Политическото напрежение ще удари глобалната икономика

МВФ отчита и безпрецедентно високо равнище на световния дълг
39
Политическото напрежение ще удари глобалната икономика
Снимка: Reuters, архив

Засиленото напрежение в търговската и геополитическата сфера, безпрецедентно високото равнище на световния дълг и нарасналата финансова уязвимост застрашават растежа на глобалната икономика. Това се казва в комюнике, разпространено в събота след заседание на Международния валутно-финансов комитет (МВФК) - ръководния орган на Международния валутен фонд (МВФ), предаде ТАСС.

"Проблемите в демографската област и ниският ръст на производителността може да намалят потенциала за по-висок и инклузивен растеж в бъдеще", посочват още авторите на документа, участвали в тазгодишните пролетни срещи по линия на МВФ и Световната банка.

Според тях растежът на световната икономика "се е засилил и добива все по-широк мащаб поради бързите темпове, с които се развиват инвестициите и търговията".

"В краткосрочна перспектива рисковете като цяло са балансирани, но ще продължат да се изместват в посока към (икономическо) понижение през следващите няколко тримесечия", се казва в заключителния документ.

Авторите му изтъкват, че "прозорецът на възможности остава отворен" и "трябва незабавно да се използва за осъществяване на политически мерки и реформи, които да подкрепят текущия (икономически) подем, да повишат (неговата) стабилност и растеж в средносрочна перспектива за общото благо".

"Данъчно-бюджетната политика трябва да бъде гъвкава и благоприятна за икономическия растеж", а "структурните реформи трябва да целят повишаване на производителността, потенциалния ръст и заетостта, същевременно ефикасно да подпомагат онези, които понасят негативите от структурното преустройство", се посочва в комюникето.
МВФК подчертава, че трябва "възможно най-бързо, цялостно и последователно да се реализира планът за реформи във финансовия сектор" с оглед по-нататъшното му укрепване. Набляга се върху значението на модерните технологии, икономическата интеграция и премахването на съпътстващите рискове.

Следващият форум на МВФК ще се състои на 31 октомври на остров Бали, Индонезия.

Акционерите на Групата на Световната банка взеха в събота решение за увеличение на капитала с 13 милиарда долара, се казва в съобщение на банката, цитирано от ТАСС и БТА.

Седем и половина милиарда от тази сума са предназначени за Международната банка за възстановяване и развитие, а 5,5 милиарда - за Световната финансова корпорация. Това "ще засили възможностите на институциите, които се борят срещу бедността в света", включително в най-нуждаещите се от помощ райони.

Приети са били и редица вътрешни мерки, включително "реформи с цел повишаване на ефективността" и "политически стъпки за още по-голямо засилване на Групата".

През периода от 2019 до 2030 финансова година се очаква общите финансови възможности на Световната банка да достигнат близо 100 милиарда долара годишно.

Акционерите ясно демонстрираха, че връщат доверието си към глобалното сътрудничество, и ние високо ценим тази подкрепа от страна на държавите-членки, заяви във връзка с тези решения президентът на Световната банка Джим Йон Ким. По думите му този пакет от капитали ще даде възможност Групата "по-оперативно да реагира на рисковете за глобалната стабилност и сигурност, особено в бедни страни и нестабилни държави".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 5 години
Неправилно мислиш. Развиват се много науки. Развиват се както физика, химия, математика и логика, така и химия - фармация, биология, физиология, социология, психология и т.н. В информатиката от 80 - 90 години нямаше и помен от мрежи. Нямаше бази данни, биг дата, киберсекюрити, блокчейн и т.н. За съжаление, ние старитре кучета, се опитваме да се докараме единствени и уникални, а новото поколение да изкараме неставащи. Истината е, че ставащите винаги са били малко. Много малко.
32
7
 
9
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
Образование на запад няма , Запада е в пълна деградация , от 40г. няма никакви открития .. Техническия прогрес се дължи на военните разработки от студента война.. Учебниците по математика , физика , информатика през 80-90-те години са на по-високо ниво от днешните.. САЩ разчиташе да ограничи техническия прогрес , само те да правят изтребители и ПВО , а другите са се бият с Калашници и Копия.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поради проблемите в демографската област и ниската раждаемостсред образованите слоеве от насилинието все по-трудно ще се намират хора, които да са способни да повишават непрекъснато квалификацията си и оттам производителността си. В роботите е спасението на големите корпорации, но това ще доведе до нова безработица сред хората със средна квалификация. Затова в развитите дсържави се внасят хора, които са доволни да живеят на помощи - ЗА СЕГА! Чрез които ще се подтиска бунта на образованите.
30
1
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
ми трябва му къшей хляб и яхта
29
0
 
10
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
Каква заблуда за растежи и тем подобни глупости... колко му трябва на човек да съществува, да не гладува и да е щастлив.
28
1
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Статия от юдеомасонския "елит" написана като за алигафрени.
27
0
 
9
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Много важно ,ако имах 100 милиона да се притеснявам за нещо,трябва да има големи финасови трусове и кризи. Не е честно няколко процента да държат всички блага, а останалите да са обслужващ персонал или ненужни! Трябва да има глобален колапс и парите да станат тоалетна хартия!
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада Умира - Аз отивам да уча в Русия , като се върна ще стана Премиер или финансов министър на губернията.. Ще следвам примера на Дянков и Велчев с обратен руски знак
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27Време не време,ама ограбиха Гърция и много други държави чрез заеми!."Ограбват" ги като вземат жизненото време на хората. Колко по-просто да го обясня.
24
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Добре, колеги. Личната на негово величество Севт III телеграфна агенция съобщи...
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На *** език казано - имаше трусове,пешките не искаха да играят по нашата гайда,но ние удържахме,все още държим и ще държим контрола и феодализма над 99% от населението.Мерси за вниманието!Моля!
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВреме не време,ама ограбиха Гърция и много други държави чрез заеми!Хем потекоха пари,хем активи,хем контрол,хем евтина работна ръка и мизерия.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22от нищото си купуват или заграбват активи и всичко каквото си пожелаят.Тези "активи" -НИЩО не струват реално! Тяхната "цена" идва от хората. Ако си представим, че на Земята остане 1 капиталист и няма други хора, всичко около този 1 човек ... няма да има "цена" ... никаква! Схващаш ли!Към реалноста: банките защо държат по 4-5 г години ипотеки, които не се плащат и по дефиниция трябва да се продадат на 6-ия месец? Ами защото на тях НЕ им трябва тоя имат ... трябва им твоето ВРЕМЕ!
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тасс разсъждава. Много добре, да продължават да опитват.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова се създава и този пълен контрол - "по-оперативно да реагира на рисковете за глобалната стабилност и сигурност, особено в бедни страни и нестабилни държави"Да си пазят богатсвата
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20Защото така ти взимат повече "жизнено време", а точно това е нещото, което печели Капитала! Жизненото време ... а то е безценно, защото ти се дава веднъж и безвъзвратно!
17
0
 
9
 
! Отговори
Г преди 5 години
До АнонименДо 6бедните хора стават още по бедни а богатите още по богати !!=На какво реално стават богати богатите? Можеш ли да кажеш? На "пари" ли? Че нали парите те ги "създават", те ги "печатат"! Можеш ли ти дефакто да ставаш "по-богат" на нещо, което самият ти създаваш? Това е безсмислено?...Не е безсмислено,защо с въздух,от нищото си купуват или заграбват активи и всичко каквото си пожелаят.99% бедни и 1% богати.Затова се създава и този пълен контрол "по-оперативно да реагира на реа
16
6
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Спокойно, колеги! Новината е фалшива. Цитира се несъществуваща информационна агенция.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Растеж" за капиталистическата система е когато например все повече хора се разболяват, и консумацията на лекарства се увеличи. Растеж също е когато децата спрат изцяло да пият вода, за сметка на Кока-Кола. Растеж е когато живея на 150 километра от работа и всеки ден пълня гориво. И всичко това се плаща с много кръв в определени размирни райони на планетата, опоскват се ресурсите на планетата и в един момент трябва да се изтребва население за да се разделят намалелите ресурси.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав ти път. Тебе ли ще погребват?