Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Последната цигара за "Папастратос"

4 коментара
Харпандитис и Каланцополус дадоха старт на новото производство в "Папастратос"

След 87 години работа гръцката цигарена фабрика "Папастратос" произведе последната си традиционна цигара, за да премине изцяло към иновативните продукти на "Филип Морис Интернешънъл" (ФМИ) – т. нар. тютюневи стикове за бездимното устройство "АйКос" (IQOS).

Това е голямо събитие за Гърция, където в последните дни върви реклама озаглавена "Последната цигара". Всъщност последната цигара в "Папастратос" е произведена миналата седмица, а от сряда тя започва да предлага на пушачите бездимна алтернатива чрез тютюневите стикове, които при нагряване в устройството "АйКос" не отделят и пепел и катран.

Трансформацията на фабриката в Аспропиргос край Атина започва през август 2017 г. и е струвала на "Филип Морис" 300 млн. евро. Те са вложени в замяната на доскорошните цигарени производствени линии с високотехнологични мощности за производство на 10 000 бездимни тютюневи изделия в минута. Този капацитет ще бъде достигнат в края на 2018 г. и към запазените 800 работни места ще бъдат открити още 400.

"Папастратос" е първата ни фабрика, която прекратява изцяло производството на цигари и преминава към бездимната им алтернатива", заяви главният изпълнителен директор на "Филип Морис Интернешънъл" Андре Каланцопулос, по време на тържествената церемония във фабриката. На откриването присъстваха представители на правителството, местни и чуждестранни журналисти, десетки гости.

"Ние ще продължим да преструктурираме съществуващите си фабрики и да инвестираме в нови съоръжения, за да отговорим на световното търсене от пълнолетните пушачи на по-добри алтернативи на цигарите. Ние сме поели ангажимент да предложим на всички хора, които в противен случай биха продължили да пушат, потенциално по-малко вредни продукти. Тази революционна промяна в полза на 1.1 млрд. пушачи в света, на общественото здраве и на обществото като цяло набира скорост и ние ще продължим да работим за постигане на бъдеще без дим“, допълни той.

Каланцополус припомни, че цигареният гигант, който смята да премине към производството само на стикове за "АйКос", вече произвежда такива в завода си в Болоня, Италия, и смята да преобразува напълно или частично производствата и на цигарените си фабрики в Корея, Румъния и Русия. В Румъния трансформацията бе обявена миналото лято, планираните инвестиции са за близо 490 млн. евро.

България, в която пушенето е широко разпространено, посрещна с огромен интерес пуснатото на пазара миналия ноември бездимно устройство. Засега обаче България не е в инвестиционните планове на "Филип Морис" за производство на тютюневи стикове.

"Последната цигара е отговорност на нашата компания към бъдещето", коментира Христос Харпандитис, регионален директор на "Филип Морис". "Това е инвестиция, базирана на иновация и в полза на общественото здраве", допълни той.

От "Филип Морис" припомниха, че от 2008 г. насам са инвестирали над 4.5 млрд. долара в научноизследователска дейност, разработване и търговска реализация на бездимни продукти и производствен капацитет. Всички елементи на технологията, електронни компоненти, биополимерен филтър, обработен тютюн и др. са патентовани от ФМИ с над 2300 патента. През 2017 г. над 70% от общи разходи на компанията за научноизследователска и развойна дейност и над 30% от общите ѝ търговски разходи са отишли за бездимните алтернативи.

Реално с "АйКос“ пушачът пуши истински тютюн, който обаче е обработен по специална технология. Т. нар. гофриран тютюнев къс е част от нагреваемия стик, който се слага вътре в устройството. В него керамична пластина със стъклено покритие и фини жлебове от платина, злато и сребро поддържа по време на пушенето температура под 350 градуса, която е достатъчна за отделянето на аромата и никотина от тютюна, но без да има пушек и миризма. При конвенционалната цигара тютюнът гори при 600-900 градуса по Целзий и се отделят около 800 вредни вещества, които се вдишват от пушача и околните. При подгряването на тютюна, без той да гори, се намаляват с до 90 процента токсичните отпадъци, които се отделят при обикновеното пушене, сочат изследвания на компанията. .

По данни на корпорацията от старта на продажбите на устройството в Япония през 2014 г. досега почти 5 милиона пълнолетни пушачи в света вече са преминали на IQOS. Нейната амбиция е всички хора, които в противен случай биха продължили да пушат, да се откажат от цигарите и да се пренасочат изцяло към научно доказани бездимни продукти възможно най-скоро. През 2017 г. световните продажби на бездимни тютюневи изделия в 32-те държави, където ФМИ ги продава, са достигнали 36.2 млрд. стика (в сравнение със 7.4 млрд. за 2016 г.), според данните на компанията.

Истинското предизвикателство пред ФМИ обаче е да получи разрешително за пускане на "Айкос" на пазара в САЩ, за каквото се кандидатства от 2016 г. Това вече ще е огромен напредък.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Преслав
    #4

    Че те изделията на Папастратос винаги са били много популярни в България. Спомням си "Аssos", и дамските "Karelia"

  2. pepe
    #3

    След още някоя и друга година "стабилност" ще внасяме гръцки тютюневи изделия. :)

  3. teraflop
    #2

    Това,което гърците правят е в добра посока. Дано и българите се поучат от гърците.

  4. Milenca
    #1

    Гърците и те са балканци, но за разлика от нас гледат в бъдещето. А у нас все още субсидират производството на тютюн.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.