БДЗП: Само падналите на земята щъркели се нуждаят от помощ!

Експертите съветват да бъдем внимателни с птиците
12
БДЗП: Само падналите на земята щъркели се нуждаят от помощ!
Снимка: архив, БулФото

Само падналите на земята щъркели, допускащи хората до себе си, се нуждаят от помощ. Само на такива птици следва да се оказва помощ, и то според предписанията на МОСВ и изискването на закона, съветват от Българското дружество за защита на птиците.

Още по темата

От там посочват, че в повечето случаи животът на щъркелите не е застрашен, особено когато те имат възможност да си набавят необходимата храна.

Водоемите не са замръзнали, мишките и полевките, с които щъркелите също се хранят, са активни, на места и жабите вече са излезли, така че птиците могат да си намерят храна. Когато са нахранени, студът не е проблем за тях. Дивите птици, когато нямат достатъчно храна, знаят как да пестят силите си, това се вижда и на снимките на щъркеловите ята – птиците в ятото стоят неподвижни, за да пестят енергия, с полуразперено оперение, за да съхраняват топлината си, обясняват експертите.

На нас те изглеждат нещастни и нуждаещи се от помощ, но всъщност когато хората отидат да ги хванат, за да им помогнат, те принуждават щъркелите да правят опит да излитат или да бягат и така да изразходват ценните си запаси от енергия. В тези случаи дори да бъдат уловени част от птиците, по-голямата част от ятото бива принудена да хаби енергия и така се излага на по-голям риск да не оцелее.

Изключително благороден е примерът, който дават хората от Североизточна България, оказали помощ на бедстващите щъркели, спрели за почивка край пътя, докато премине студеният фронт. Състрадателността им е достойна за пример, а грижата, която положиха и продължават да полагат за птиците, е доказателство за това, че опазването на природата е отговорност на всеки един от нас, посочват още от БДЗП.

Експертите съветват помагайки им, да подходим много внимателно и по възможност да се консултираме с хора, които имат необходимите познания и опит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: птициБДЗПщъркели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
17
 
! Отговори
Ловджия преди 6 години
Наш природен дълг бидейки хищници е да изяждаме слабите щъркели, а не да им помагаме, така щеркеловото ято укрепва и става силно.
8
0
 
23
 
! Отговори
Пъбликрезилейшън преди 6 години
Тия по конкурс за красота ли ги избират в тая "схема".Ако бил на земята ....Значи ако е на дърво или лети да не ги "спасяваме" с ласо,мрежи и гумени патрони....
7
0
 
33
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Тези от БЗДП не съм ги виждал нещо да направят за птиците стоят в един офис в София целия е в снимки на птици стоят и философствуват на топло и заплашват със закони хора които искат с нещо да помогнат една хранилка на дърво не са заковали
6
0
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Експертите които знаят как да вземат пример от тези които не знаят как да се размърдат и да намерят къде да ги настанят и стоплят вместо хората да ги прибират по къщите си
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ако има някой да го храни както е прав в студа и го брули вятъра. Докато замръзне и падне на земята!
4
1
 
26
 
! Отговори
Пет преди 6 години
И Аз искам да помогна но няма как...далече съм от студуващите птици. Според мен ако им се хвърли малко надробена риба или някаква друга храна ще им се помогне поне да имат енергия. Студуват горките а когато лятото са по малко щъркелите са повече змийте.,мишките и т.н. те са полезни птици.
3
9
 
24
 
! Отговори
Емо преди 6 години
До 2 много си зле
2
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тази статия трябваше да се започне сагата с бедстващите щъркели. Оказа се, че както обикновено, природата си знае работата и птиците имат изградено поведение при такива случаи. Липсата на информираност и култура при такива проблеми често ни кара да вземем неблагоразумни решения. Природата просто е по-мъдра.
1
6
 
38
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
бла бла...само плямпат но нищо не са свършили. Седят си по кабинетите и това е. Лесна работа!