Може ли да станеш милионер от земеделие в България? Да, ако си платиш!

Милионите отиват при едни, за другите остават стотинки
19 апр 2018 22:04, Елка Василева
82
Може ли да станеш милионер от земеделие в България? Да, ако си платиш!
Снимка: архив, Булфото

За едни - милиони, за други - стотинки: в България по-голямата част от европейските помощи за земеделските производители попадат в ръцете на крупни арендатори и земевладелци. Същевременно малките фермери едва оцеляват, пише Дойче веле.

Емилия Пешева е била учителка. От над десет години обаче е пенсионерка. И тъй като няма как да преживее с учителската си пенсия от 245 лева, тя е принудена да се занимава със земеделие.

Емилия Пешева обработва унаследени 27 дка лозя. От година на година обаче начинанието става все по-трудно. "Получавам европейска субсидия от трийсетина лева на декар. Само че средствата за торове, препарати, обработка и беритба на продукцията много нараснаха и стават все по-непосилни за дребните производители. В същото време изкупната цена за килограм грозде е циментирана от монополистите в региона на 50 стотинки", обяснява пенсионираната учителка, чиито лозя се намират в бургаското село Лозарево.

За проблемите в аграрния сектор

Днес в българските села живеят все по-малко хора в трудоспособна възраст. Включително и поради това 78-годишната пенсионерка сама извършва на ръка тазгодишната пролетна резитба.

"Ако политиката към дребните земеделски производители не бъде радикално променена, малките ферми и селата в България са обречени", смята основателят на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов. Според него българското селско стопанство все повече заприличва на латиноамериканските латифундии, където печалбата е съсредоточена в ръцете на малцина, а останалите производители водят жалко съществувание.

"В България незначителен брой едри зърнопроизводители се превърнаха в истински латифундисти с мощно лоби във всички правителства. Неравенството между малките и големите земеделски производители непрекъснато нараства. 93% от помощите, идващи от Общата селскостопанска политика на ЕС и държавния бюджет, попадат в ръцете на едва 10% от производителите", цитира Трифонов статистиката на Икономическия институт на БАН.

"В ЕС средно 25% от подкрепата за аграрните производители изобщо не достига до бенефициерите, за които е предназначена. Печеливши в случая са предимно собствениците на неселскостопански земи и инвеститорите", се посочва в новия доклад на Световната банка за резултатите от Общата европейска селскостопанска политика през последните 10 години.

Експертите на Световната банка са изчислили, че средно за Европейския съюз 70% от подкрепата от фондовете за обща аграрна политика са насочени едва към 28% от селскостопанските производители. В Румъния и България това съотношение е дори по-изкривено. В България едва 1% от селскостопанските производители получават 45% от преките и непреките плащания за страната в рамките на Общата селскостопанска политика. По-лошо е положението само в Румъния.

В доклада на Световната банка се откроява и друг проблем.  "Наблюдава се задълбочаване на неравенството в заплащането на селскостопанския труд. В Дания, Холандия и Швеция заплащането за 1 час работа на полето или във фермата е средно 15 евро. Същевременно в България, Румъния, Литва, Латвия, Полша и Гърция се плаща три или дори под три евро на час", посочват експертите.

Недъзите на общоевропейската аграрна политика са и една от причините за сезонната миграция на селскостопански работници. А тя е хем неефективна, хем понякога води до тежки форми на експлоатация.

Ниското заплащане на труда в България и Румъния принуждава много селскостопански работници от двете страни да мигрират за по няколко месеца в страни като Португалия и Италия. Същевременно пък португалците търсят сезонна работа във Франция, обобщават експертите на Световната банка.

Това развитие е пагубно за България - липсата на достатъчно работна ръка в българското земеделие спъва развитието на такива традиционни за страната производства като овощарството, лозарството, градинарството, овцевъдството и добива на етерични масла.

Одобряват твоя проект само ако платиш

Слави Трифонов от Съюза на градинарите посочва корупцията като най-сериозната причина за разминаването между добри намерения и реални постижения.

"През последните години се одобрява едва едно от всеки четири инвестиционни предложения на земеделски стопани. Зад това се крие една задълбочила се през годините схема на "коопериране" между служителите на земеделското министерство и консултантите, които оформят предложенията на фермерите. Консултантът казва на фермера, че трябва да плати определена сума на служителя и неговия ръководител, за да му бъде одобрен проектът. Минават само тези проекти, за които е платено. За утвърждаването на този корупционен подход бяха измислени всевъзможни рангове и критерии. Редовите земеделски стопани трябва да похарчат поне 25 хил. лева, за да им се изработи проект за кандидатстване пред фонд "Земеделие". Ако не бъде платена тази сума заедно с  "поощрението" за чиновниците във Фонда, фермерските проекти се хвърлят в кошчето за боклук. В крайна сметка проекти печелят едни и същи предприемачи", твърди Трифонов.

Той се спира и на още една тенденция, която влошава шансовете на българските градинари и овощари.

"Нашето производство едва оцелява с нищожни субсидии под натиска на безконтролния внос на дъмпингови цени. Преди месец гръцките власти взеха драстични мерки, след като заловиха 4 турски тира със зеленчуци, пълни с пестициди. А в България същата стока са внася и консумира без всякаква реакция от страна на фитосанитарния контрол", констатира Трифонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
19
 
! Отговори
РОССИЯ преди 5 години
не само земеделието е обречена целият бг народ е обречен от ес.а защото нашето правителство им позволява
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвет - Ако имате възможност, то си изнасяйте продукцията в чужбина, ползвайки чужди превозвачи, че в Б ългария, само ще ви лъжат и ментят.
71
0
 
20
 
! Отговори
w преди 5 години
Даам, така се кара Ролс-Ройс в Бургас.. Вие не знаете ли
70
0
 
38
 
! Отговори
М. КУНЕВА преди 5 години
Тя затвори главата "Селско стопанство" по времето на управлението на Кобурга. Но тогава производителите не скочиха да се защитят. Може би не са били информирани каква тесла се готви. Полша дълго време преговаря точно по тази глава и си наложи своите искания.. При нас се бързаше да се затворят всички глави, за да може Симеон да си сложи подписа за присъединяването ни към ЕС. Никой не мислеше тогава да защитава българските интерси по отделните глави.
69
0
 
58
 
! Отговори
Yakov преди 5 години
Недалновидна политика! Как може да развиваш туризъм, а да храниш туристите със вносни зеленчуци и месо, вместо да развиваш селското стопанство и животновъдството? Та нали развивайки тези сектори, ще се осигурят суровини за леката ни промишленост! Ама далаверата да осигуриш вносни коти и вземеш комисионни от вноса е по-добре, нали?
68
1
 
39
 
! Отговори
Честен банкер преди 5 години
...м дааа, ама разбира се!! А гледали ли сте клипа, където в една кръчма пияни шефа на БНБ Искров и шефа на КТБ Цветан Василев,... си пеят "Назад моме Калино.... " :) Ха сега си спомнете имаше ли последствия за някой от играчите в схемата?!?!? Ха сега бачкайте на полето,... и ще станете милионери?!! :)
67
0
 
46
 
! Отговори
Магаренцето преди 5 години
...от години опитвам с честен бизнес....и моркова на тоягата си е все така далеч,само си изгубих активните години и натрупах излишни нерви и болести,... Докато някои, отбрани станаха милионери със схеми в които разбира се бяха включени хора с власт....!! Нищо не става в скапаната от корупция държавица... Кви фондове, Кви субсидии... Да го ду..ат, бедните нали знаеш...
66
3
 
53
 
! Отговори
Good morning преди 5 години
Занимавам се с дребно земеделие. Годишно отглеждам 4 хил. корена български розов домат. От тая държава не искам нито субсидия нито някакъв вид подпомагане. Искам единствено в пика на брането на доматите да няма внос от Гърция, Турция, Македония и дори от Полша. Заради санкциите срещу Русия, нашите управници се одупиха на европата и поемат всяка година излишъкът на продукция от посочените страни.Така е при повечето дребни производители. Държавата не и пука за селото и малкия човек.
65
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
крадем от Дойче веле а Овцете коментират тука
64
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е, че ако Макрон настъпва немците по мазола за еврото и еврозоната с предложения за общ финансов министър и фонд за подпомагане на закъсали членки, то немците ще отвърнат с предложение за съкращаване на общата аграрна политика за южняците за да се съберат средства за това, а и за да се охладят малко мераците към немските пари. Но да ни забъркват и нас в някакъв контекст си е подличко ама нейсе- сефте сме на мегдана.
63
3
 
30
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До KunchoДребни производители има как да се появят. Държавата може да го направи и то много съзнателно, точно инвестирайки в машинйият парк, на всеки, който иска да се занимава със земеделие. Дай да съм на власт, да видиш как ще го направя. Инвестиция в машинният парк, от страна на държавата и безвъзмедни начални средства да започне. Да видим. Тогава ще е истинската конкуренция. СДС-то, навремето просто предаде машинният парк и капиталите в ръцете на свои хора, които да ги поддържат.
62
2
 
25
 
! Отговори
Kuncho преди 5 години
Големите производители нямат нужда от подпомагане, но подкрепата трябва да е най малко пропорционална на обработваните декари. Понеже селкостопанското производство изисква големи инвестиции в машинен парк, дребни производители няма как да се появят.Интерес към земеделска земя на тези цени за аренда няма да има, което ще намали цените на арендата до нормални нива от 15-20 лева на декар СЗ и 40-60 лева Добруджа.При 80% дребни собственици на земя, познайте кой ще загуби.
61
5
 
29
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Това е част от политиката на унищожение на ПП ГЕРБ. Парите се дават на наши хора, които след това ни връщат услугата по време на избори, чрез корпоративен вот и дарения. Капитала трябва да се разпределя така, че да дава на всички, възможно най-равен старт. И чак тогава вече, можем да говорим за личните качества на стопанина, инициативност, прозрение, гъвкавост, дали ще расте като растението или ще умре. Но не можемд а говорим за "конкуренция", когато единият е пратен капиталово на Сириус!
60
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Монтана декара бил 1400лв !!! Ела в Добруджа да видиш цени от 2200 до 3000 лв на декар !
59
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ето затова кметицата е изкупителна жертва, прах в очите на хората, недосегаемите се остават. Око тях сто чевека ги следят 6 месеца сигурно не един а 600 далавери ще светнат.
58
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 61Точно селското стопанство заедно с транспорта са били субсидирани откакто се помня. Попитай някой възрастен да ти обясни, а не да се заяждаш напразно
57
1
 
22
 
! Отговори
Земеделец преди 5 години
До Я па ти...Неинформиран, полуграмотен тип си ти! Частта, която цитираш е само малка част от цялата мисъл. Ленин не е пример за цитиране, но като ще се правиш на ентелегентен, чети повече!!!!!!
56
4
 
27
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До 63 Ленин е изрекъл и друга велика глупост:Комунизъм, това е съветска власт плюс електрификация на цялата страна.Постигнаха ги и двета ,ама комунизъм не видяха.
55
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една поговорка: Преди да вземеш трябва да дадеш.
54
5
 
65
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
Има два вида капитализъм. Единият е старият капитализъм - това е капитализмът на Адам Смит, където са в сила принципите на конкуренцията и пазарната икономика. Този капитализъм приключи около 1900 година. Сега живеем във времето на новия капитализъм или както Ленин го нарича Империализъм (или още монополистичен капитализъм). С други думи - малко на брой хора владеят почти всичко. Свят на монополисти и олигарси. Това е днешната реалност!