Драми след КСНС: Ще излизаме ли от Евросъюза и НАТО?

Цветан Цветанов с нападки към президента след заседанието
Обновена: 20 апр 2018 08:03 | 19 апр 2018 21:00, Красимир Ангелов
320
Драми след КСНС: Ще излизаме ли от Евросъюза и НАТО?
Снимка: Президентство

Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО, изрази мнение пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след края на Консултативния съвет за национална сигурност (KСНС), свикан от президента Румен Радев.

Още по темата
"Най-трудният момент от 5-часовото заседание беше самото начало, защото първо имаше едно кратко уточнение. Позицията, която ни беше предоставена, не е засекретена, но не е коректно аз да я коментирам. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея", подчерта Цветанов, цитиран от "Фокус".

"Години след приемането ни в НАТО и в ЕС, ние искаме да останем там, да бъде достойни членове и да си гарантираме сигурността на България. Премиерът също подкрепи изцяло и беше съпричастен с емоционалните реакции на членовете на част от членовете", коментира Цветанов.

Той призова президентската институция да представи становището, по "което трябваше да дискутираме, защото ако бъде представена черновата, ще видите, че действително сме прави в предположенията си, че президентската институция и екипа на президента със становището, което ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО".

Не на такова мнение обаче бе лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Нямаше внушения за излизане от ЕС и НАТО, това явно е лично мнение на г-н Цветан Цветанов", подчерта Нинова.

На въпрос за черновата, която е била раздадена в началото на съвета и за това дали са се чули възгласи за излизането на България от НАТО и от ЕС, тя отговори: "Абсурд. В никакъв случай не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО. Това не е чернова – винаги на КСНС президентът дава проект за декларация след дискусията", посочи лидерът на БСП.

Според нея нито премиерът Борисов, нито външният министър Екатерина Захариева са останали с впечатленията на Цветан Цветанов. "Нямаше такива изказвания, имаше съвсем спокоен разговор кое да остане, кое да отпадне. Изненадана съм от това говорене на г-н Цветанов", подчерта Нинова.

От администрацията на президента Радев също реагираха бързо и излязоха с мнение по казуса.

"Във връзка с манипулативните твърдения на председателя на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, че първоначалното предложение на президентската институция за становище на КСНС представлява документ, който "ако го видите, ще се убедите, че само трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започват стъпки за излизане от ЕС и НАТО", Прессекретариатът на държавния глава предоставя пълния текст на първоначалното предложение за позиция на КСНС, направено от страна на президентската институция.

Пълният текст от три страници може да прочетете тук.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
5
 
1
 
! Отговори
акдар преди 5 години
Пардон, прочетох я,да такъв ще си остане бсп-арският ни президент няма как да ни обедини.
264
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея депутати да почват да пестят за самолети от заплатите си !!!
263
6
 
1
 
! Отговори
акдар преди 5 години
Къде е тази чернова няма е на саѝта на президента,не че,съмнявам тоѝ си е откровен евроазиатец но няма как да го признае нали уж е държавен глава.
262
12
 
8
 
! Отговори
Трагедията преди 5 години
Оскотялото племе виси по форумите и пише коментари за излизане от ЕС и НАТО срещу 10 ст. на пост - миризливи загубеняци, милиони българи работят, учат и просперират в ЕС. Никой не ви е крив, че по време на европейски подрм вие пак си оставате бедни. Никой не иска пропадналите азиатци, тънещи в кал и СПИН.
261
13
 
10
 
! Отговори
Рачо преди 5 години
Радев, с всяко свое действие показва,че служи на Русия,не на България! От идването му на влст се засили кампанията на руски и комунистически ***,за излизане от ЕС и НАТО и залитане към ***!
260
8
 
6
 
! Отговори
льотчика президент преди 5 години
Бившият генерал Радев още преди да бъде предложен за президент разедини БСП. След това разедини т.н. съюз между АБВ,БСП и партията на Дончева. Е как ще обедини българите ???
259
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
опипват мнение просто ,прави се скрит референдум ще попаднем където си ни е мястото между Русия и Турция
258
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен НАТО ми се струва разумно решение ,виж за търговската отношение със щатите и Ес бих го определил като хладна прегръдка ,поради простата причина, че запада ни съсипа икономиката няма пари за пенсии ,защото така наречените инвестиции западни целят робски труд и нищо повече
257
3
 
7
 
! Отговори
20.04.1889г. преди 5 години
ЧРД чичко Адолф!!!
256
10
 
11
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Радев и Йотова излязоха от ЕС и НАТО още след КРИМ, заради позицията им по въпроса! СидероФ и той вече е ВЪН и чака да го поканят в червеногъзата коалиция на БСП/АБВ/ДПС/БКП/ДС/ ДСБ + Славуцата ТрифоноФ!
255
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО не работи за никого, освен за САЩ, Англия и Франция?Пропуснах - и на Соломон Паси.Ние им трябваме, за да може нагузените ни *** управници да им предоставят прекрасната ни страна за военна база на американците, без да ни питат, да могат безплатно да тероризират от тук източните народи, нас и Русия.Не участвам в това.Нека сме в ЕС, това не върви заедно с НАТО.
254
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На България не и трябват съюзници - Увеличете наново армията, задвижете икономиката и нека "великите" сили да си решават сами проблемите !
253
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това някакви отчаяни опити, да се спрат емигрантите ли са ? Че ти не останаха хора в тая страна.
252
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА, ЦВЪКИ просто СЪЗДАВА ФАЛШИВИ НОВИНИ
251
7
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
цецко, шестте апартамента - президент!
250
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтефановПрочетох много внимателно Проекто-становището на Президента и НИКЪДЕ не видях преписваните му от Цветанов тези. Що за п р о с т о т и я говори ЦветановКАК ЩЕ ВИДИШ БУНАК С БУНАК - ТОВА НЕ Е СЪЩОТО ПРОЕКТО-СТАНОВИЩЕ. радевчето не е лудо да ти покаже верното - като с рускомафиота кирил
249
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеалистАз пък си мисля какво налага президента да свиква всеки месец Консултативни съвет за национална сигурност? Война ли предстои? Обърна го на оперативки. Нали и той, човечецът трябва да отчита дейност за заблуда на руските тролчета, дето пъплят като червеи
248
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧОЧОО, ДА С генералчето са не 85, а 185 % - гл-упак
247
9
 
16
 
! Отговори
така си е преди 5 години
Швеция,Финландия и Австрия са в пъти по-зле от нас,защото не са членове на нато.
246
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕЗАВИСИМОСТ