От "Факултета" чак до мечтата за Космоса и НАСА

13-годишната Симона заминава за един от най-големите космически лагери в света
Обновена: 19 апр 2018 21:35 | 19 апр 2018 21:33, Красимир Ангелов
77

Колко дълго е разстоянието от столичния квартал "Факултета“ до един от трите космически лагери по модел на НАСА?

Оказва се, че то е дълго колкото едно есе, написано от 13-годишната Симона Маркова. Тя печели конкурс на фондация "Център на надеждата" и през август заминава за турския град Измир, в единствения действащ космически лагер в Европа, създаден по модел на НАСА.

"Избрах да пиша по темата "Спорт в космоса", защото много обичам да спортувам. От дете гледам мачове с баща ми и той ме запали по футбола", споделя Симона.

Освен че обича спорта, Симона, която живее и учи в кв. "Факултета", чете книги и набляга на уроците – все дейности, ярко контрастиращи със заобикалящата я среда.

Казва, че не знае защо много ромски деца не искат да учат, защото успеха си дължи именно на учители, които запалват искрата към астрономията. Мечтата ѝ е да стане учител по метода сугестопедия, а сега е напът към осъществяването на една по-малка – да се приближи поне малко до звездите.

Историята разказват репортерът Божила Симова, операторът Александър Георгиев и монтажистът Христо Христов. Вижте я тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на детето! А на хейтърите по-долу - а вие какво постигнахте? Какво сте спечелили, сами със собствени усилия? Кой знае имената ви? Освен това - нали се сещате, че след 20-30 години ние ще сме малцинството в България. Харесва ни или не, ниската раждаемост и масовата емиграция до това води. Загубихме държавата си, по начин по който не сме я губили от 1300 години. И за разлика от окупации и робства, от демографско претопяване връщане назад няма.
55
1
 
3
 
! Отговори
Лимона преди 6 години
Статистически е нормално от толкова братя роми да има и свестни въпреки културата и традициите им. Успехи на момичето.
54
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1211221Какво точно е постигнала?Написала е едно есе и нищо повече.Голямо постижение наистина.На 13 години имам едни съсед печелил национална олимпиада по математика,но за него нищо не се пише.Защо ли?Може би защото е българин.И то родителите му не са заможни хора.
53
6
 
8
 
! Отговори
1211221 преди 6 години
До АнонименТука темата е малко по-различна. Никой не ти говори за привилегии, а за дете, което въпреки, че е м...ал, е постигнало повече от голяма част от разглезените сополанкивци, които отглежда днешното общество. Айде със здраве и се замислете малко, вместо само да плюете.
52
1
 
2
 
! Отговори
do 67 Водозаоблена преди 6 години
*** във Варна и полгедни на изток или североизток и кажи защо не виждаш полуостров Крим или най-високия връх на земята Еверест или според теб и те са лъжи и реално ги няма.
51
1
 
3
 
! Отговори
Пацо до 67 преди 6 години
Това със скоростите се обяснява чрез 2 различни инерционни системи. Затова каца самолета. Ама ти като си пр0ст.....си е лично твой проблем. Поне не се изказвай, когато си неук.
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Римляните от Факултето имат повече привилегии от другите деца. Безплатен транспорт до училище и обратно, безплатна храна, безплатни ученически пособия и т.н.
49
4
 
8
 
! Отговори
спорт в Космоса??? преди 6 години
Шведчето писало за спорт в Космоса?? Ваййй- става все по-хубаво
48
7
 
1
 
! Отговори
Водозаоблено!? преди 6 години
Господа, къде сте видяли заоблена вода? Само на глобуса и анимациите на NASA, които изобщо не кореспондират с истината за Земята и ... Космоса. А в реалността има ли заоблена вода? Не, няма и няма да има. Пропагандата си е свършила рабаотата и това за вас са смехории, но не са. Как може Земята уж да се върти около оста си с 1000 км/ч а самолети да кацат с по-малко от 200 км? Мислите ли, че ще кацнат на пистата? А да ви минава през ума колко трилиона са потънали в изследвания за ... Космоса?
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко от успелите българчета остават да работят в България? Какво предлага странат на своите талантливи деца, освен 5 мин слава по телевизията, което всъщност е приход за телевията? Спомнете си учениците на Теодоси Теодосиев професори и преподаватели в Харвард, спомнете си кюстендилеца аниматор на "Сляпата Вайша" Теодор Ушеви др.Къде работят тези хора? Къде работят и си изкарватпрехранат и нетолкова училите българи?Какво всъщност се хвалим? Защо не можете да задържите тези хора тук?
46
5
 
13
 
! Отговори
Айше преди 6 години
Най-бързо Симона ще стигне до звездите ако откаже да сипе ракия на мъжо си Хасан. Такива тупалки ще изяде че звездите направо ще слязат сами при нея и една седмица ще ходи с тъмно стъкло на скафандъра.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаги много такива. Само, че не са изгодни на две трибуквени партии, БХК, журналята и ...... фондации. Ще ги оставят без хляб. Има министър, има ги в държавната администрация, в общинката. При това не са назначени на квотен принцип. Те също са жетви на онази част, която всеки ден ги гледаме по новините.
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига сте всявали етническо разделение!когато конят краде или убива - не казвате че е конят.когато малко коняче уче - веднага се тръби етноса му/защо???
43
5
 
6
 
! Отговори
МКС преди 6 години
Колко пръста има на ръката? Ако са 4 на МКС да си пазят чантите и джобовете.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава работа, ама....
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дано григор димитров да е гледал видиото и да разбере че не е толкова трудно да научи правилно говоримият български
40
6
 
14
 
! Отговори
РВ преди 6 години
Някак си не мога да го приема това дете за шведче. То е едно нормално дете, ученолюбиво, културно, интелигентно...ех, Симона, всички твои комшии да бяха като теб....мечти,мечти.. Браво дете, напред и нагоре!
39
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къде е голямото постижение? Не е спечелила олимпиада по физика, а написала есе на тема футбол.И най-вероятно е избрана заради ромският си произход.Ама след време и на нея държавата ще й плаща обучението като на ромът, който учи в Кеймбридж моден дизайн.Наистина голям ум се иска да учиш моден дизайн.А българските деца кучета ги яли.
38
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на детето, но вие я правите новина, защото е ромка,а има купища деца на нероми, които са като нея, че и повече и това НЕ Е НОВИНА.Тези деца успяват сами въпреки расовата дискриминация, която вие медиите, провеждате, УЖ брейки се с нея.Успех на всички деца.
37
3
 
7
 
! Отговори
Индия за индианците преди 6 години
Хайде темнолилавите ела за космодром в Индия завинаги.