Lasurit

Автономна кола удари и уби пешеходец в САЩ

Автономна кола удари и уби пешеходец в САЩ

Автономна кола удари и уби пешеходец в САЩ

Реклама Opel Stock
В ежедневието ни свикнахме да бъдем облъчвани с “новини” от рода “Автомобил удари/уби човек”, които са некоректни и изместват вината от водача към превозното средство, сякаш то е отговорно за нещастния случай. За съжаление, заглавие от горния вид е подходящо за инцидента, в който са участвали автомобил на Uber, оборудван със система за автономно управление, който е ударил жена на улица в Аризона, и която впоследствие е починала в болнично заведение.

По всяка вероятност това е първия смъртен случай, свързан с набиращите все по-голяма популярност и технологичен напредък автономни автомобили. Измеренията на трагичния пътен инцидент придобиват още по-сериозни измерения и в резултат на това, че на борда на автомобила, в който не е имало пътници, е присъствал водач, който да отговаря за сигурността на управлението в по- сложни и критични ситуации.

Според обявената от полицейските власти информация, в момента на удара, автономната кола на Uber се е движела със скорост от 65 км/ч, когато Илейн Херцберг е слязла на пътното платно, бутайки велосипед, натоварен с пазарски чанти.

“На базата на това как тя е слязла от сенките директно на пътното платно е пределно ясно, че би било трудно да се избегне удар в какъвто и да било режим (автономен или с водач)”, коментира шефът на полицейското управление в Темпе, Аризона, където се е случил трагичния инцидент.

“Този трагичен инцидент подчертава защо трябва да бъдем изключително внимателни, когато се провеждат тестове и използват технологии за автомобилна автономност на публични пътища”, коментира пред Reuters американският сенатор Едуард Марки, който е и член на транспортната комисия.

От компанията за споделено пътуване Uber са обявили, че преустановяват тестовата си програма с автономни автомобили в Аризона, Питсбърг и Торонто. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Авто глобус Audi BMW MG Rolls-Royce Skoda

MG привлече Йозеф Кабан

Апр 25, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Rover

RANGE ROVER VELAR: СЪЗДАДЕН ДА БЪДЕ ЖЕЛАН

Апр 25, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Volkswagen

Автосалон Пекин 2024: Volkswagen с нов концептуален модел и подмарка (Видео)

Апр 24, 2024