Lasurit

Китай намали замърсяването с една трета благодарение на сериозната си държавна програма

Китай намали замърсяването с една трета благодарение на сериозната си държавна програма

Китай намали замърсяването с една трета благодарение на сериозната си държавна програма

Реклама Peugeot 408
Съвсем не е тайна, че китайските мегаполиси са сред градовете с най-замърсен въздух в света. Много от техните жители носят непрекъснато маски, когато са на улицата, което естествено разваля качеството на ежедневния живот. Китайското правителство не гледа отстрани на тези проблеми, както в някои по-изостанали държави в екологично отношение като нашата и взима сурови мерки за подобряване на положението, обявявайки “война на замърсяванията във въздуха” още преди четири години.

Според последните данни битката със замърсяването на правителството започва да приема победоносен характер. В момента наличието на твърди частици във въздуха е намалено с 32% в доста от китайските градове, като в някои от тях намалението е дори още по-голямо.


Намаляването на замърсяванията на въздуха е следствие на прилаганата от правителството агресивна политика, като забраната за строеж на нови електроцентрали на въглища, притискане на съществуващите да намаляват вредните си емисии, намаляване на автомобилния трафик и затваряне на въглищни мини и железодобивни преприятия.

Столицата Пекин е сред отличниците в тази посока – намалението на твърдите частици в неговия въздухе е 35%, а Шиазгуанг е постигнал още повече – намаление от 39%. Намаляването на замърсяванията в градовете е основен приоритет на правителството и само за тази цел в столицата е отделен фонд от $120 милиарда.

Според анализаторите, ако китайците успеят да задържат този темп, то това би позволило удължаване на живота на всеки китаец с две години и половина, а за жителите на градовете това увеличение би достигнало дори пет години. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Китай Бизнес /Business Електромобили BYD MG

Китайската Leapmotor ще прави малък EV в полския завод на Stellantis - видео

Мар 22, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Китай Бизнес /Business Great Wall Smart

GMW Wey 03 може да вече да бъде поръчван - видео

Мар 05, 2024
Авто Новини Китай Бизнес /Business Авто глобус BYD

BYD на автосалона в Женева 2024 г - видео

Фев 29, 2024