Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Приходите от ловен туризъм растат и достигат над 6.5 млн. лв. през 2017 г.

1 коментар
Приходите от ловен туризъм растат и достигат над 6.5 млн. лв. през 2017 г.

Приходите от организиран ловен туризъм възлизат на над 6.5 млн. лв. през миналата година. Това е ръст от 1.5 млн. лв. спрямо 2016 г., отчете зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев при откриването на 24-тото издание на международната изложба "Природа, лов, риболов" в Пловдив.

Грижите за дивеча, полагани от държавните предприятия и техните ловни стопанства спомагат България да възвърне авторитета си на предпочитана ловна дестинация в Европа и света, каза Добрев.

През миналата година в страната ни са ловували близо 5500 ловци, от които около 1500 са чужденци с интерес към традиционно атрактивния трофеен отстрел.

Изминалата година е била много успешна при отстрела на трофеен благороден елен. Завоювани са 53 златни медали при 36 през 2016 г. За елена лопатар са спечелени 56 медала, от които 19 са златни, отчете Добрев.

Ловът на дива свиня остава най-предпочитан от чуждите и от българските ловци. При този вид през миналата година има завоювани общо 267 медала, от които 88 – златни.

При перспективния вече лов на муфлон са отстреляни 17 животни, които са получили отличия.

Тези успехи са немислими без ежедневната грижа на горските служители и на ловците любители за поддържане на дивечовото богатство и по охрана на горите, каза Атанас Добрев.

По думите му това поставя високи изисквания и очаквания за отговорно отношение към горските ресурси, язовири и водоеми и намаляване на констатираните нарушения. От началото на 2018 г. проверките в горските територии са над 100 000 при общо 370 000 за цялата минала година.

"Една от сериозните задачи, които сме си поставили във ветеринарната област, е по време на Българското председателство да се съсредоточим върху устойчивото управление на здравето на животните, като обръщаме специално внимание на ролята на превенцията на заболяванията по дивите животни", каза още Атанас Добрев.

Министерство на земеделието, храните и горите за пореден път е съорганизатор, заедно със своите държавни предприятия, Изпълнителна агенция по горите и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури на изложението "Природа, лов, риболов" в Пловдив.

През тази година по време на изложението се отбелязва и 120 години от създаването на най-старата и най-голямата ловна организация, чийто правоприемник е Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България". В чест на годишнината за първи път на изложението се представя част от музейната сбирка на съюза, представящ богатата и славна история на ловното и риболовно движение в България, посочват от земеделското министерство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Gracata
    #1

    Живков с лова привличаше другарите и осигуряваше спокойствие на Балканите дано и ученика му го постигне на 26.03.2018 година.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.