Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тереза Мей подкрепи разследване на дейността на "Кембридж Аналитика"

Фейсбук и "Кембридж Аналитика" са дадени под съд в САЩ

3 коментара

Британският премиер Тереза Мей изрази подкрепа за разследване на дейността на "Кембридж аналитика" - консултантската компания, оказала се в епицентъра на скандала за злоупотреба с данни от Фейсбук, предаде Ройтерс.

"Това, на което станахме свидетели в случая с "Кембридж Аналитика", твърденията безспорно са доста обезпокоителни, напълно правилно е те да бъдат разследвани по надлежния ред", каза Мей в парламента.

 

Тя заяви, че не знае да има съществуващи договори между правителството и "Кембридж Аналитика" или която и да е било нейна компания майка.

 

Говорител на министър-председателката, цитиран от Ройтерс, каза, че преди време Консервативната партия е получила предложение от "Кембридж Аналитика" за използване на услугите ѝ, но е решила да не го приема. Това станало преди Мей да оглави партията - по времето, когато партиен лидер бил бившият премиер Дейвид Камерън.

 

"Консервативната партия никога не е наемала "Кембридж Аналитика" или нейната компания майка, нито е използвала услугите им", каза говорителят.

 

Поддръжникът на Брекзита Арън Банкс същевременно каза, че преди референдума през 2016 г. компанията "Кембридж Аналитика" е искала да работи за кампанията за излизане от Европейския съюз Leave.EU, но не е била наета, предаде Ройтерс.

Имахме контакти с "Кембридж Аналитика" - те ни отправиха предложение, което влезе в документацията, с която кандидатствахме пред избирателната комисия за правото да водим официалната кампания за напускане на ЕС. Тъй като Leave.EU не беше одобрена и поради опасения във връзка с базираната в Лондон консултантска фирма, не сме работили с "Кембридж Аналитика", заяви Банкс.

Разбира се, ние не спечелихме възлагането на официалната кампания за Брекзит и затова не продължихме с тях. Имахме множество разговори, но никога не сме работили с тях - нито срещу заплащане, нито другояче, добави той.

Откровено казано, според мен историята около "Кембридж Аналитика" е измислица. Не смятам, че те разполагат с магическата система, която се твърди, че имат. Мисля, че са просто компания, която публикува реклами във Фейсбук и е забулена в известна загадъчност, коментира Банкс.

 

Фейсбук и "Кембридж Аналитика" са дадени под съд в САЩ за сдобиване с лична информация на 50 милиона потребители на социалната мрежа без разрешение, предаде Ройтерс.

Снощи жителката на Мериленд Лорен Прайс е внесла иск, към който може да се присъединят още много хора, желаещи обезщетение от Фейсбук заради недостатъчна защита на личните им данни и от "Кембридж Аналитика" - за злоупотреба с данните им в полза на кампанията на Доналд Тръмп за изборите през 2016 г.

"Всеки потребител на Фейсбук е заинтересован от това дело и от по-строго законодателство за неприкосновеност на личния живот", каза адвокатът на Прайс Джон Янчунис.

В иска, подаден в окръжния съд в град Сан Диего, Лорен Прайс обвинява Фейсбук и "Кембридж Аналитика" в небрежност и нарушаване на закона на щата Калифорния за нелоялна конкуренция.

Клиентката ни забелязала такъв огромен скок в количеството на политическите съобщения на страницата си във Фейсбук по време на кампанията, какъвто преди не била виждала. Тогава заподозряла нещо, но сега е наясно, че това е бил опит да се повлияе върху избора ѝ за кого да гласува, каза адвокатът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Real ''Mickey''
    #3

    Време е британците да я изритат тая! Тя работеше и продължава прикрито да работи срещу британския народ.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #2
  3. Real ''Mickey''
    #1

    ХА ДА СИ ЗАДАДЕМ ВЪПРОСА: Кой от следните, НЕ иска и не работи за оформяне на общественото мнение В ЖЕЛАНА ПОСОКА и то масивно:

    ФейсБук?(и останалите соц. мрежи) Гугъл? МейнСтрийм Медии? Тъй наречите Социологически Агенции???....
    Правят го и винаги са го правили! За какво е този рев ТОЧНО СЕГА и то срещу неква неизвестна компания. Щото им яла от хляба ли? Или за оправдание, ЧЕ НИКОЙ ВЕЧЕ ИМ НЯМА ДОВЕРИЕ и губят гнусната си пропагандна война въпреки наливаните в тях трилиони$
    Ей на. Напишете в търсачката

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.