Включват жертви на трафик в програми за заетост

Разменяме визити с Чехия заради случаи на трудова експлоатация
8
Включват жертви на трафик в програми за заетост
Снимка: архив, БулФото

17 жертви на трафик на хора получават в момента подкрепа в приютите на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Капацитетът за настаняване във Варна, Бургас и София е за 26 възрастни и 10 деца. Освен помощ за справяне и възстановяване от кризата, жертвите получават и психо-социална подкрепа за реинтеграция в обществото.

Превенцията отново е приоритет в Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2018 г. Правителството днес прие документа, който се изготвя ежегодно.

През годината ще бъдат проведени традиционните кампании за превенция на трафика на хора, а по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора, ще има и кампания с акцент върху новите заплахи. Ще бъдат проведени също информационни сесии сред специфични уязвими групи, включително с мигранти и граждани на трети страни.

Нова инициатива е предложената от Агенцията по заетостта дейност за включване на жертви на трафик в програми и мерки за обучение и заетост. През 2018 г. се очаква видимост на резултатите от работата на първата профилирана услуга за деца, жертви на трафик – кризисният център в София. Работи се в посока образователно включване на децата и изграждане на връзки със семействата, когато това е в интерес на децата.

Предвидено е и провеждането на съвместни дни на действие между разследващи, прокурори и социални работници от България и Швейцария и обменни визити между представители на институциите в България и Чехия заради зачестилите случаи на трудова експлоатация на български граждани в Чехия.

Освен функциониращите четири приюта, през миналата година започна работа и нова местна комисия за борба с трафика на хора – в Плевен, с което местните структури за противодействие на престъплението станаха десет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох тая с черната рокля , малиии
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти знаеш ли как въобще ги вербува за такива? Защо говориш, колкото да не заспиш! Отиваш до магазина да купиш на децата банановаа каша и тя е там с една единствена цел. Да станеш, като нея. Тя е готова да мине, ако ще през теб и цялото ти семейство и близки, но ще те вербува, докато не станеш, като нея. Освен ако не я побъркаш преждевременно. Ако се подлъжеш ставаш, като нея. Ако ли не те преследва и заплашва. Ако и държи твой близък ставаш още по- лесен за манипулация.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
косвени жертви на скапания преход и дакато некой в българия им е добре а на други не им пука стотици хиляди българки бачкат в нощните заведения в холандия белгия германия както и италия испания това са ВАШиТЕ ДЪЩЕРИ МАЙКИ принудили се да заминат заради едни хартиики заради една скапана система
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много работа, много търпение. Лесно рани ми са. Трудно доверчиви са.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Душата им е болна, там се крие много.. много болка, която се е насаждала с времето, през годините. Страшно е! Моли ли са се някой да им помогне..., да ги чуе..., да стане чудо.. да избягат..., добър човек да ги спаси. Там в душата има кървави рани, които са трудно лечими и още по-трудно зарастват. Да си повярват, че са способни, а в годините им е насажда но, вменявано че не мога нищо и че са невежи. Страх.., стоически страх от това да не се с грешат..,да не е като хората.Това е много разбиране.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така. Не вярвам в "помощта", която ще им се оказва тук, в България. Това няма да е качествена помощ, ако ще я извършват държавни институции и безплатно. Травмата у тези хора е огромна и ако ще работят нещо против тяхното желание, ще се почувстват още по-зле!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква закрила? Те трябва първо са със съвсем друга самоличност. Със друго минало пред предстоящи колеги, хора когато се вписват в работна среда и прочие. Аутсайдери са до един момент, след това започва за тях трудния период на социализирането и новия живот. Това е денонощна работа. И голямо търпение и разбиране.