Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сметната палата проверява събираемостта на ДДС

Не знам да има данъчни служители, замесени в измамни схеми, твърди шефката на НАП

1 коментар
Изпълнителният директор на Галя Димитрова и пресаташето на агенцията Росен Бъчваров

Сметната палата е започнала одит на Националната агенция за приходите (НАП) по отношение на събираемостта на ДДС, стана ясно от отговор на изпълнителния директор на данъчната агенция Галя Димитрова. В четвъртък тя даде извънреден брифинг по повод разкритията на гражданско сдружение "БОЕЦ", че несъбраният ДДС по ревизионни актове от 2000 г. до края на 2017 г. е в размер на 5.8 млрд. лв.

Одитът на Сметната палата е планиран в предварителната ѝ годишна програма. За последен път одит на контролната дейност на Националната агенция за приходите бе правен през 2012 г.

За периода от 2000 г. до 2017 г. Националната агенция за приходите (наследник на "Главна данъчна дирекция") e събрала близо 200 млрд. лв. приходи. За същия период с ревизии са установени допълнително приходи в размер на 16.2 млрд. лв., от които 5.8 млрд. лв. е несъбраният ДДС, а от тях 5.4 млрд. лв. са класифицирани като несъбираеми или трудно събираеми, отчете Димитрова.

От думите ѝ се разбра, че основната причина милиардите да не могат да бъдат събрани е, че ревизиите са били насочени към малоимотни или безимотни граждани, към които няма как да бъдат наложени принудителни мерки. Това са т. нар. бушони, на които дълги години се прехвърляха кухите фирми, с които се източваше ДДС. В последните години процесът е ограничен заради законодателни промени, с които се затрудни прехвърлянето на фирми по време на ревизия, въведе се солидарна отговорност на собствениците на дружествата, даде се възможност на данъчните да развалят сделки в случаи на разпродажба на имуществото на фирма, източвала ДДС и т. н., разясниха от НАП.

В миналото огромните несъбрани задължения са трупани най-вече при възлагане на ревизии, възложени от външна институция – например прокуратурата, при които от самото начало е ясно, че ревизираното лице е без имуществото и разкритите приходи няма как да бъдат събрани. Затова от няколко години насам данъчната агенция е въвела критерии, които са ограничили възлагането на "безсмислени" ревизии.

Благодарение на това, а също и на подобряването на доброволното плащане на данъци и принудителното събиране, през 2017 г. например размерът на несъбрания ДДС е 270 млн. лв., тоест с около 75% по-малко в сравнение с 2017 г. По последни данни около 93% от нововъзникващия дълг се събира в рамките на годината.

От НАП отчетоха още, че през последните три години ръстът на БВП е около 18%, а ръстът на приходите – с 33%, което според Галя Димитрова говори за изсветляване на икономиката и подобряване на дейността на НАП. Реалният ръст на приходите, събирани от НАП, през последните три години е около 5 млрд. лв., каза още Димитрова. През 2017 г. са събрани постъпления, които са с 1/3 по-високи от тези, получени през 2014 г.

Делът на т. нар. ДДС липса, която се изчислява от Европейската комисия за всички държави членки, в България към 2015 г. е 21% или около 2 млрд. лв., като 7 други държави се представят по-зле от София по този показател. Сред тях са Италия, Португалия, Румъния, посочи още Галя Димитрова.

Тя отчете, че освен промените в законодателството за затягане на източването на ДДС от НАП са взети и оперативни мерки като въвеждане на предрегистрационен и следрегистрационен контрол, така че лицата да не могат да влизат повторно в системата на НАП. Специалното звено за разследване на данъчните измами в НАП пък разполага със специален софтуер, който хваща измамите на ранна фаза.

Шефката на НАП няма информация за замесени в схеми за източване на ДДС данъчни служители. Заради случая с обвинения за изнудване публичен изпълнител от отдел "Събиране" в териториалната дирекция на НАП в София Димитрова е възложила цялостен мониторинг на всички звена "Събиране", за което е изискала доклади от териториалните директори. От този месец мярката е разширена и към дирекциите за контрола и ревизиите.

Галя Димитрова твърди, че има добро сътрудничество с разследващите органи и прокуратурата по ДДС измамите. Въпреки това обаче стана ясно, че има сериозни пропуски в комуникацията между институциите. През 2017 г. НАП е подала 1077 уведомления за данъчни престъпления до прокуратурата, като има обратна информация, че са образувани досъдебни производства по 87 от тях или едва около 8%. Шефката на НАП се ангажира да се направи опит за подобряване на обмена на информация между двете институции.

По данни от отчета на прокуратурата за 2016 г. 65% от присъдите за данъчни престъпления са условни, а 20% са глоби. Само 5.8% е делът на ефективния затвор при данъчните измами, стигнали до присъда.

Около 85% от ревизионните актове на НАП, които се обжалват в съда, се потвърждават от последната съдебна инстанция, отчетоха още от данъчната агенция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.