката, както и предприемачеството и творчеството.

Предложенията по следващата многогодишна финансова рамка на ЕС (2021—2027 г.) ще включват засилена подкрепа за придобиването на специализирани умения в областта на цифровите технологии, включително експертни познания в областта на изкуствения интелект.

Осигуряване на подходяща етична и правна рамка

Както при всяка друга революционна технология, някои приложения на изкуствения интелект могат да породят нови етични и правни въпроси, свързани с отговорността или евентуалното пристрастно вземане на решения. Новите технологии не следва да означават нови ценности, посочват от ЕК.

За това до края на 2018 г. ЕК ще представи насоки за етиката във връзка с разработването на изкуствен интелект, въз основа на Хартата на основните права на Европейския съюз. Ще се вземат предвид принципи като прозрачност и защита на данните, както и въз основа на работата на Европейската група по етика в науката и новите технологии.

За да подпомогне разработването на тези насоки, ЕК ще обедини всички заинтересовани страни в рамките на Европейски алианс за изкуствен интелект. Към средата на 2019 г. ЕК ще издаде насоки за тълкуването на Директивата относно отговорността за вреди от стоки в светлината на технологичните промени, за да се гарантира правната яснота за потребителите и производителите в случай на дефектни продукти.

Следващи стъпки

В съответствие с декларацията за сътрудничество, подписана от 24 държави членки и Норвегия на 10 април 2018 г., днес се поставя началото на работата на ЕК и държавите членки по изготвянето на координиран план за изкуствен интелект до края на годината.

Основните цели са постигане на максимално въздействие на инвестициите на равнище ЕС и на национално равнище, насърчаване на сътрудничеството в ЕС, обмен на добри практики и определяне на начините за гарантиране на глобалната конкурентоспособност на ЕС в тази област.

ЕК също така ще продължи да инвестира в ключови инициативи в областта на изкуствения интелект, включително в разработването на по-ефективни електронни компоненти и системи. Например чипове, специално разработени за операции на изкуствен интелект, компютри на световно равнище, както и водещи проекти в областта на квантовите технологии и "картографирането" на човешкия мозък.

Изкуственият интелект не е научна фантастика, а вече е част от нашето ежедневие - от използването на виртуален личен асистент при организирането на деня ни до телефоните, предлагащи ни песни, които бихме могли да харесаме.

Освен че улесняват живота ни, интелигентните системи помагат за решаването на някои от най-големите световни проблеми, като лечението на хронични заболявания, борбата с климатичните промени и предвиждането на заплахи в областта на киберсигурността.

Изкуственият интелект е една от най-важните стратегически технологии на 21-ви век.

Европа иска да играе водеща роля в тези промени — много от неотдавнашните открития в областта на изкуствения интелект са направени в европейски лаборатории. Около една четвърт от цялата промишлена и на професионална обслужваща робототехника е произведена от европейски предприятия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #2

    ЕК трябва да е наясно, че като развива изкуствен интелект за здравеопазването, транспорта и промишленото производство, САЩ ще произвеждат роботи и дронове и автоматични системи за армията.

  2. lindentown
    #1

    Хубаво де, ама в САЩ основните разработки в сферата на изкуствения интелект идват по линия на 100% частно финансиране - главно чрез компании като Амазон, Гугъл, Майкрософт, Фейсбук и др., които финансират както собствени разработки, така и такива на т.н.старт-ъпи. Не знам с държавно финансиране колко ефективни ще бъдат подобни проекти.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.