Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Според Москва отравянето на Скрипал е или атентат, или постановка на Великобритания

1 коментар
Сградата на руското външно министерство в Москва

Руското министерство на външните работи заяви в сряда, че отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания е или терористична атака, от която Лондон не е съумял да защити жертвите, или постановка на британските власти, предаде Франс прес.

Елементарната логика подсказва, че има само два възможни варианта: или британските власти не са в състояние да осигурят защита срещу този вид, образно казано, терористичен акт на своя територия, или самите те, пряко или косвено - не обвинявам никого в каквото и да било - са режисирали атака срещу руски гражданин, заяви директорът на департамента за неразпространение и контрол върху въоръженията Владимир Ермаков на брифинг за чуждестранните посланици в Москва.

Русия няма абсолютно нищо общо със случая с отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия. Това най-вероятно е поредната грубо фалшифицирана авантюра, каза Ермаков, цитиран от ТАСС.

Остава само да се разкрие кой стои зад това и какви цели е преследвал. Ясно е едно, че Русия няма нищо общо, и то по една проста причина: за Русия такава авантюра е просто недопустима, по всичките параметри ние нямаме изгода от нея, добави той.

Случаят "Скрипал" може да е организиран от Вашингтон. За никого не е тайна, че именно най-близкият партньор на Великобритания остава единствената държава, която официално запазва най-големия в света арсенал от химически оръжия, изтъкна Ермаков и изрази увереност, и авторите и участниците на провокацията с този случай ще понесат наказание.

Руският дипломат заяви, че Москва смята нападението в Солсбъри за терористичен акт срещу руски граждани на територията на Великобритания.

Москва очаква от Лондон и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) официален подробен доклад във връзка с отравянето на полковника от ГРУ (военното разузнаване) Скрипал, каза Ермаков.

Дипломатът обясни, че ако е било използвано бойно нервнотоксично вещество срещу Скрипал, на мястото на отравянето би имало голям брой жертви, а при случая в Солсбъри не е така.

Той съобщи, че външното министерство е подготвило паметна записка с техническа и правна информация във връзка със случая.

 

Посланиците в Москва на страните постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Великобритания, Франция и Китай – не отидоха на брифинга в руското министерство на външните работи за отравянето на Сергей Скрипал, на който бяха поканени, предаде ТАСС.

Ръководителят на делегацията на Европейския съюз също обяви, че няма да присъства на срещата. Посолството на Великобритания бе представлявано от служител "на оперативно равнище", а делегацията на ЕС - от втория по ранг Свен-Олоф Карлсон, съобщи Франс прес.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. В и К
    #1

    Тъй вярно! Също в близост до Скрипал и дъщеря му били забелязани украйнски изтребители.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.