Какви права дава направлението от личен лекар?

И колко време важи?
Обновена: 15 мар 2018 16:56 | 15 мар 2018 16:52,
0
Какви права дава направлението от личен лекар?
Източник: Reuters

Какви са правата ни на пациенти? Можем ли по всяко време на годината да сменим личния си лекар? Какво трябва да платим, ако сме приети за лечение в болница? Колко процедури при зъболекар се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)? Отговори на тези и други подобни въпроси ще ви дадат публикациите от поредицата "Здравни права". 

Всеки българин, който е здравноосигурен, има право на достъп до медицинска помощ. Акo човек има някакъв здравословен проблем, той първо ходи на преглед при личния лекар, който да му постави диагноза и предпише лечение. Но понякога пътят от диагностицирането до започването на терапията е по-труден и дълъг. Ако се налагат допълнителни изследвания на пациента, джипито трябва да издаде направление за тази цел. Важно е да знаем, че то може да се използва до 30 календарни дни от неговото издаване. 
 
Много българи се възмущават, когато отидат в дадена държавна болница и на нейната регистратура им поискат такса за вземане на биологичен материал. Те знаят, че направлението им дава право на някои безплатни изследвания по Здравна каса, но не са информирани, че взимането на биологичен материал се таксува отделно (според ценоразписа на конкретното място).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари