New Dacia Duster

Harley-Davidson® и едноцилиндровият двигател

Harley-Davidson® и едноцилиндровият двигател

Harley-Davidson® и едноцилиндровият двигател

Реклама Opel Stock
Harley-Davidson® са известни със своите големи V-образни двуцилиндрови двигатели вече повече от век, но всъщност историята започва малко преди това. За да може днес да се наслаждаваме на плътния глас на деветото поколение Big Twin на Harley®, Milwaukee-Eight, е трябвало някой или нещо да постави началото.
Въпросното нещо бил един малък, едноцилиндров двигател, който сбъдва голямата мечта на Уилям Харли и Артър Дейвидсън и през 1903 г. да представят първия си сериен мотоциклет с него.

Моделът се продава от първия дилър на марката на име Чарлз Ланг. Той отваря представителството в Чикаго през 1904 г., от което излизат първите три мотоциклета с марка Harley-Davidson®. Но да се върнем на двигателя – едноцилиндров, с вакуумно задвижван всмукателен клапан и предаване чрез кожен ремък. Той се ползва за мотоциклетите до 1909 г., когато на пазара идва V-образният, но се произвежда до 1918-а на платформата F-Head.

След това има кратко завръщане през 1926 г. в „А” и „В” сериите мотоциклети и предхожда Flathead конфигурацията, три години преди Harley да започнат да произвеждат V-Twin Flathead. В серия „B” се появяват горни клапани – цели 10 години преди легендарните Knucklehead V-Twin.

През 1948 г. в олекотените серии “S” Harley решават отново да заложат на едноцилиндровия модел и финално го виждаме през 1978 г., когато от поточната линия слиза последният SX 250.

Днес, десетки двигатели по-късно, Harley-Davidson® не спират да развиват технологиите си, но за да има развитие, нещо e било в началото, а за Harley® това е едноцилиндровият двигател. Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Мотоциклети Авто глобус

Harley-Davidson Experience Tour започна

Апр 22, 2024
Авто Новини Мотоциклети BG Авто BMW Honda

Огромен интерес още в първия ден на Moto Expo 2024

Апр 21, 2024