Наши компании не може да са част от арбитраж срещу България

"Инерком" водели преговори с банки по сделката за ЧЕЗ
15 мар 2018 11:52,
30
Наши компании не може да са част от арбитраж срещу България
Снимка: архив, БулФото

Компании, регистрирани в България, не могат да бъдат част от арбитражно дело срещу страната. Това заявиха представители на "Инерком България" пред журналисти.

Още по темата
Финансовият консултант на компанията Веселин Захариев обясни, че не може да коментира клаузи от договора с CEZ Group, но правилата на търговския арбитраж не дават право на местни компании да участват в дело срещу собствената си страна.

Изпълнителният директор на "Инерком България" Милена Славова обаче отказа да коментира дали имат ангажимент да сътрудничат и дават документи и информация в хода на делото.

В момента компанията води преговори в "конструктивен план" с банките за структуриране на финансирането на сделката. Определя се делът на заемен и собствен капитал, обясни Захариев, но без да влиза в повече подробности.

Милена Славова посочи още, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е уведомена за сделката и ще направи анализ. Стандартно процедурата отнема 25 работни дни с възможност за удължаване. Ако регулаторът реши да прави задълбочена проверка на сделката, срокът не е фиксиран.

"Не мислим, че Европейската комисия трябва да се намесва в една търговска сделка", допълни още Славова на въпрос дали очаква коментар и от Брюксел по казуса.

По отношение на участието на държавата в покупката на "ЧЕЗ България" в момента въпросът е от компетенцията на CEZ Group, категорични бяха представителите на българската компания. Ако чешката компания прецени, че ще приеме участието на държавата, то ще реши и по какъв точно начин ще го осъществи.

CEZ Group в момента анализира всички възможности и "Инерком България" ще се съобрази с тяхното решение.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
инж. преди 6 години
Смях в залата!Всички от територията ,която е захранвана от ЧЕЗ бегом към Пловдив и Бургас/там са австрийците/,във Варна също са чехи.Може спокойно да изкючите хладилниците и осветлението,веригите имат хладилници и няма нужда от домашни такива.Гинка ще загуби 5 милиона лв.,ако не съди ЧЕЗ,до търга не може да се допускат фирми с българско участие.След индийците/и те разчитат на българи/ кой е наред,без българи?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе стига глупости, мирише яко на далавера, оШфорки и Буда номера. Не вярвам, че 3 милиона абоната ще допуснат да станат крепостни будисти. Ако се случи, надежда всяка тука оставете...
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората, които фалираха КТБ, стоят зад сделката с ЧЕЗАко случайно някой не знае имената им :1. Бойко Методиев Борисов2. Делян Славчев Пеевски3. Цветелина Бориславова Карагьозова4. Сотир Стефанов Цацаров
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от трибуната:-Другари,следващата четирилетка ще живеем по-добре.глас от залата:-Ами ние ?
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние платихме неустойки и заради т.нар. от управляващите " гьол " , а напоследък пак се заговори, че ще подновят строежа на АЕЦ Белене.... Пропуснахме всички възможни проекти заради субектите от властта, преследващи личното облагодетелстване в ущърб на народа и националните ни интереси....
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наши компании могат да спрат делото за арбитража. Ще се спестят милиарди и наглеците ще бъдат прогонени. Чуждите фирми, дори чуждодържавни, се опитват да съдят България, а властта страхливо се крие, за да не обидим чужденците. Българска държавна компания няма да съди България и недоволно да продава на мафиоти на завишени цени, без да се интересува от последствията за нашата страна.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сделката е толкова кална, че дори беквокалите и мажоретките се изпокриха! Само Боко, Цецо, Нушка и Делян въртят развалената плоча, народът им гледа сеира, а Цацата не знае с какво да запълни огромната празнина в дейността си!
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЗК може да спре сделката, като формално обяви истината - компанията ЧЕЗ-България е монополист на пазара. Повече обяснения не са нужни. КЗК не харесва този монополист на пазара и спира сделката. Чака се друга компания, която също ще бъде разследвана.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интелигентната лингвистка със зелената жилетчица, върна ли се от срещата и какво каза след преговорите? :)
5
0
 
10
 
! Отговори
чезпром преди 6 години
жената гладен децата и той. далаверка бате.
4
2
 
5
 
! Отговори
Няма да разбереш преди 6 години
До 4тиНека да позная,избирател си на Гроб.Янис печелили....купих го Янис безсценица,ме вложиха и лев ,продават го на 10торна цена и на всичко отгоре съдят държавата....която нямала нищо общо! Всичко е заради делото,което ние ще плащаме и някой гербераст ще се облажи и той...законно!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изЧЕЗвайте
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама разбира се. Всички трябва да си затварят очите за сделка с крадени пари.
1
0
 
14
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 6 години
Може- може!Стига с Гробарското облъчване!Покажете договорите,да видим,лой и какво е подписвал!Защи ни съдят и кой ще влезне в затвора!Стига лъжи! Колкото и за Белене,нямало догор и нямаше да плащаме неустойка.....Янис че някой нормален им вярваше.Но герберастите с друга категория.....