Към какво бъдеще се движат недвижимите имоти в София?

Георги Павлов пред Bloomberg TV Bulgaria
19 мар 2018 21:46, Екип на Bloomberg
27
Към какво бъдеще се движат недвижимите имоти в София?
Снимка: Pixabay

Обикновено разбираме дали има балон на даден пазар или не едва, когато той се спука, а преди това правим много умни заключения. Моето много умно заключение е, че все още нямаме балон на недвижимите имоти или поне той не е толкова надут, че да очакваме скоро неговото спукване. Това каза Георги Павлов, изп. директор на Адрес Недвижими имоти, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Основанията ми за това са, че все още цените не са достигнали пика от 2008 година, а едновременно с това доходите на населението за тези 10 години се повишиха. Така че дори да има балон, ние сме в много по-ранна фаза или пък сме много по-добре подготвени за него".

Един от измерителите, които се използва, за да се прецени дари ръстът в определен сектор има реална база или става дума за балон, е текущата доходност на активите и текущата им цена, каза гостът. "При жилищните имоти това е наемната цена на имотите тя все още не е стигнала до опасните си нива".

"В България традиционно доходността от жилищните имоти е около 6%, а при предишния балон тя бе спаднала до 3%. Това ясно показваше, че пазарът е надценен. Все още този фактор не подсказва наличие на балонизация. Ръстът на доходите за тези 10 години доведе до ръст на наемите, които са готови хората да платят. Според мен в момента е между 4 и 5%".

Как се отразява кредитирането в момента на имотния пазар днес? Колко голяма е зависимостта на пазара на жилища в големите градове в момента от кредитирането? Колко голяма е зависимостта на българския пазар - имотен и кредитен - от действията на ЕЦБ? Защо общината може и трябва да бъде най-активният инвеститор и стратег в недвижимите имоти?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Krali Marko преди 6 години
Horata koito razbirat ot pazara v momenta stojat MNOGO daleche ot nego. Vsicki drugi sa prosto naivni horica reshili da se pravjat na umni, kato misljat che "investirat" v nesto. Do 1-2 godini ste ima korekcia na pazara. Ne kazvam che balona se puka, no pone 10-15% padat nadolu cenite. Vsicko drugo e bezumie. Aide stiga che trjabva da se raboti..
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При тези 60-70 хил. деца които се раждат в последните 10-15 год. на кого му е притрябвал апартамент. Всяко от тях има да наследи по 2-3 апартамента от родители, баби и дядовци и то ако остане изобщо в България. Повече от половината родени деца обаче са *** и турчета, а на тях апартаменти не им трябват - те ще си стоят в махалата. Пари нямат, а няма и кой да им даде. Айде стига сте уплътнявали междублоковите пространства заради последните балъци да се нагъчгъчкат в "престижен" район.
22
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
Или Мадрид 2 600 EUR/кв. А защо не и Париж нищо, че кв. е 8 000 EUR. Винаги ще му взема парите. Докато в София се съмнявам.
21
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ако купя апартамент от 100 кв. които е горе долу нормален за живеене, ще трябва да платя минимум 260 000 лв. по 2 600 лв. кв. Реално обаче ще получа не повече от 80 кв. което е по мин. 3 250лв/кв. Понеже нямам толкова пари, ще изтегля заем за 20 г. и ще върна мин. 400 000 лв. За да не изглеждат така нещата са представени в EUR. т.е. наполовина. За да не съм на загуба след 20г. като изплатя кредита трябва да го продм за мин. 450 000 лв. Еми предпочитам 60 реални кв. в Берлин по 4 000 EUR/кв.
20
0
 
22
 
! Отговори
11 преди 6 години
Заплатите не скачат, но всичко се покача , особено имотите. Там 30% увеличение за нищи го нямат. Аз лично се отказах да купувам на тези цени! По-евтино е терминал 2. Не виждам смисъл да инвестиръм в нещо от което ще спечелят само деПУТатите
19
0
 
28
 
! Отговори
Баси преди 6 години
Щом периодично пускат статии с интервю на некой брокер който да ни обяснява как няма балон, това означава че балона се наду и просто се опитват да още малко отложат краха на пазара
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти видял ли си зарзаватчия на пазара да не су хвали стоката? Ниска топка...
17
1
 
17
 
! Отговори
брокерче преди 6 години
Вчера имаше опашка и днес ще пускаме каквото е останало, аз успях да грабна 2 за един приятел. Днес не знам какво е останало но народа се бута да купува кутии от обувки.
16
2
 
18
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Към раздуване на един балон. Печалбите са бонбастични. Предприемачите плащат данъци за не повече от 50% от реалната цена на придобиване. Вземата пари на ръка, под масата.
15
7
 
11
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 6 години
Ще споделя моят скромен опит, без никого да ангажирам: за да си собстеник на недвижимо имущество, не е достатъчно да пишеш из форумите.Трябва да се лишиш неминуемо от нещо, когато искаш друго нещо. И последно, работа има и то съвсем не за жалки пари. Просто мързела преобладава и най-доброто извинение е политическата конюнктура.В същото време други купуват ! Естествено, че има и доза риск.. но в кое начинание няма ?Цените определено надвишават предлаганото качество, но това се обуславя търсето
14
2
 
7
 
! Отговори
От 12 преди 6 години
За да излизат сметките трябва готов обзаведен изцяло апартамент да бъде:650 лв наем х 12 месеца х 15 години = 58 000 ? Това би донесло 6.5% доходност. ...обаче тя е както в сметките ми по-надолу в действителност много по ниска
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До !Човекът има предвид това, което получава една голяма част от работещите. Сред тях са малцина онези, които могат да се надяват да вземат месечна заплата 1 000 лв.
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доходите в България за 10г. се били повишили. А цените? Те явно са се понижили , поради което българина трябва да купува недвижими имоти. Ако в центъра на София и някои министерства доходите са се повишили това не значи нищо за страната.
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господина е казал: "при предната криза доходността от наем падна на 3% и балона гръмна"Въпрос читатели:Наем на двустаен в Младост = 650 лв (обз)Такааа: 650 × 12 × 15 години (6,5% доходност) = 58 500?В момента обаче необзаведен е 70 000 + довършване (20 000) + обзавеждане (10 000) = 100 000 ?/12/325 = 23,67 години или доходност от 4%....спукването е близко господа офицери!!!
10
3
 
12
 
! Отговори
! преди 6 години
До 6Колко викаш е най-високата заплата? 1000лв? Голям експерт се извъди!
9
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България УМРЯ още 44-та година, сега просто започва да мирише
8
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
към руско бъдеще с кримски привкус
7
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България умира...
6
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе този тесен отзад специалист с зад.ника ли си говори. С една заплата колко апартамента и къщи може да си купиш бе тесният отза.д? Заплатите ни в евро ли ги плащат? Колко струва един апартамен 1000 лева ли? Щото най високата заплата е толкова! Или викаш ще се закопате при мутренските банки и после ще ви вземат апартаментчето! При тази сигурна работа и доходи директно са за гробищата. Това не е бай Тошовото време когато си купуваш на изплащане апартамент или къща но имаш работа до пенсия
5
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой нищо не купува. За това са тези статии всеки ден.