Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Световен рекорден ръст на СО2 емисиите от енергетиката

2 коментара
сн: Интернет

Световните въглеродни емисии, свързани с енергетиката, са се увеличили до рекордните 32.5 гигатона миналата година след три години без промяна. Причините са по-високото търсене на енергия и забавянето в подобряването на енергийната ефективност, посочва Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Световното търсене на енергия е нараснало благодарение на силния икономически растеж с 2.1 на сто миналата година до 14 050 милиона тона петролен еквивалент, което е близо два пъти над темпа на увеличение през предходната година, сочат предварителни оценки на МАЕ.

Търсенето на енергия се повиши с 0.9 на сто през 2016 г. и средно с 0.9 на сто през предходните пет години.

Над 70 процента от растежа в световното търсене на енергия се покрива от петрол, природен газ и въглища, а почти целият оставащ дял се осигурява от възобновяемите енергийни източници, се посочва в доклада на МАЕ.

Подобряването на енергийната ефективност се е забавило миналата година.

В резултат от тези тенденции световните емисии на въглероден двуокис, свързани с енергетиката, са нараснали с 1.4 на сто миналата година до 32.5 гигатона, което е исторически максимум.

Въглеродните емисии обаче не са се увеличили повсеместно. Повечето големи икономики отчитат увеличаване на показателя, но във Великобритания, САЩ, Мексико и Япония се наблюдава спад.

Най-силно са намалели емисиите на САЩ благодарение на по-широкото приложение на възобновяеми енергийни източници.

Търсенето на петрол се е увеличило с 1.6 на сто или 1.5 милиона барела дневно, което е близо два пъти над средния годишен темп за последното десетилетие. Тенденцията се дължи основно на транспортния сектор и засиленото търсене на нефтохимически продукти.

Потреблението на природен газ е нараснало с 3 на сто, най-големия растеж сред всички изкопаеми горива, като близо една трета от растежа идва от Китай.

Търсенето на въглища през 2017 г. се е повишило с 1 на сто след спада през предходните две години заради нарастването на производството на електроенергия от въглища, най-вече в Азия.

Производството на енергия от възобновяеми източници се е увеличило с 6.3 на сто. Възобновяемите източници отбелязват най-силен темп на растеж, покривайки една четвърт от нарастването в световното търсене на енергия, посочва още МАЕ

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. dimitardi100
    #2

    ВЕИ не цапат природата ! Неизчерпаема енергия ! Цената пада ! Няма опасност от ядрена катастрофа ! Трябва само малко акъл !

  2. Затакива емеисии ще плащаме и обезщетение при разтрогване на договорите! Една мот Мариците е регистрирана в кАнада,с която пдописахме споразумение за съдебна подчиненост! Комплексът Марица е най-големият замърсител на парникови газове в Европа! Не на Белене, да на замърсяването с парникови газове!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.