Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Караниколов: Сделката с ЧЕЗ може да бъде спряна, само ако парите са мръсни

Засега обаче данъчните не откриват нередности около фирмите на Гинка Върбакова

1 коментар
Караниколов: Сделката с ЧЕЗ може да бъде спряна, само ако парите са мръсни

Едва след като бъде направено плащането от страна на "Инерком" към чешката ЧЕЗ за активите ѝ в България, службите могат да проверят произхода на средствата и само ако парите са мръсни, да се прекрати сделката. Това коментира министърът на икономиката Емил Караниколов пред бТВ в четвъртък. Малко по-рано през деня обаче от Националната агенция по приходите съобщиха, че засега не са открити нарушения от страна на фирмите от групата на Гинка Върбакова.

Според Караниколов напрежението около сделката се ескалира и е в повече. Държавата в момента няма лостове за намеса в бизнес отношенията между ЧЕЗ и "Инерком". "Няма закон, когато при продажба на частен стратегически актив държавата да може да има мнение и становище, но такъв текст трябва да се съобрази с европейските директиви за свободно движение на стоки и капитали. Европейското законодателство ще е в полемика, ако има такъв текст", каза министърът.

Той допълни, че след плащането на цената на сделката ще има пълна проверка и при съмнения за нечисти капитали държавата има механизми да я развали. "Има закон за мръсните пари, има си финансово разузнаване, всяка банка при съмнения е длъжна да уведомява финансовото разузнаване. Има процедури, ако се окаже, че парите са с неясен произход, ще се предприемат действия", посочи Караниколов.

По думите му предложенията на "Обединените патриоти", от чиято квота той е министър, енергийният регулатор да одобрява сделки с над 20 процента от енергийни компании ще се спънат в европейското законодателство.

Караниколов стана поредният представител на управлението, който акцентира върху това, че държавата чрез енергийния регулатор има механизми за контрол както върху доставките на електроенергията, така и върху цените на тока.

Той коментира и обявеното от премиера Бойко Борисов намерение държавата да придобие контрол върху сделката на Върбакова. Това желание вече беше предадено от "Инерком" на ЧЕЗ, откъдето обявиха, че юристите на компанията ще направят анализ дали това е възможно предвид воденото от чехите арбитражно дело срещу страната ни за нарушени инвеститорски интереси. Ако има такава опция, ще се проучи как българската държава да стане партньор на Върбакова.

Според Караниколов, преди да се взима решение държавата да си върне участието в електроразпределителните дружества, трябва да се анализира на каква цена може да стане това. "Ако трябва да платим 6-7 пъти по-голяма цена, няма смисъл", смята той и допълни, че са заблуда очакванията, че като влезе в дружеството, държавата ще свали цената на тока.

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова също заяви пред журналисти, че данъчните не могат да проверят сделката с ЧЕЗ преди тя да бъде финализирана и платена. Досегашните одити на "Инерком" не показвали дружествата от групата да са извършвали нарушения.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Entdecken
    #1

    Този Караниколов само още не се е изказал какъв цвят тоалетни чинии трябва да си монтираме вкъщи. Също като шефа си Сидероглу - всичко му е ясно но нищо не му върви.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.