Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Половината български общини кандидатстват за безплатен интернет

По първата покана най-много 15 български общини могат да получат ваучер от 15 000 евро

0 коментара
Половината български общини кандидатстват за безплатен интернет

Близо половината от българските общини се регистрираха още през първия ден на европейската инициатива за безплатен интернет на обществени места.

Програмата WiFi4EU предлага на общините ваучери на стойност 15 000 евро за създаване на точки за публичен достъп до безжичен интернет на обществени места, включително библиотеки, музеи, паркове и площади.

Общините могат да използват ваучерите за купуване и инсталиране на оборудване за безжична интернет връзка в избрани от тях центрове на местния обществен живот. Разходите за поддръжката на мрежата ще се поемат от съответната община.

Регистрираните 130 общини отреждат на България първо място в региона и четвърто място в Европейския съюз, по брой регистрация, посочват от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Преди нас са Франция, Германия и Испания, които обаче имат повече на брой местни общини.

Регистрацията на портала www.WiFi4EU.eu е първата стъпка. Следващата е самото кандидатстване, като условията за това ще бъдат обявени на 15 май 2018 г.

След това Еврокомисията ще обяви избраните 1000 общини, които ще получат финансиране в рамките на първата покана. При избора ЕК ще се стреми да гарантира баланс в териториално отношение, а всяка държава ще получи поне 15 ваучера от по 15 000 евро.

През следващите две години ще бъдат обявени още четири покани по инициативата.

Финансираните от WiFi4EU мрежи ще бъдат безплатни, няма да разпространяват реклами и няма да събират лични данни. Финансиране ще се предоставя само на мрежи, които не дублират съществуващо частно или обществено предлагане на безплатна интернет услуга със сходно качество на същите обществени места.

В събота еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще разяснят правилата за участие в инициативата пред Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.