"Бащата" на "Новичок": За смъртта му обвиняват Мосад

Контактите със Сирия погубили генерал Анатолий Кунцевич?
19 мар 2018 21:00, Елка Василева
53
"Бащата" на "Новичок": За смъртта му обвиняват Мосад
Снимка: архив, БТА

Нервнопаралитичното вещество "Новичок", с което, както твърдят британските следователи, на 4 март в Солсбъри са отровени двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е било разработвано от учен, за чиято смърт обвиняват Израел.

Това заяви в интервю за "Йедиот ахронот" израелският журналист и автор на книгата за операциите на Мосад "Въстани и убий първи: тайната история на израелските ликвидации" Ронен Бергман.

По негова информация за "баща" на "Новичок" е смятан генерал-лейтенант Анатолий Кунцевич, който по съветско време е бил заместник-началник на химическите войски. В по-тесните среди той е бил известен като "генерала-газ".

Израелското разузнаване научава за разработването на това вещество още през 70-те години. Кунцевич е контролирал работата по програмата до средата на 90-те години, когато тогавашният президент на Русия Борис Елцин обявява край на съветската химическа военна програма и назначава Кунцевич за координатор със Запада по ликвидирането на химическите оръжия.

Още по темата

Горе-долу по същото време Мосад научава, че и Сирия започва да разработва собствен химически арсенал. Не минава без помощта на самия Кунцевич, който през 1995 г. за немалко пари предава на Дамаск свои разработки и оборудване.

Бившият израелски премиер Ехуд Барак веднага уведомява Москва за това, но не е последвала никаква намеса.

След това под прикритието на учен-химик в Кремъл пристига агент на Мосад, който искал да изясни дали руското ръководство е знаело за действията на своя сътрудник или не.

Скоро след това ФСБ съобщава, че "група лица, в състава на които и академик Анатолий Кунцевич, са преместили в страна от Близкия изток 800 кг от компонент, който при наличието на определена технология може да бъде използван за изготвянето на отровни вещества".

След повторен опит ученият е обвинен в контрабанда, но той не само успява да излезе сух от водата, но и да запази контактите си с Дамаск. Очевидно точно това го е погубило, пише Mignews.com.

Починалият при неизяснени обстоятелства Анатолий Кунцевич е открит мъртъв на борда на самолет, изпълняващ полет от Алепо, Сирия за Москва на 29 април 2002 г.

Официалната причина за смъртта му е сърдечен пристъп, но Дамаск и до днес обвинява Мосад за това. В момента Израел запазва мълчание по въпроса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
8
 
! Отговори
Така е! преди 6 години
Кунцевич дори е снабдявал Германия с газ за газовите камери в лагерите, в които са горели евреите. Те затова са го утрепали.
24
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е да има свобода на словото но много от коментарите са лишени от елементарна грамотност!Естествено че използването на отровни и нервно паралитични вещества е повече от не допустимо и наказуемо по всички международни договори!Има факти и анализ по тях!За сега всичко води до руснаците или до техни сателити,какво се коколите като маймуни!
23
2
 
5
 
! Отговори
фг преди 6 години
видях днес един плакат 4ЕЗ Е ЗА МЕН няма ли нещо по този повод да напишете? ами пишете против братския мосад?
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ви го каза:-Умрял ли е Склипал? Не е. Следователно не е атакуван с руско бойно отровно вещество.Изводът: Ако беше атакуван с Новичок, а не с негово копие изработено в британските лаборатории, Скрипал щеше да умре.
21
4
 
31
 
! Отговори
читател преди 6 години
Усещате ти ли от тази статия тънкия намек за притежаване на бойни химически вещества от Сирия ? Чиста култивирана американска провокация с участието на Франция и англия. Това са най долните държави в света.
20
3
 
21
 
! Отговори
За статистиката преди 6 години
Ако този руски генерал е бащата, то майката родила Новичок сега спи с американците!
19
3
 
31
 
! Отговори
Тъпо ФЕНТЪЗИ преди 6 години
Тия истории заприличаха на на долнопробна ненаучна фантастика!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
17
30
 
9
 
! Отговори
уф пак ли русия преди 6 години
С тази хибридна война сега има повече новини където се споменава Русия отколкото имаше по времето на ТЖ.Навремето знаехме че са велики и толкоз.Сега се въздигат, тровят ги, побеждават и глупости на търкалета.На калпавите руснаци все българите им виновни.
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Мдаа, засега само Ким-чо пропускат, кога ли ще го обвинят и него!?"---Абе, забравиха Орешарски, Станишев, Костов ... Ама има време, ще ги включат и тях. :)
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един асистент в университета пишеше докторат по синтеза на фосфоорганични пестициди. Дали не можем да го включим и него с мнение, или да го вкараме в цялата история. Навремето като имаше няколко случая с изпратен "бял прах" и всякакви откачалки звъняха в полицията да си изкажат граждамската позиция и отговорност и МВР стояха като диреци на всеки разсипан прах."1984" на практика от министерството на истината...
14
3
 
29
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
Мълчание има и по смъртта на петър Христов , което еднозначно означава , че МОСАД са намесени , и че " Българските " служби няма да разследват нищо !
13
4
 
36
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Нещо много станаха бащите, един умрял,друг от хамерика обвини родината си,та при толкова бащи(ще се появят и още) коя е майката?
12
2
 
38
 
! Отговори
ХаХа преди 6 години
Много бащи много нещо. Тоя е поне трети баща(за сега) на Новичока, дето руски министър рече, че не съществувал.
11
7
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От известно време спрях да вярвам на всякакви "новини" в Бг медиите а в немалка степен и в западните такива.Към днешна дата мога с пълна сигурност да кажа че комунистическата пропаганда от времето преди 1989 е като пеленаче всравнение с ЛЪЖИТЕ разпространявани от "медиите" на БорисоОФ.Този нагъл индивид превърна лъжата в религия.
10
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има съмнения, че са замесени руснаците, е лошо, ако обаче е дело на израелците, нищо особено...
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майката на "новичок" ще да е най-праваа може и баба му да я бива.
8
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин пак го избраха и бадева натровиха агента си.
7
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Технологията е била публична. Всеки е можел да я повтори. Но не всеки е такъв ***, че да обвини друг...
6
2
 
47
 
! Отговори
Тео преди 6 години
Ами ... и израелците и руснаците са си гледали интереса(ако е вярно това, че Русия е участвала в ликвидирането на този човек.).Единия е предал собствения си народ,другия е предал химически оръжия за пари.И двамата са намерили каквото са търсили. Не знам къде е драмата в цялата работа.Единственото, което ме кара да мисля, че не са руснаците е,че е доста немарливо свършено-има и други поразени.А и много по-лесно щеше да е с един снайпер. А и да напомня-той и Мишо Бирата от инфаркт си замина.