Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

QR код ще дава информация за туроператор, хотел или планински водач

1 коментар
QR код ще дава информация за туроператор, хотел или планински водач

Специален QR код ще препраща потребителите към Националния туристически регистър, за да се информират за избрания от тях туроператор, хотел, заведение за хранене и развлечение или планински водач. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при връчването на наградата ѝ от Съюза на ветераните от българската гражданската авиация.

Кодът ще се поставя на задължителните удостоверения, които всички те трябва по закон за имат, за да извършват дейност. При сканирането му той ще препраща туристите към данните на съответния обект в регистъра. По този начин всеки, който пътува ще получава през смартфона си нужната информация, обясни Ангелкова.

Чрез кода потребителите ще могат да следят има ли избрания от тях туроператор задължителната по закон застраховка. Това те могат да правят и в момента, но през сайта на Министерството на туризма, влизайки в Националния туристически регистър.

В него месец преди изтичането на застраховката името на туроператора "светва" в оранжево, а след изтичането ѝ - в червено. Това помага на туристите да се ориентират, когато решат да правят резервации за почивки, коментира министърът на туризма.

Администрацията ще получава и сигнал при рязко завишаване на лимита на застраховката от даден туроператор. По този начин ще се осигури допълнителна защита на туристите, защото практиката от последните години показа, че често след рязко увеличаване на лимита, туроператори обявяват неплатежоспособност, посочи Ангелкова.

На годишната среща на Асоциацията на българските авиокомпании Ангелкова получи награда от Съюза на ветераните в авиацията за принос за опазване на историческото наследство на българската авиация и почетен знак на асоциацията по повод 70- годишнината на българската гражданска авиация. С

През миналата година общият брой туристически посещения на чужденци у нас е близо 8.9 млн., което е с над 1.5 млн. души повече от населението на страната. Ръстът на туристи е над 7% спрямо 2016 г., каза Ангелкова.

По думите ѝ резултатите от първия месец на годината са много добри. Повече от 437 хил. чужди туристи са посетили България през януари. Това е 19% ръст спрямо същия месец година по-рано. Само летище "София" е обслужило близо 6.5 млн. пътници и отчита ръст от 30 на сто, каза Ангелкова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Чинчила
    #1

    Тази женица продължава да ръси простотии. Първо тръгна да въвежда минимални цени за хотелските нощувки, след това реши да "категоризира" частните квартири през ЕърБНБ. Вместо да поддържат актуализиран онлайн регистъра на тур операторите, те кодове ще въвеждат на удостоверението, което е закачено на стената в офиса на тур оператора. Ами нали ако тур операторът няма действаща застраховка и това е видно от сайта на министерството, няма никой да годи до офиса му, за да сканира въпросния код... По-добре да го закриват това министерство и да спестят някой лев на данъкоплатеца.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.