Жена оглави социалдемократите в Германия

За пръв път дама е начело на най-старата партия в страната
Обновена: 22 апр 2018 17:26 | 22 апр 2018 17:10, Камелия Цветанова
11
Жена оглави социалдемократите в Германия
Снимка: Reuters

Германската социалдемократическата партия избра за свой председател бившата министърка на труда Андреа Налес - първата жена начело на най-старата политическа формация в страната, която ще има за задача да извде социалдемократите от сегашната им криза, предаде Франс прес.

На извънреден конгрес в западния град Висбаден 47-годишната самотна майка Налес получи 66 процента от гласовете срещу бившата полицайка и кмет на Фленсбург Зимоне Ланге.

"Днес на този партиен конгрес разбихме стъкления таван в ГСДП. И той ще остане отворен", изрази задоволство Налес.
Андреа Налес заменя на лидерския пост Мартин Шулц, който оглави партията през март 2017 г., но я доведе до най-тежкото й изборно поражение на 24 септември и напусна поста през февруари.

За пръв път двете най-големи германски национални партии се ръководят от жени - социалдемократите от Налес, а консерваторите от Ангела Меркел. Жени заемат и ключови постове начело на крайната левица, еколозите и крайната десница.

Избирането на Налес е исторически момент, изрази задоволство и.д. лидер на социалдемократите, финансовият министър Олаф Шолц. По думите му това е "знак за отдавна очакван прогрес и е хубаво, че настъпва сега".

Андреа Налес ще има за задача да сплоти раздираната от разделения партия, която с нежелание се включи в трета голяма коалиция с канцлерката Ангела Меркел.

В днешната си реч Андреа Налес обеща да се бори за повече социална справедливост в Германия. "Солидарността е нещото, което най-много липсва в този глобализиран, неолиберален и свръхдигитализиран свят", заяви тя.

Налес изрази и решимостта си да спре възхода на крайнодясната популистка партия "Алтернатива за Германия".

Това е борба за "нищо по-малко от съхраняването на демокрацията", каза тя. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
КЪМ АНОНИМЕН 9 преди 5 години
Много сте объркани Вие! Жената може да е загубила мъжа си и да не е готова да влезе в съжителство с друг ...ама какво Ви говоря аз, Вие знаете по-добре... Започнете да МИСЛИТЕ, хора! Аман от прибързани, недосмислени коментари...
9
0
 
4
 
! Отговори
един от народа преди 5 години
Може и да ги изведе, може и да ги забатачи още повече. Първо да си променят становището зо гейската конвенция, после имигранската политика и т. н.. Това псевдолиберално лицемернечене не минава и пред най твърдия електорат. Нашето БСП се оказа по далновидно от старите европейски партии.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самотна майка в Германия е направо сбъркана в психиката.. В Русия да , при положение, че мъжете са без гражданска професия или в България. Мъжете са без пари.Но в Германия да е без мъж, сбъркана от всякъде.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези са много хитри?Социалдемократите и левите,които трябва да са в синхрон поради социалната си ориентираност,ще се борят един срещу друг,хахахаааа!Какви номерца!АзГ набра много гласове и я бутнаха в ъгъла,а сега и ще противопоставят партии.
6
0
 
1
 
! Отговори
Obo San преди 5 години
По лошо от сега, няма как да стане !
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партия, която обявява, че ще работи срещу Алтенратива за Германия не я чака нищо добро! Чака я преход към политическото небитие!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната стъпка към края на ГСДП. Закривай!
3
1
 
5
 
! Отговори
да преди 5 години
Освен това каза, че иска добри отношения със съседа Русия, а не САЩ да диктуват кой да е приятел и кой не. Но много жени в политиката не е на добро...
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЕСЕН ДА БИЕ ШУТА НА СТАРАТА ЧАНТА МЕРКЕЛ.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакъв шанс за тази безидейна дупка наречена кой знае защо ГСДП. Кризата при социал-демократите е пълна, червените глави не искат да уврат и това е. Налес ще задълбочи проблема....