Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Москва гони 23 британски дипломати и закрива британското консулство в Санкт Петербург

Тереза Мей: В идните дни с нашите партньори ще обмислим следващите стъпки спрямо Русия

16 коментара
Москва гони 23 британски дипломати и закрива британското консулство в Санкт Петербург
Русия обяви за персона нон грата 23 британски дипломати, които в срок от една седмица трябва да напуснат страната. Освен това в отговор на британските санкции закрива генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекратява дейността на Британския съвет в Русия, съобщи ТАСС.  
 
Това се посочва в изявление на министерството на външните работи на Русия, разпространено след привикването на посланика на Великобритания в Русия Лори Бристоу в руското външно министерство. 
 
Русия си запазва правото да вземе и други ответни мерки срещу Лондон, се казва още в съобщението на министерството.  
 
Изгонването на британските дипломати е в отговор на решението на британския премиер Тереза Мей да експулсира от Обединеното кралство 23 руски дипломати във връзка със отравянето в Англия на бивш руски шпионин и дъщеря му.  Лондон обвини Москва, че стои зад покушението срещу Сергей Скрипал и Юлия Скрипал, извършено с бойно отровно вещество, създадено в бившия Съветски съюз. Москва категорично отрече да има нещо общо.
 
Лондон ще обсъди с партньорите си как да действа
 
По-късно в събота британският премиер Тереза Мей заяви, че страната ѝ "ще обмисли в идните дни, заедно със съюзниците и партньорите си, следващите стъпки" спрямо Русия, предаде Асошиейтед прес. 
 
Мей окачестви нападението срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал на британска земя като "крещящо нарушение на международното право и конвенцията за химическите оръжия".
 
Мей говори на конференция на Консервативната партия в Лондон, като в речта си тя заяви, че Великобритания е очаквала предприетия от Русия ход за експулсиране на британски дипломати. 
 
Британският посланик в Русия Лори Бристоу каза oт своя страна, че отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания е атака срещу международните ценности.
 
"Винаги ще правим това, което е необходимо, за да защитим себе си, съюзниците си и ценностите си от подобна атака, която е не само срещу Великобритания, а срещу основаната на правила международна система, от която зависи безопасността и сигурността на всички страни, включително Русия", заяви Бристоу пред репортери, след като беше извикан в руското външно министерство, за да бъде информиран за изгонването на дипломатите.
 
"Тази криза възникна в резултат на ужасяващо нападение във Великобритания, опит за убийство на двама души, с използване на химическо оръжие, разработено в Русия и необявено от нея пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), както Русия е била и е длъжна да направи съгласно Конвенцията за химическите оръжия", каза той.
 
Според него Великобритания е дала възможност на Русия да обяви използваното в Солсбъри вещество пред ОЗХО, "но това не е било направено", предаде ТАСС.
 
"Както заяви министър-председателят на Великобритания, ние не (предприемаме мерки) срещу руския народ. Голяма част от работата на нашето посолство е насочена към развитие на отношенията между народите", заяви Бристоу.
 
Скрипал и дъщеря му остават в критично състояние
 
Скрипал и дъщеря му все още са в критично състояние, след като бяха открити в безсъзнание преди близо две седмици в Солсбъри.
 
Великобритания заяви, че те са били отровени с разработеното в Русия нервопаралитично вещество "Новичок" и обвини Москва за похищението. Лондон изгони 23 руски дипломати и подготвя още санкции, а всичките му съюзници в НАТО и ЕС го подкрепиха.
 
Москва твърди, че веществото "Новичок" може да бъде произведено и в други страни, въпреки че няма доказателства за това.
 
След телефонен разговор между британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейския съвет Доналд Туск снощи стана ясно, че ЕС ще отправи ясно послание за аферата "Скрипал" по време на срещата си на върха идната седмица. 
 
Организацията за забрана на химическите оръжия съобщи по-рано, че вече проучва информацията за веществото от групата "Новичок"
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Ангелов
    #16

    Великобритания клекна и вече вика специалисти от ОЗХО, ще иска помощ и от Русия. А тук преводачите са се издънили. Русия оттегля разрешението си за консулство в Санкт Петербург, а не го закрива, щото не е разкрито. Пък и "Новичок"-ът се оказа дезинформация на КГБ. Мъка, мъка...

  2. ivancho ivanov
    #15

    Путин мисли, че със закриване на консулството в Петербург ще накриви щапката на Тезеза Мей, едва ли, но със закриването на Бтитанският съвет със сигурност ще навреди на руснака, защото там учели безплатно няколко хиляди човека годишно англииски от първокласни учители! Принцип на Путиновата диктатура -"Изолирай, максимално" и така до "Четири крака са добри, два крака лоши" на Оруел. А, разговори и анализи относно изборите в Русия са смехотворни!

  3. Анонимент
    #14

    Долният руски трол под прикритие не издържа на изкушението да защити путиновата си матюшка само че така наречената формула я имат всички но руснаците имат и саоръжениеята за производство и складови наличности с тонове. Средния руснак по презумция е възпитан че целия свят мрази русия и от там и пресата им реагира първосигнално - щом и друг има формулата значи той е виновен понеже всички ни мразят...какво да очакваш от примитивни нечистоплътни хора...

  4. анита хегерланд
    #13

    Според руски източник, създателят на "Новичок" е емигрирал през 95 година в САЩ и е могъл да пренесе формулата там.

  5. Phoenix
    #12

    До британците: Я да вземете да изгоните Абрамович и му вземете "Челси",организирайте важни личности от цивилизования свят да бойкотират световното и оставете тия сибирски миризливци изолирани като не допускате никакви руснаци до културни и други световни събития в Лондон и Великобритания-фестивали,сътезания,изложения,конгреси- нямате си представа как един руснак копнее да отиде на запад,тъй като те са голошари и нямат нищо.

  6. Анонимент
    #11

    Трябва да е голямо облегчение да те отзоват от мАсква и да си се прибереш в Лондон. Само ще трябва да те обезпаразитяват една седмица и да си изхвърлищ всичките дрехи - онази смръдня и мърсотия прониква в мозака на костите. И най големите фенове на късия се подвизават я в Париж я в Гервмания или други западни местенца - просто по хигиенично е ...

  7. Преслав
    #10

    Отклоняват чудовищния скандал с педофилите в UK.

  8. Bлaдo
    #9

    допотопна диктатура е пьОтърчовата пУтина матушка: дори това име "Санкт Петербург" е фасадна декорация на миризливия гнилоч отзад... Някой поглеждал ли е В КОЯ ОБЛАСТ се намира тоя "петербург"??? във ЛЕНИНГРАДСКА, разбира се... :-))) ... Та си си представям колко "голЕм" проблем им е на британците, че няма да имат консулство в лЕЕнинградска губерния... ;-)

  9. Илиев Пешо
    #8
  10. Лизи Гугуткова
    #7

    Само заглавия за кочината: ----Рублата падна до минимум за един месец на фона на ескалация със Запада -----Сбогом, рубла: Най-големият инвеститор се отклонява от руската валута ---- "Газпром" начинает массовое сокращение сотрудников в Европе ----- Газовую войну с Украиной оплатят за счет населения -----Долг "Газпрома" перед Киевом составляет 8,5 миллиарда долларов "Газпром дължи , след решението на арбитража в Стокхолм е почти $ 8.5 милиарда: $ 2,5 млрд ст решението на Стокхолм и още 6 милиарда от решението на украински съдилища-Антимонополния комитет и Министерството на правосъдието,"

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.