Ердоган си иска от ЕС парите за бежанците

Екатерина Захариева уверява, че срещата ЕС-Турция ще я бъде
20 мар 2018 19:45, Екип на Dnes.bg
49
Ердоган си иска от ЕС парите за бежанците
Снимка: Reuters, архив

Европейските средства за бежанците от Сирия, не за турското правителство. Така Европейската комисия отговори вчера, на заявката на турския президент Реджеп Ердоган, че ще иска незабавно да се издължи остатъка от 3-те милиарда, които Брюксел му обеща, за да спре бежанците.

Още по темата

Турция ще постави въпроса за парите на срещата във Варна на 26 март, където лидерите на евроинституциите ще вечерят с турския президент при домакинството на премиера Бойко Борисов.

“Направените към нас обещания не са спазени. Казаха, че ще ни дадат 3 млрд евро плюс още 3 милиарда, но до момента едва 850 милиона са влезли в нашите сейфове“, заяви Ердоган, цитиран от Ройтерс.

"Ако ще ги давате тези пари, дайте ги, ако не – ние имаме гордост и вие не можете да си играете с нея“, казал още държавният глава.

Според Европейската комисия всички 3 млрд. евро са разпределени, а над 1,6 млрд изплатени към различни проекти, които се грижат за бежанците. Причината не всички пари да са още преведени е че проектите продължават, заяви говорител на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той цитира проекта, чрез който на бежанците всеки месец се привеждат пари за издръжка и наеми, който според Брюксел обхваща близо 2 млн., от 3-те млн., намиращи се в момента в Турция.

Миналата седмица Еврокомисията поиска от държавите членки да съберат помежду си още €2 млрд., с които да започне плащането по втория 3-милиарден транш за Турция. Много правителства обаче се противопоставят на това, настоявайки, че всички пари трябва да дойдат от европейския бюджет, тъй като сделката с Турция е сключена през
2015 г. от името на ЕС.

Отношенията с Турция ще бъдат обсъждани от европейските лидери на срещата им в Брюксел в четвъртък. На събирането си през февруари те поискаха да имат последната дума по това дали шефовете на Европейската комисия и на Съвета - Юнкер и Доналд Туск, да летят до Варна за разговора с Ердоган.

Външният министър Екатерина Захариева, която участва днес в заседание на Съвета в Брюксел, подготвящо лидерската среща, заяви че работата по провеждането на Варненската среща тече с пълна сила. Тя добави, че Гърция и Кипър ще представят пред лидерите „напрежението, което се създаде“, но изрази надежда, че вечерята няма да бъде отложена, защото „е възможност за обсъждане на отношенията“.

Кипър възразява срещу българската инициатива заради блокирането от Анкара на достъпа до подводно залежище на природен газ в свои води, за което е наел италианска компания да го изследва. А Гърция настоява за освобождаването на двама митничари, които бяха арестувани при инцидент този месец между гръцки и кипърски гранични катери в Егейско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Може и да не знаеш, досега Турция е дала 30 млрд. долара и продължава и тя не иска, но държи на договорките. Проблема не е това нито задържаните гръцки войници нито проучвателните кораби за газ около Кипър, а митническите договори които имат по-вече значение за Европа. Европа печели от Турция. Европа може да помогне като спре доставкина оръжия за терористите.
40
2
 
0
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
осигурявали им закуска обяд вечеря всякакви удобства и незнам си още какво. и какво сега реве да му дават парите ми то с чужда пита помен прави, то така лесно и аз ще ги храня поя и всякакви удобства ама накрая платете сметката вие. ми големи тарикати се мислите вие турчулята все се пишите за мнго можещи и знаещи ама някой друг да ви свърши работата или да ви я плати накрая. като е толкова велик и му е жал за неговите братя мусулмани да ги храни и да не проси пари.
39
3
 
1
 
! Отговори
polvo преди 6 години
( следствие) ..че ''по първия начин'' няма да им се получи ... видя се, че с тия оправия няма, освен една - ислямът да последва побратима си - нацизма ...
38
2
 
1
 
! Отговори
polvo преди 6 години
По-долу: '' ...Представете си тези 3-4 милиона бежанци...''. Аз поне НЕ си го представям!!! Първо - щото тия в преобладаващата си част НЕ са бежанци!!! Представям си друго: че ПРЕСТЪПНИЦИ - защото пресичат по НЕЗАКОНЕН начин границата ни , при това са привърженици на една братска на комунизма и нацизма идеология ( злокачествено маскирана като ''религия'') - отново напират да се намъкнат в Европа - сега ''по втория начин''. Още през 1683 при Виена, когато Собиески ги разгроми, разбраха, ( следва
37
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ха сега познайте от тия 6 милиарда евро колко са видели самите бежанци и колко са отклонени от фесовете и чалмиите в техните собствени джобове"Знаеш ли колко надник се дава на един бежанец? Във вашите лагери осигорявате ли им закуска, обяд, вечеря... В лагерите в България има ли курсове по занаят??? Осигурявате ли им там безплатни лекарства и лечение... Учебни материали на сирийчетато... Питам просто!Ако искате ги вземете вие... И парите, които ще ви прати ес си ги мушнете в джоба вие!!! ??
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха сега познайте от тия 6 милиарда евро колко са видели самите бежанци и колко са отклонени от фесовете и чалмиите в техните собствени джобове
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колеги турци,Тези двама гръцки митничари...Не бяха ли гръцки войници и не бяха ли заловени в Едирне, а не в Егейско...Или ги бъркам с други :-)? Мързи ме да проверя старите новини!!!
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОсманОсмане недей да слагаш всички в едно гърне.Да , победата на Одрин,е голяма гордост за дедите ни.Да ,имаш право за петте на нож,но победителите не ги съдятДа имаш право за помаците,ама забрави,че са потурчени българиДа имаш право за политиците,откраднаха милиарди Да нямаме кесмет ,да имаме политик, силен, упорит,да пази интересите на България, както Ердоган, турскитеИ аз съм тъжен , защото ми писна да се срамувам от тия псевдополитици,
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото тези двама митничари са заловени на турска територия... Минали не легално... Те дадоха ли ни ония джунтаджии дет избягаха там... Въобще как могат да имат лице да ги искат!!! АРЕ УУУУ ЛЕВОООО!!!
32
5
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Ако просто почне да се стреля по сухоземните граници на ЕС ,а корабите да потапят лодките на талибаните прииждащи,изобщо няма да се налага Пашата да ни изнудва ;) !!!
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бетонен тунел на един километър от Африн. 12 зали пълни с оръжия. Дължина 150 метра. Видео:goo.gl/e2uK2g
30
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исляма е психическо заболяване.
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо не писахте нищо за победата на комшиите в Африн? "А и защото още са в шок заради датата... Още им е трудно да преглътнат и то за втори път 18.03. :-)Защо "не може" да влене в Африн турския аскер?Защото първо изчисти областа около Африн внимавайки на цивилните и възможно с по малко щети и после почна да чака специалната дата!!! Ердоган показа много на евроатлантиците... И ще им показва още!
28
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не мога да разбера, кой кой, че *** тръгнал акъли да дава... *** е гьотверен, *** е най големия пропадняк на балканския полуостров. *** е синоним на амчъксуратлия това е...
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо не писахте нищо за победата на комшиите в Африн? "Защото днес.бг е зависима медия от Долчето...Ако долчето намери да напише нещо провокативно за Африн, чака да го цитира от него! Не разбра ли още... Как стоят нещата в бг медиите :-)
26
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Град Африн и областта са с население 500 хиляди души. С минимални жертви сред аскера и цивилните контрола беше поет от Турция. Предстои изселване на бежанците които в момента са в Турция в Африн и региона. Според изявление на турския генщаб Турция е ползвала 2% от военната си мощ за провеждане на операция Маслинена Клонка.
25
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Турците унищожават над 300 български села."Кои са тези 300 български села... ИЗБРОЙ!!!
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** парите казах щото сикмерим да знаеш
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако някъде по света има по-смотан държавен лидер от Путин, то това е Ердоган!"И не се оплаква от това... За тях е важно народа им да ги разберат и да са до тях!!! Факт!
22
6
 
15
 
! Отговори
Комшии преди 6 години
Между другото Колеги българи, Комшии...Не се притеснявайте Ердоган няма намерение да навреди на България, той е приятел на България... Неговата сметка е с ония където им вика "Света е по голям от пет!!!" Той стига да иска ще качи направо на самолети тези бежанци експрес до баба Цоцолана!!! Част от тях ако тръгнат през границата, не ги спирайте, тяхния маршрут не е до България, а през България за някъде си!!!